Κλαίει το μωρό; Η Ελληνίδα μαμά έχει τη λύση!

Κλαίει το μωρό; Η Ελληνίδα μαμά έχει τη λύση!

Κλαίει το μωρό

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το τραγούδι και οι μελωδίες της μουσικής είναι πιο αποτελεσματικές από τον λόγο, όταν κλαίει το μωρό. Κάτι ξέρουν οι Ελληνίδες μανούλες με τα γλυκά τραγούδια τους.

[babyPostAd]Στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι πριν κάποια χρόνια, ήταν λίγο – πολύ ο κανόνας: όταν έκλαιγε το μωρό, η μαμά το έπαιρνε στην αγκαλιά της και του τραγουδούσε για να ηρεμίσει. Ωστόσο, οι πιο νέες Ελληνίδες μητέρες προτιμούν όλο και περισσότερο τον διάλογο με το μωρό, όταν εκείνο είναι ανήσυχο. Το ίδιο ισχύει, γενικότερα, στις κοινωνίες του ευρύτερου δυτικού κόσμου.

Τώρα, νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, και σε αυτήν συμμετείχαν 30 μωράκια από 6 έως 9 μηνών μαζί με τις μαμάδες τους, δικαιώνει την παλιά σοφία και υπογραμμίζει τις ευεργετικές ιδιότητες μίας μελωδίας.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι μαμάδες έκατσαν πίσω από τα μωράκια, ώστε να αποφευχθεί η επαφή και η ανταλλαγή ερεθισμάτων, ενώ το περιβάλλον είχε αμυδρό φωτισμό, δεν υπήρχαν παιχνίδια, και κανένα απτικό ή οπτικό ερέθισμα. Τα μωρά βρίσκονταν σε ένα σχετικά αποστειρωμένο περιβάλλον.

“Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει πως το τραγούδι  και η ομιλία επηρεάζουν την προσοχή του μωρού, αλλά θέλαμε να μάθουμε πώς αυτές επηρεάζουν τον συναισθηματικό αυτοέλεγχο του μωρού”, σημειώνει μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Isabelle Peretz, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Μόντεραλ.

“Ο συναισθηματικός αυτοέλεγχος προφανώς δεν έχει αναπτυχθεί στα βρέφη, και πιστεύουμε ότι το τραγούδι βοηθά τα βρέφη και τα παιδιά να αναπτύξουν αυτήν την ικανότητα”, συνεχίζει.

Η μελέτη

Σε μία πρώτη φάση τα μωράκια άκουσαν μουσική στα τούρκικα, τα οποία επιλέχθηκαν σκόπιμα, ώστε να μην υπάρχει εξοικείωση με τη γλώσσα, μια “συνομιλία” μωρών, και έναν διάλογο μεταξύ ενηλίκων. Όλα αυτά ήταν ηχογραφημένα.

“Τα βρέφη εκτέθηκαν σε ηχογραφήσεις, παρά σε μια ζωντανή παράσταση, για να εξασφαλίσουμε συγκρίσιμες επιδόσεις για όλα τα παιδιά και χωρίς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ερμηνευτή και παιδιού”, σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης Marieve Corbeil.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι το τραγούδι είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό συγκριτικά με τον λόγο, καθώς ηρεμεί τα μωρά. Ειδικότερα, τα βρέφη στο άκουσμα της μουσικής παρέμειναν ήρεμα κατά μέσο όρο εννέα λεπτά, ενώ τόσο το baby-talk, όσο και ο διάλογος μεταξύ ενηλίκων τα ηρέμισαν για λιγότερο χρόνο.

Σε μία δεύτερη φάση ένα διαφορετικό σύνολο μωρών άκουσε ηχογραφημένα τραγούδια από τις μητέρες σε μια πιο οικεία γλώσσα, όπως τα γαλλικά, και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια, αν και ο χρόνος ηρεμίας μειώθηκε στα 6 λεπτά. “Τα ευρήματά μας αφήνουν μόνο μια μικρή αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα των τραγουδιών και των ποιημάτων για τη διατήρηση ψυχραιμίας στα βρέφη”, συμπεραίνει η Peretz.

Η μουσική αναστέλλει την αγωνία των μωρών

“Ακόμα και στο σχετικά αποστειρωμένο περιβάλλον στο δωμάτιο δοκιμών με μαύρους τοίχους, αμυδρό φωτισμό, χωρίς παιχνίδια και χωρίς ανθρώπινο οπτικό ή απτικό ερέθισμα, ο ήχος μιας γυναίκας που τραγουδά κρατούσε τα μωρά ουδέτερα, ή θετικά και ανέστελλε την αγωνία τους”, συμπληρώνει η Cobreil.

Τα ευρήματα προτείνουν μία λύση για τους γονείς οι οποίοι αντιμέτωποι με δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές και συναισθηματικές καταστάσεις, πολλές φορές παραμελούν ή ακόμα και κακοποιούν ένα βρέφος που κλαίει χωρίς σταματημό. “Οι γονείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να παίζουν μουσική στα βρέφη, ή ακόμη καλύτερα να τραγουδούν σε αυτά”, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι επίσης σημαντικά, για τις μητέρες, ιδίως στον δυτικό πολιτισμό, οι οποίες μιλούν περισσότερο στα μωράκια από ό,τι τους τραγουδούν. Από τη δική μας εμπειρία, οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι οι Ελληνίδες είναι “μανούλες” στα τραγούδια, όταν έχουν να κάνουν με ανήσυχα μωράκια. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να συνεχίσουν το τραγούδι, μαζί με τις πρώτες διδάξασες: τις γιαγιάδες

Πηγή:  pathfinder.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αυτός ο μπαμπάς ξέρει πώς να σταματήσει το κλάμα του μωρού του!

«Tο ελεγχόμενο κλάμα στη βρεφική ηλικία είναι μια παρέμβαση, όπως η χορήγηση φαρμάκου!»

Δείτε τι κάνει ένα μωράκι για να σταματήσει το κλάμα της μικρής αδερφής του!