5 τρόποι να προστατέψετε τα παιδιά σας όταν δημοσιεύετε φωτογραφίες τους στα social media
Όλοι έχουμε διαβάσει κι ακούσει πολλά για την προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών την εποχή του ίντερνετ και των social media,κι όμως εξακολουθούμε συχνά να δημοσιεύουμε φωτογραφίες τους και πληροφορίες που τα αφορούν. Ας μάθουμε τουλάχιστον να το κάνουμε χωρίς να τα εκθέτουμε σε κινδύνους.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2015 από την εταιρεία Nominet που δραστηριοποιείται στο ίντερνετ, ο μέσος γονιός ποστάρει γύρω στις 1.000 φωτογραφίες του παιδιού του στα social media μέχρι αυτό να φτάσει την ηλικία των 5 ετών. Μία ακόμα πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε πριν λίγους μήνες από τα Πανεπιστήμια της Ουάσινγκτον και του Μίσιγκαν, τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 10 έως 17 ετών αρχίζουν να «ανησυχούν» για τις πληροφορίες που αφορούν τη ζωή τους και έχουν κοινοποιηθεί στο ίντερνετ από τους γονείς τους. Το Facebook έχει κάνει γνωστό ότι επεξεργάζεται έναν αλγόρυθμο που θα καλεί τους γονείς να το ξανασκεφτούν πριν ποστάρουν φωτογραφίες παιδιών, ενώ στη Γαλλία ένας νέος νόμος επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν μήνυμα στους γονείς τους για υλικό που έχουν ανεβάσει χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Όλα αυτά τα στοιχεία φανερώνουν ότι η έκθεση των παιδιών μας στο ίντερνετ είναι μια πού σοβαρή υπόθεση. Για να είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι κι εμείς τη διαχειριζόμαστε με τη σοβαρότητα που της αρμόζει, ας φροντίσουμε τα εξής:
Ας περιορίσουμε τα post που αφορούν τα παιδιά
Ξέρουμε, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό να κοινοποιήσει αυτή τη φωτογραφία όπου το πιτσιρίκι είναι τόσο χαριτωμένο, όμως πρέπει να το κάνουμε για την ασφάλειά του. Ακόμα κι αν εσείς ή κάποιος γνωστός σας δεν είχε κάποια δυσάρεστη εμπειρία, υπάρχουν πολλοί που έχουν δει τις φωτογραφίες των παιδιών τους να επαναδημοσιεύονται από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είναι οι γονείς τους ή σε πορνογραφικά sites.
Ας ελέγχουμε πρώτα τις ρυθμίσεις ασφαλείας.
Όλα τα social media προβλέπουν σχετικές ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να επιλέγετε ποιοι μπορούν να βλέπουν τις φωτογραφίες μας και ποιοι όχι. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις χρησιμοποιήσουμε! Εάν δεν είστε αρκετά εξοικειωμένοι με τα τεχνικά θέματα, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον που γνωρίζει περισσότερα να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις έτσι ώστε μόνο όσοι εμπιστεύεστε απόλυτα να έχουν προσβαση στο υλικό που δημοσιεύετε. Και βέβαια, ποτέ μην κάνετε αποδεκτά αιτήματα φιλίας που γίνονται από άτομα τα οποία δεν γνωρίζετε. Τέλος, αποφύγετε τις φωτογραφίες σας να κάνετε tag άλλα άτομα γιατί με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση στη φωτογραφία και όσοι ανήκουν στο δικό τους δίκτυο.
Γονείς προσοχή: Οι μισές φωτογραφίες σε παιδοφιλικά sites προέρχονται από τα social media!
Ας επιλέγουμε με προσοχή τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε
Εικόνες που δείχνουν τα παιδιά γυμνά θα πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, όσες μπορεί να αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία τους, όπως φωτογραφίες από όπου μπορεί να καταλάβει κανείς σε ποιο σχολείο πηγαίνουν ή σε ποια ομάδα προπονούνται. Καλό θα ήταν επίσης να προσθέτετε κάποιο υδατογράφημα πάνω στις εικόνες, ώστε να μην μπορεί κάποιος να τις χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς (τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων, όπως το photoshop, δίνουν τη δυνατότητα να το κάνετε).
Ας μην αποκαλύπτουμε πληροφορίες
Φωτογραφίες από έγγραφα που μπορεί να περιέχουν υπερβολικά πολλές πληροφορίες για το παιδί, όπως διαβατήρια, βαθμολογίες, βιβλιάρια υγείας κ.λπ. Δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται στο ίντερνετ. Επίσης, όσες περιέχουν στοιχεία από τα οποία μπορεί να φανεί πού μένει το παιδί, σε ποιο σχολείο πηγαίνει κ.λπ. Τέτοιου είδους πληροφορίες μπορεί να υπάρχουν για παράδειγμα, σε μια φωτογραφία όπου φαίνεται η ταμπέλα της οδού στον τοίχο του σπιτιού ή η πινακίδα με το όνομα του σχολείου. Πάντα κοιτάζετε σχολαστικά τις εικόνες που πρόκεται να ποστάρετε για τέτοιου είδους στοιχεία.
Ας είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι ανεβάζουν άλλοι για τα δικά μας παιδιά
Καλό είναι να συζητήσουμε με όποιον άλλο έχει τη δυνατότητα και τη διάθεση να δημοσιοποιήσει κάτι που αφορά τα παιδιά μας (όπως γιαγιάδες, παππούδες, νονούς, οικογενειακούς φίλους κ.λπ.) και να του ενημερώσουμε για την αντίθεσή μας στη δημόσια έκθεσή τους. Με τη σειρά μας, οφείλουμε να έχουμε την έγκριση των γονιών στην περίπτωση που θέλουμε να ανεβάσουμε μια φωτογραφία άλλων παιδιών -ακόμα καλύτερα, ας μην την ποστάρουμε καθόλου!
Πηγή: mamamia.gr