8 πατρικά στερεότυπα που πρέπει να αλλάξουν!
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα αλλά ακόμα υπάρχουν κάποια στερεότυπα για τους μπαμπάδες που πραγματικά πρέπει να αλλάξουν. Δείτε ποια είναι αυτά:
1. Οι μπαμπάδες ενδιαφέρονται περισσότερο για το να περνάνε καλά με τα παιδιά τους, παρά για το να είναι σωστοί γονείς.
Υπάρχουν πολλές εικόνες στο διαδίκτυο που κοροϊδεύουν τους νέους πατεράδες, δείχνοντάς τους να παίζουν με ηλεκτρονικά παιχνίδια αδιαφορώντας για το παιδί τους ή να καβαλάνε τα ποδήλατα των παιδιών τους. Ή ακόμα χειρότερα δείχνουν μπαμπάδες να πίνουν μπύρες στην τηλεόραση αδιαφορώντας για το μπάνιο ή το άλλαγμα του παιδιού. Αυτό δεν είναι απλά ένα κακό στερεότυπο, αλλά και επιβλαβές, καθώς υπονοεί ότι η εξουσία του μπαμπά δεν είναι ίση με της μαμάς.
2. Οι μπαμπάδες είναι κακοί μάγειρες.
Παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σεφ είναι άντρες, το στερεότυπο ότι η κουζίνα είναι γυναικείο μέρος του σπιτιού και οι άντρες δεν μπορούν να μαγειρέψουν συνεχίζετε… Αυτό όχι μόνο μειώνει την προσπάθεια του πατέρα – ή του κάθε άντρα- να προσφέρει φαγητό στην οικογένεια του, αλλά προωθεί έναν σεξισμό όπου καμία γυναίκα δεν είναι αρκετά καλή αν δεν ξέρει να μαγειρεύει.
3. Οι μπαμπάδες ενδιαφέρονται περισσότερο για να διατηρούν ακάθεκτα αυτά που “πρέπει”, παρά για το παιδί τους.
Το έχουμε δει και στην τηλεόραση πολλές φορές. Τα αγόρια θέλουν να κάνουν κάτι που θεωρείται κοριτσίστικο και ο μπαμπάς προσπαθεί να τα πείσει για να κάνουν κάτι άλλο, πιο αντρικό. Είναι συχνό αστείο το ότι οι μπαμπάδες είναι παλιομοδίτες με τους γιούς τους αλλά το να κοροϊδεύεις κάποιον που έχει μεγαλώσει με αυστηρές πατριαρχικές ιδέες δεν είναι ποτέ λύση. Η εκπαίδευση είναι η λύση.
Άντρας της ζωής σου είναι πάντα ο μπαμπάς σου!
4. Οι μπαμπάδες δεν ενδιαφέρονται να ξοδεύουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.
Άλλοι λένε πως οι μπαμπάδες είναι κουρασμένοι από την δουλειά τους για να παίξουν με τα παιδιά και άλλοι ότι είναι δουλειά της μαμάς το να δεθεί μαζί τους. Όπως και να χει αυτό δεν είναι αλήθεια! Οι περισσότεροι μπαμπάδες θα έδιναν τα πάντα για λίγο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, τα οποία αγαπούν περισσότερο κι από τον εαυτό τους. Από την άλλη μεριά, οι μαμάδες είναι αυτές που χρειάζονται διαλείμματα από τα παιδιά και χρόνο για τον εαυτό τους. Γιατί λοιπόν χρησιμοποιούμε αυτό το στερεότυπο;
5. Οι μπαμπάδες θέλουν να προσέχουν τα παιδιά στο σπίτι μόνο και μόνο γιατί πιστεύουν ότι είναι εύκολη δουλειά.Αυτό όχι μόνο δεν είναι αλήθεια, αλλά είναι και προσβλητικό. Προσβάλλει την μαμά υπονοώντας ότι παντρεύτηκε έναν αμαθή άντρα, προσβάλλει τον μπαμπά υπονοώντας ότι είναι αμαθής, και προσβάλλει τα παιδιά υπονοώντας ότι η φροντίδα τους είναι εύκολη ή δύσκολη. Το να προσέχεις τα παιδιά στο σπίτι είναι ευλογία, καθώς μπορείς να τα βλέπεις να μεγαλώνουν και να ξέρεις πως εσύ συμβάλλεις σε αυτό. Ακόμα κι αν δεν πληρώνεσαι γι αυτό, είναι η πιο δύσκολη και η πιο προσοδοφόρα δουλειά του κόσμου!
6. Οι μπαμπάδες είναι ακατάστατοι και δεν μπορούν να κάνουν δουλειές του σπιτιού.
Επανερχόμαστε και πάλι στο σεξιστικό στερεότυπο θέλει τη γυναίκα βασίλισσα του σπιτιού να καταφέρνει όλες τις δουλειές και τον μπαμπά να μην μπορεί να ξεχωρίσει ούτε τα χρωματιστά από τα λευκά για να βάλει πλυντήριο. Αν και γνωρίζω ζευγάρια που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο οι περισσότεροι μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού. Και πιστέψτε με, και οι μπαμπάδες τα καταφέρνουν περίφημα!
7. Οι άντρες που μένουν σπίτι ενώ οι γυναίκες τους δουλεύουν είναι αδύναμοι.
Δεν μπορώ να πιστέψω πως σε μια εποχή όπου η γυναίκα μπορεί να κάνει καριέρα, θεωρείτε αδιανόητο να μένει ο μπαμπάς σπίτι για να φροντίζει τα μωρά όσο η μαμά φέρνει τον μισθό. Μπορεί να μην είναι ταμπού το να δουλεύουν και οι δύο γονείς και να αφήνουν τα παιδιά σε babysitter, αλλά το να μείνει ο μπαμπάς σπίτι για να προσέχει είναι αδιανόητο! Ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί…
8. Οι μπαμπάδες δεν είναι συναισθηματικοί και/ή δεν εκφράζουν τα αισθήματα τουςΚαι αυτό είναι ένα στερεότυπο που αφορά όλους τους άντρες και όχι μόνο τους μπαμπάδες. Οι άντρες δεν κλαίνε, ή δεν φιλούν και αγκαλιάζουν τα παιδιά τους δημόσια. Αυτή η άποψη ότι οι μπαμπάδες είναι «αρσενικά» και δεν επιτρέπεται να έχουν συναισθήματα, είναι ένα στερεότυπο που πρέπει να αλλάξει για όλους τους άντρες. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ότι οι άντρες δεν δείχνουν τα συναισθήματα τους, ή ακόμα χειρότερα, ότι το να δείχνεις τα συναισθήματά σου είναι γυναικείο.
Θωμαΐδου Ευθυμία – Ζωή για το Βabyradio