«Νεογέννητοι» μύθοι!

«Νεογέννητοι» μύθοι!

Το ημερολόγιο των 12 μηνών του μωρού!

Επειδή πολλά μπορεί να ακούσουν τα αυτάκια σας, καλό είναι να είστε προετοιμασμένες και ενημερωμένες.

Και τώρα, να που ήρθε και η σειρά σας. Με το νεογέννητο πλασματάκι σας αγκαλιά και με το γνωστό άγχος κάθε νέας μανούλας, προσπαθείτε να αποστηθίσετε τις “πολύτιμες” συμβουλές που σας δίνουν. Μη βιάζεστε. Γιατί μπορεί όλες οι φίλες- γνωστές-γειτόνισσες μαμάδες να έχουν την καλύτερη των προθέσεων να σας βοηθήσουν, δε σημαίνει όμως πως αυτό που θα σας προτείνουν είναι και σωστό. Και δεν λέμε να κλείσετε τα αυτιά σας στις καλοπροαίρετες συμβουλές με τις οποίες σας βομβαρδίζουν! Σας προτείνουμε όμως να τις φιλτράρετε και να τις διασταυρώνετε με τον παιδίατρο, πριν τις εφαρμόζετε στο μωρό σας. Εμείς πάντως ρωτήσαμε, ενημερωθήκαμε και… καταρρίπτουμε τους πλέον δημοφιλείς “νεογέννητους” μύθους. 

  • Όλα γύρω του θολά
    “Όσο και να του κάνεις γκριμάτσες ή να φέρνεις μπροστά του παιχνίδια, δεν μπορεί να δει τίποτα. Μα είναι μόλις λίγων ημερών.”
    Κι όμως οι ειδικοί μας πληροφορούν πώς αν και η όραση των νεογέννητων τον πρώτο καιρό είναι αρκετά περιορισμένη, μπορούν όμως να βλέπουν πράγματα που υπάρχουν σε απόσταση μέχρι 25 εκατοστά. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει πως κάθε φορά που εσείς σκύβετε από πάνω του και πλησιάζετε το κεφάλι σας στο δικό του, το αγγελούδι σας μπορεί να διακρίνει τα χαρακτηριστικά σας. Εκτός από το πρόσωπό σας, μπορεί να δει και διάφορα άλλα αντικείμενα, φτάνει να έχουν έντονο χρώμα. Το μωρό σας σε αυτή την ηλικία… μαγεύεται από το λευκό, το κόκκινο, το πράσινο και το κίτρινο!
  • Η “μαγική” δύναμη του φαγητού!
    “Μα δεν το ακούς που σπαράζει στο κλάμα; Τάισε το να ηρεμίσει!”
    Η πεποίθηση των μεγαλύτερων συνήθως γυναικών πως “όταν ένα μωρό κλαίει, σίγουρα θα πεινάει”, τρέφει έναν μύθο που καλά κρατεί εδώ και χρόνια. Κι όμως το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν το αγγελούδι σας σπαράζει στο κλάμα, είναι να αναρωτηθείτε τι μπορεί να έχει ανάγκη ώστε να του το προσφέρετε. Ίσως πράγματι θέλει να φάει, μπορεί όμως και να χρησιμοποιεί το κλάμα για να σας ενημερώσει πως έχει λερώσει την πάνα του, είναι κουρασμένο, άρρωστο, ζεσταίνεται ή κρυώνει, του έχει λείψει η αγκαλιά σας, ότι είναι η “ώρα των κολικών” ή ότι κάτι το ενοχλεί -το οποίο μαντέψτε: πρέπει να ανακαλύψετε. Και αν τώρα, σας φαίνεται δύσκολη η αποκρυπτογράφηση του βρεφικού κλάματος, θα δείτε πως πολύ γρήγορα θα τα καταφέρετε. Το μυστικό είναι να παρατηρείτε το μωρό και τις αντιδράσεις του και να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας.
  •  Καθαριότητα, η μισή αρχοντιά!
    “Περίμενε πρώτα να επουλωθεί η περιοχή του ομφαλού και μετά πλύνε το μωρό σου.”
    Η αλήθεια είναι πώς τις πρώτες 10-15 μέρες περίπου, όσο δηλαδή χρειάζεται για να φύγει το σκληρό τμήμα και ο αφαλός να επουλωθεί, δεν πρέπει να ρίξετε νερό στην περιοχή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν θα πλένετε το μωρό σας. πώς μπορείτε να τα καταφέρετε: Καθημερινά ξαπλώνετε το βρέφος στο κρεβάτι και με μια βρεγμένη, αποστειρωμένη γάζα καθαρίζετε το πρόσωπό του. Στη συνέχεια, με ένα πανάκι βρέχετε το κορμάκι του, απλώνετε με τα χέρια σας λίγο βρεφικό αφρόλουτρο και στο τέλος αφαιρείτε τα υπολείμματα με το βρεγμένο πετσετάκι. Με δεύτερο πετσετάκι πλένετε τα γεννητικά όργανα και τον ποπό και όσον αφορά την καθαριότητα του ομφαλού, βάζετε καθαρό οινόπνευμα σε μια καινούρια γάζα και περνάτε με προσοχή την περιοχή. Εναλλακτικά, μπορείτε να πλένετε το μωρό από τη μέση και κάτω με τρεχούμενο νερό βρύσης, όπως δηλαδή κάνετε και σε κάθε αλλαγή πάνας.

