Και όμως υπάρχει και …καλός καυγάς!

Και όμως υπάρχει και …καλός καυγάς!

690_f350c327-716a-46ed-a779-76d366f92bdb

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα, όταν όμως τυχαίνει να μαλώνουμε μπροστά στα παιδιά μας, πρέπει να ξέρουμε πώς να θυμώνουμε σωστά.

Μια βίαιη σκηνή στην οικογένεια μπορεί να τραυματίσει για πάντα τη συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού και την ψυχική του υγεία. Αντίθετα, ένας «καλός» καβγάς δεν θα αφήσει ίχνη και θα προστατεύσει τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες αυτής της οικογενειακής λογομαχίας.

«Μα μου το υποσχέθηκες μαμά»

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
«Αυτό μπορεί να γίνει», υπογραμμίζουν οι ψυχολόγοι «όταν οι γονείς ξέρουν να μαλώνουν όμορφα εκδηλώνοντας το θυμό τους με μη επιθετικούς τρόπους, πάντα τη στιγμή που υπάρχει πραγματικός λόγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να εκλογικεύουν τη σκέψη τους λύνοντας τις διενέξεις τους με επιχειρήματα, αγάπη, κατανόηση και θετική διάθεση για συμβιβασμό, προσέχοντας να διαχειρίζονται σωστά το θυμό τους. Στα παιδιά εξηγούν πως μαλώνουν γιατί έχουν διαφορετική γνώμη πάνω σε ένα θέμα κι ακόμα πως αν δεν καταφέρουν να πείσουν ο ένας τον άλλον, το πρόβλημα θα λυθεί με το να καταλήξουν συζητώντας σε μια τρίτη λύση με την οποία θα συμφωνήσουν και οι δυο.

Παράλληλα τα βεβαιώνουν για να διαγράψουν κάθε φόβο τους πως αυτός ο καβγάς δεν σημαίνει ότι ο μπαμπάς και η μαμά θα χωρίσουν, απλά συμβαίνει να μην συμπίπτουν οι γνώμες τους. Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς να πείθουν τα παιδιά τους πως τα ίδια δεν φταίνε σε τίποτα για το δικό τους καβγά, ενώ δεν τους ζητούν ποτέ να γίνουν κριτές του τσακωμού τους. Αντίθετα, τα αφήνουν αμέτοχα στις διενέξεις τους, διαφορετικά μπορεί να γίνουν χειριστικά προσπαθώντας να κάνουν τις δικές τους συμμαχίες. Απαγορεύεται επίσης οι γονείς να σχολιάζουν στο παιδί ο ένας τον άλλον. Με κανένα τρόπο δεν λέμε: “Είδες ο μπαμπάς σου πώς φέρθηκε; Εσύ ποτέ να μην κάνεις αυτό που έκανε ο μπαμπάς” ή “Είμαι πολύ στενοχωρημένη γιατί ο μπαμπάς μού μίλησε άσχημα”».

Μην ξεπερνάτε τα όρια…
Από τη στιγμή που τα παιδιά είναι μπροστά στις συζυγικές διαφωνίες, οι δυο γονείς πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους ώστε να μην ξεπεράσουν τα όρια. Η κατάσταση αρχίζει να δείχνει επικίνδυνη όταν συνειδητοποιείτε πως ξαφνικά η φωνή σας δυναμώνει, νιώθετε το στομάχι σας να ανακατεύεται, το αίμα να σας ανεβαίνει στο κεφάλι και όλο σας το είναι να συγκεντρώνεται στα λάθη του συζύγου σας. Είναι η στιγμή που πρέπει να κατευνάσετε τα πνεύματα κάνοντας διάλειμμα. Πιείτε ένα ποτήρι νερό, ξεφυλλίστε ένα περιοδικό και συγκεντρωθείτε στην «εμπόλεμη» συζήτηση μόλις νιώσετε ξανά ήρεμη και χαλαρή. Αν ο καβγάς έχει ξεσπάσει στο αυτοκίνητο, αφήστε τον για αργότερα και αλλάξτε θέμα συζήτησης ακόμα κι αν νομίζετε πως τα παιδιά δεν σας παρακολουθούν (το σίγουρο είναι πως σας παρακολουθούν). Όταν όλα λοιπόν φτάνουν στο απροχώρητο κάντε πίσω και σε καμία περίπτωση μην ξεπερνάτε τα όρια.

happymom.gr

Αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα του παιδιού σας με επιτυχία

Βάφτιση : Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διοργάνωση της τέλειας βάφτισης