Όλοι οι τρόποι να συμμετέχει ο μελλοντικός μπαμπάς στην εγκυμοσύνη
Πολλές φορές οι μελλοντικοί μπαμπάδες αισθάνονται ότι μένουν λίγο «απέξω» στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε οι γυναίκες κάνουν την περισσότερη «δουλειά» και ο δικός τους ρόλος είναι αρκετά μικρότερος.
Οι γυναίκες είναι αυτές που χρειάζονται περισσότερο προσοχή αλλά έχουν και την ευτυχία να νιώσουν το μωρό να κινείται ή να κλωτσάει και να μεγαλώνει στην κοιλιά τους, ενώ οι μπαμπάδες ζουν τις εμπειρίες αυτές από «δεύτερο χέρι».
Μορφωθείτε μαζί
Διαβάστε τα ίδια βιβλία, άρθρα, περιοδικά για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τους πρώτους μήνες του μωρού για να ξέρετε τι να περιμένετε. Συζητήστε τι μάθατε και συγκρίνετε γνώμες. Φτιάξτε μαζί μία λίστα με ερωτήσεις για την επόμενη επίσκεψη στο γυναικολόγο. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή στο κινητό ή στο τάμπλετ για την ανάπτυξη του εμβρύου και να βλέπετε μαζί πόσο μεγαλώνει και αλλάζει όσο περνούν οι μήνες.
5 Μύθοι της πατρότητας καταρρίπτονται!
Προετοιμαστείτε μαζί
Πηγαίνετε σε μαθήματα αναπνοών, τοκετού ή γυμναστικής για εγκύους και φροντίστε να είστε παρών σε όσα περισσότερα ραντεβού με το γιατρό. Το να δείτε το μωρό στον υπέρηχο και να ακούσετε την καρδιά του είναι μία μοναδική ευκαιρία να αρχίσετε να δένεστε με το παιδί σας πριν ακόμα γεννηθεί.
Μοιραστείτε τις δουλειές
Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να πάρετε αποφάσεις όσο φτάνει η μεγάλη μέρα. Ποια κούνια θα πάρετε; Θα χρειαστεί λίκνο ή καλαθούνα για τον πρώτο καιρό; Πόσα σελτεδάκια; Ποιο κάθισμα αυτοκινήτου; Μοιραστείτε τις αποφάσεις, ειδικά αν του αρέσει να κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για τα καλύτερα προϊόντα. Μπορείτε ακόμα να μοιραστείτε τις αγορές, εκτός αν ο μελλοντικός μπαμπάς σιχαίνεται τα ψώνια. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αναλάβει να στήσει τα έπιπλα, να ετοιμάσει το παιδικό δωμάτιο, αν π.χ. θέλει βάψιμο ή άλλες διορθώσεις, γενικά να αναλάβει τις πιο «τεχνικές» δουλειές.
Η πρώτη επικοινωνία
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να μιλάτε στο μωρό που μεγαλώνει στην κοιλιά της μαμάς. Διαβάστε, τραγουδήστε, μιλήστε στο παιδί και αυτό θα ακούσει. Υπάρχουν, μάλιστα, έρευνες που υποστηρίζουν ότι όταν γεννιούνται τα μωρά θυμούνται και αναγνωρίζουν το ρυθμό της φωνής τόσο της μαμάς όσο και του μπαμπά.
Διασκεδάστε όσο μπορείτε
Επειδή οι πρώτοι μήνες της ζωής του μωρού σας θα είναι γεμάτοι προκλήσεις και το πιο πιθανό είναι ότι δύσκολα θα βρίσκετε χρόνο για τους δυο σας, φροντίστε να διασκεδάσετε όσο μπορείτε τώρα που μπορείτε. Ο μελλοντικός μπαμπάς μπορεί να κανονίσει μία ξεχωριστή έξοδο ή ακόμα και ένα μικρό ταξίδι, εφόσον ο γιατρός το επιτρέπει. Εκτός από το να χαλαρώσετε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας, μπορείτε να βρείτε χρόνο να συζητήσετε πιθανά ονόματα αλλά και να μοιραστείτε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα όνειρά σας για τη νέα σας οικογένεια.
Πηγή: childit.gr