Νομίζω ότι όλοι οι γονείς δεν αντέχουν τους καβγάδες και το αντιμίλημα των παιδιών τους. Όμως ο ψυχολόγος που όλοι κρύβουμε μέσα μας, λέει πώς πρέπει να είμαστε χαρούμενοι κάθε φορά που ζητάμε κάτι από τα παιδιά μας και μας λένε “όχι”.
Ακολουθεί ο λόγος…
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που θα ξυπνήσετε το πρωί από τους καβγάδες των παιδιών σας για το αγαπημένο τους παιχνίδι ή για το ποιος θα δει την αγαπημένη του ταινία στην μεγάλη τηλεόραση κλπ…Ήρθε η ώρα να επέμβετε και να πείτε: “Δώσε το παιχνίδι/ τηλεκοντρόλ κλπ σε εμένα!” Και η μόνη απάντηση που παίρνετε από το παιδί σας είναι ένα μεγάλο “ΌΧΙ!”
Μετά από αυτή την απάντηση νιώθετε αποτυχημένος/η σαν γονιός και ότι δεν σας σέβονται. Νιώθετε θυμωμένοι με τον εαυτό σας καθώς θεωρείτε πως έχετε χάσει τον έλεγχο και πως δεν κάνετε σωστά την δουλειά σας σαν γονιός.
Δεν θα έπρεπε να νιώθετε αποτυχημένοι αλλά να χαίρεστε που το παιδί σας είπε
“Όχι.”
Αν δεν μπορούμε να πούμε “όχι” σημαίνει πως δεν μπορούμε να θέσουμε όρια στον εαυτό μας και αργότερα θα υποφέρουμε στην ζωή μας.
Όταν δεν μπορούμε να πούμε “όχι” μας κατακλύζουν μόνο τα συναισθήματα των άλλων και νοιαζόμαστε για το τι θέλουν οι άλλοι και όχι τι πραγματικά θέλουμε εμείς. Ζούμε τις ζωές μας σύμφωνα με τα πρέπει των άλλων και τους αφήνουμε να καθορίζουν την ζωή μας. Συνηθίζουμε να μας χρησιμοποιούν οι άλλοι για το δικό τους όφελος αντί να είμαστε χρήσιμοι στον κόσμο.
Όταν λοιπόν σκέφτεστε αν θα πρέπει να ανεβάσετε τον τόνο της φωνής σας, να απειλήσετε τα παιδιά σας με κάτι πιο δυνατό , καλό θα ήταν να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να πείτε “Ναι” στην λέξη “Όχι.”
Πρώτα με τις οικογένειές μας μαθαίνουμε να λέμε “Όχι” σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Αν δεν μάθουμε να το λέμε στην οικογένεια δεν θα μάθουμε να το πούμε πουθενά. Αν τα παιδιά μας δεν μπορούν να πουν όχι σε εμάς δεν πρόκειται να το πουν σε κανέναν αργότερα.
Αφήστε τα να λένε ” όχι” για να ξέρουν ότι η φωνή τους και η γνώμη τους μετράει.
Χρειάζεται λοιπόν τα παιδιά να θέτουν όρια με ευγένεια αντί να αντιδρούν επιθετικά; Ναι.
Χρειάζεται να μάθουν την τέχνη του συμβιβασμού; Εννοείται
Είναι απαραίτητο κάποιες στιγμές να υποχωρούν σε καταστάσεις; Φυσικά
Όλα τα παραπάνω ξεκινούν με ένα “όχι.”
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να λέμε “ναι” συνέχεια στα συνεχόμενα “όχι ” του παιδιού μας. Αλλά σημασία έχει να καταλάβει το παιδί σας ότι έχει επιλογές στην ζωή του και ότι μόνο αυτό θα αποφασίσει τι θέλει να κάνει στο μέλλον .
babyradio.gr- ΓκαλίτσιουΜαριάννα