«Έλα να παίξουμε…»

«Έλα να παίξουμε…»

216575-mum-playing-with-kids-thinkstock

Μόλις έχεις επιστρέψει από τη δουλειά και θέλεις να ξεκουραστείς ή έχεις ξεκινήσει το σίδερο, το μαγείρεμα κλπ και το παιδί φωνάζει: «Μαμά έλα να παίξουμε, βαριέμαι».

«Δεν μπορώ τώρα, έχω δουλειές». Και οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ και η ώρα για το παιχνίδι μαζί με το παιδί σου δεν έρχεται ποτέ.

Θα μου πείτε τώρα, εντάξει και τι να κάνουμε, θα αφήσουμε τις δουλειές μας για να παίζουμε;

Ναι! Αφήστε για λίγο τις δουλειές και την τάξη του σπιτιού και καθίστε να παίξετε με το παιδί σας. Θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια μου είχε πει μια παιδοψυχολόγος πως όσο πιο ακατάστατο από παιχνίδια είναι το σαλόνι σου, τόσο πιο χαρούμενο θα είναι το παιδί σου, γιατί θα σημαίνει ότι παίζει! Το κατάλαβα λιγα χρόνια μετά.

Φοβάμαι για το μωρό μου…

Το παιχνίδι όμως δεν είναι μόνο διασκέδαση. Ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει το παιχνίδι ως δικαίωµα όλων των παιδιών, υπογραμμίζοντας τον θεµελιώδη ρόλο του στην παιδική ηλικία, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της παιδικής νοημοσύνης, αναπτύσσει τη φαντασία, εμπλουτίζει τις γνώσεις του παιδιού, συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία, το βοηθάει να μάθει και να ωριμάσει…

Θυμηθείτε λίγο, ποσο σημαντικό ήταν και για εσάς το παιχνίδι ως παιδί… Κλείστε τα μάτια και φέρτε στο μυαλό σας εκείνες τις εικόνες του παιχνιδιού και κρατήστε το συναίσθημα. Ευχαρίστηση, χαρά, ελευθερία,ανεμελιά.

Δεν αξίζει  να αφήσετε για λίγο τις δουλειές για να παίξετε με το παιδί σας;  Η καλή σας θέληση και η φαντασία του μικρού σας αρκούν για μερικές στιγμές πραγματικής διασκέδασης. Τα παιδιά σήμερα δεν παίζουν όπως παλιότερα.

Λίγο η έλλειψη εξωτερικών χώρων που να προσφέρονται για ασφαλές παιχνίδι, λίγο η τηλεόραση και τα video games, λίγο οι αυξημένες υποχρεώσεις των γονιών και το παιχνίδι όλο και λιγοστεύει.

Ο περιορισμός του παιχνιδιού, όμως, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στην κοινωνικοποίηση και στην υγεία των παιδιών. Ειδικοί συνδέουν την έλλειψη παιχνιδιού με διάφορα προβλήματα, όπως διαταραχή της προσοχής, έλλειψη υπομονής, μειωμένη φαντασία, φτωχότερες κινητικές δεξιότητες, φτωχότερο λεξιλόγιο, προβλήματα επικοινωνίας, ακόμη και κατάθλιψη, ή παχυσαρκία.

Μην χάνετε την ευκαιρία να παίζετε με το παιδί σας. Το παιχνίδι μεταξύ παιδιού και γονέα χτίζει και βοηθά στη διατήρηση μιας πιο δυνατής σχέσης, αλλά και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Αφήστε, λοιπόν, το παιδί σας να σας παρασύρει παίζοντας και να είστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσετε!

http://entertv.gr

Η μεταμόρφωση 15 γυναικών σε… μαμάδες!

Το Savoir Vivre του μαιευτηρίου