Για πολλά χρόνια στη μέση ελληνική συνείδηση, και όχι μόνο, ήταν εγκαθιδρυμένη η άποψη ότι η «μάνα είναι καλύτερη από οποιαδήποτε τροφό». Δύσκολα κάποιος θα διαφωνήσει σε αυτό καθώς η μεγάλη και έντονη συζήτηση ξεκινά από την πρώτη λέξη αυτής της φράσης – πεποίθησης «ΜΑΝΑ».
Μάνα είναι αυτή που γεννάει ή αυτή που μεγαλώνει; Χωρίς καμία αμφισβήτηση και οι δύο. Και οι δύο είναι οι όψεις ενός νομίσματος, οι δυο ιδιότητες που σου δίνουν τον τίτλο μάνα. Και παρόλο που τις περισσότερες φορές οι δυο αυτές ιδιότητες ταυτίζονται σε ένα πρόσωπο υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν γίνεται. Παιδιά που πεθαίνουν οι βιολογικοί τους γονείς, παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούν (για πολλούς λόγους να τα μεγαλώσουν) παιδιά που τα εγκαταλείπουν ή που τα έχουν κακοποιήσει… για όλα αυτά τα παιδιά προβλέπεται η διαδικασία της υιοθεσίας.
Μια άλλη διαδικασία, νομική κυρίως, για να γίνει κανείς γονιός. Τελικά όμως δεν είναι τόσο απλό να γίνει κάποιος πατέρας ή μητέρα και δεν αρκεί ο βιολογικός ή ο νομικός δρόμος. Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα Όταν διαμορφώνεις μια σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης με το παιδί. Όταν εκείνο έχει καταφέρει να γνωρίζει μέσα του ότι όσο και να το μαλώσεις ή να του θυμώσεις τα αισθήματα αγάπης παραμένουν ισχυρά. Όταν αναγνωρίζεις ότι το παιδί έχει μια ιστορία και του αναγνωρίζεις ότι έχει βιώσει εγκατάλειψη και απόρριψη και είσαι έτοιμος / έτοιμη να δεχτείς τα συναισθήματα θυμού του παιδιού γι’ αυτό που του έχει συμβεί Όταν το παιδί εντάσσεται στην συναισθηματική συνέχεια του γονιού ακριβώς όπως και στην συγγενική Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι η αγάπη είναι το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα αλλά όχι το μοναδικό.
Βασικός ρόλος του γονιού πέρα από το «αγαπάω» είναι το «διαπαιδαγωγώ» και «οριοθετώ»
Όταν έχεις αποδεχτεί τους λόγους για τους οποίους επέλεξες την υιοθεσία ως διαδρομή για να γίνεις γονιός. Στην Ελλάδα πολλές φορές η διαδρομή της υιοθεσίας είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μεγάλη υπομονή, επιμονή και σταθερότητα. Η ίδια τους η σχέση θα δοκιμαστεί μέσα από αυτή την διαδικασία αφού θα φέρει στην επιφάνεια πολλά και διαφορετικά συναισθήματα.
Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν αναζητούν «τέλειους γονείς» αλλά ανθρώπους συνεπείς ,που θα τα αγαπούν, θα τα σέβονται και θα τα μεγαλώσουν σε ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Οι αρμόδιοι φορείς στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί κάποιος / κάποια ενδιαφερόμενος / ενδιαφερόμενη είναι:
- Το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» (τηλέφωνο επικοινωνίας 210-2640600)
- Το Αναρρωτήριο Πεντέλης (τηλέφωνο επικοινωνίας 210-8109900)
- Η Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» (τηλέφωνο επικοινωνίας 210-9858337)
- Το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Ο Άγιος Στυλιανός» στην Θεσσαλονίκη (τηλέφωνο επικοινωνίας 2310-940057)
- Η Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών του Υπουργείου Υγείας (τηλέφωνο επικοινωνίας 210 – 5243343)
Από τους παραπάνω φορείς μπορείτε να πάρετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
Διαβάστε ακόμη:
H Οδύσσεια της υιοθεσίας στην Ελλάδα: 5 ξεχωριστές ιστορίες και η σκληρή πραγματικότητα