H μετάβαση του μωρού σε στερεές τροφές – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

  •  Αγκαλιά με μέτρο
    “Μην τρέχεις αμέσως κοντά του κάθε φορά που κλαίει και μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά, θα το κακομάθεις.”
    Πρόκειται για δυο ευρέως διαδεδομένες απόψεις που φυσικά δεν ευσταθούν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση για ένα μωρό όταν βλέπει πως το πιο αγαπημένο του πρόσωπο είναι δίπλα του όποτε το χρειάζεται, πάντα διαθέσιμο να του χαρίσει μια τρυφερή αγκαλιά. Όταν το κλείνεται στα χέρια σας, απολαμβάνει την οικεία μυρωδιά σας, ακούει τους ήχους της καρδιάς σας και έτσι εισπράττει όλη σας την αγάπη. Νιώθει ασφάλεια με αποτέλεσμα να ηρεμεί και να χαλαρώνει στη στιγμή ανοίγοντας την πόρτα στην πραγματική ευτυχία! Αλλωστε οι ειδικοί το λένε καθαρά: Η άμεση ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού και η αγκαλιά, “φροντίζουν” για τη δημιουργία ενός δυνατού δεσμού μεταξύ παιδιού και γονιού ενώ ταυτόχρονα, θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του.
  • Βρεφική ησυχία ώρα μηδέν!
    “Μην βάλεις τώρα πλυντήριο, θα ξυπνήσει το μωρό! Πλύνε τα ρούχα αργότερα, δεν χάθηκε ο κόσμος!”
    Ήρθε η ώρα να… πέσει το καθεστώς απόλυτης ησυχίας που ζει και βασιλεύει στο σπίτι σας εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο! Η άποψη που υποστηρίζει πως απαραίτητη προϋπόθεση για να κοιμηθούν τα μωρά, είναι το αθόρυβο, σχεδόν αποστειρωμένο από ήχους περιβάλλον, δεν ισχύει σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως υποστηρίζουν, πολύ πριν γεννηθούν, όλα τα νεογέννητα έχουν μάθει να χαλαρώνουν και να κοιμούνται ακούγοντας διάφορους ήχους, αφού το πρώτο τους σπίτι ήταν αρκετά θορυβώδες: οι χτύποι της καρδιάς, το γουργουρητό του στομάχου, η ροή του αίματός σας κ.λπ. δημιουργούσαν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα πλούσιο σε ακουστικά ερεθίσματα. Βγάλτε λοιπόν από το μυαλό σας πως οι ήχοι του σπιτιού-τηλεόραση, ηλεκτρική σκούπα, πλυντήριο κ.λπ.- θα κρατήσουν ξύπνιο το κουρασμένο μωρό σας. Αντιθέτως, μπορεί να το νανουρίσουν! Εννοείται βέβαια, πως δεν μιλάμε για υπερβολές -π.χ. ένα τραγούδι στη διαπασών.
  • Ρουτίνα, η κολλητή του…
    “Τα μωρά νιώθουν ασφάλεια μόνο αν εφαρμόζεις μια αυστηρή ρουτίνα και μένεις πιστή σε αυτή.”
    Είναι γεγονός πως όλα τα βρέφη έχουν ανάγκη να ακολουθούν μια ρουτίνα γιατί έτσι, αισθάνονται ασφάλεια. Το μωρό, μαθαίνοντας να περιμένει πως θα συμβούν συγκεκριμένα πράγματα κάθε μέρα στο ίδιο μέρος με τους ίδιους ανθρώπους, αποκτά την αίσθηση πως βρίσκεται σε ένα περιβάλλον οικείο αφού ξέρει ποια δραστηριότητα διαδέχεται αυτήν που τώρα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είστε πολύ σχολαστική με τη ρουτίνα του παιδιού. Η ιδανική λύση είναι να διαμορφώσετε μια ρουτίνα που θα είναι ευέλικτη ώστε να “χωράει” τα… απρόοπτα αλλά και τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν -π.χ. τον ερχομό ενός δεύτερου μωρού.
  • Πάλι πάνα του αλλάζεις;
    “Αν του αλλάζεις συνέχεια πάνα, η επιδερμίδα του θα γίνει υπερ-ευαίσθητη.”
    Η αλλαγή πάνας πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις διαπιστώσετε ότι είναι λερωμένη είτε με ούρα είτε με κακά, ανεξάρτητα από το αν το μωρό κοιμάται. Μην ξεχνάτε πως η υγρασία, η έλλειψη αέρα και η τριβή με την πάνα, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την εμφάνιση διαφόρων μικροβίων. Αν δεν αλλάζετε αμέσως πάνα, το ευαίσθητο δερματάκι του κινδυνεύει από ερεθισμούς και από το ενοχλητικό σύγκαμα.

Της Έλενας Γεμελιάρη, με τη συνεργασία της παιδιάτρου του κέντρου βρεφών “Μητέρα”, Παναγιώτας Αδαμοπούλου.

Πηγή: happymom.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε πώς αναπτύσσονται οι αισθήσεις του νεογέννητου!