Η γονιμότητα είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής την επηρεάζει αρνητικά και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.
Για την αδυναμία τεκνοποίησης τόσο σε ότι αφορά τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, έχουν ενοχοποιηθεί μια σειρά περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων.
Πρόσφατη μελέτη έριξε φως σε έναν απρόβλετπο παράγοντα που σχετίζεται με τη γυναικεία γονιμότητα, το βιολογικό ρολόι.
Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει βασικές λειτουργίες, όπως η ορμονική παραγωγή, η σωματική θερμοκρασία, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.
Όταν το βιολογικό ρολόι αποσυντονιστεί, είναι πιθανό η γυναίκα να αντιμετωπίσει πρόβλημα αναπαραγωγής.
Βασική αιτία αποσυντονισμού του βιολογικού ρολογιού είναι η εργασία σε νυχτερινή βάρδια, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο υπογονιμότητας.
Οι εργαζόμενες σε βάρδιες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπογόνιμες, δηλαδή να μην κατορθώσουν να συλλάβουν έπειτα από έναν χρόνο συστηματικών προσπαθειών.
Αντίστοιχα, κάθε ωράριο πλην του σταθερού πρωινού οκταώρου, φάνηκε να αυξάνει κατά 20% τις πιθανότητες ακατάστατου έμμηνου κύκλου, ενώ οι αποβολές αυξάνονταν κατά 33%.
Ειδικά οι γυναίκες που εργάζονται μόνο νύχτα, έχουν κατά 80% περισσότερες πιθανότητες να μην μείνουν έγκυοι με φυσικό τρόπο.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, έδειξε επίσης πως κάθε ακατάστατο ωράριο εργασίας συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αποβολής, ακανόνιστων εμμήνων ρύσεων και υπογονιμότητας, σε σύγκριση με το σταθερό ωράριο 9-5.
Οι ερευνητές συνδύασαν στοιχεία από δεκάδες μελέτες των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες είχαν εξετάσει τυχόν συσχετίσεις ανάμεσα στην εργασία σε βάρδιες και την γυναικεία γονιμότητα. Όλα τα στοιχεία τους αφορούν την ικανότητα σύλληψης με φυσικό τρόπο και όχι με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Πηγή: onmed.gr