Παιδικός Σταθμός ή Μπέϊμπι Σίτερ;

Παιδικός Σταθμός ή Μπέϊμπι Σίτερ;

Παιδικός Σταθμός ή Μπέϊμπι Σίτερ;

Αυτό το φθινόπωρο ήταν ίσως από τα πιο δύσκολα και τα πιο αγχώδη για μένα. Κι αυτό γιατί έφερνε μαζί του δύο μεγάλες αλλαγές: την επιστροφή μου στη δουλειά ύστερα από τη γέννηση του παιδιού μου, αλλά και τον αποχωρισμό μου για πρώτη φορά από αυτό και την απόφασή μου για το ποιος θα το προσέχει τις ώρες της απουσίας μου. Κι αυτό που με τρόμαζε πιο πολύ, δεν ήταν η επιστροφή μου στη δουλειά, αλλά ο αποχωρισμός μου από τον μικρό μου. Έπρεπε να σκεφτώ πολύ σοβαρά την επιλογή του τρόπου φύλαξής του, γιατί η επιλογή μου αυτή θα επηρέαζε τα υπόλοιπα έξι περίπου χρόνια της ζωής του. Και ποια είναι η κατάλληλη επιλογή σε μια τέτοια περίπτωση; Ήξερα πως οι λύσεις που είχα ήταν τρεις: είτε να αφήσω το παιδί στη μητέρα μου, είτε να προσλάβω μια μπέϊμπι σίτερ, είτε να το πάω στον παιδικό σταθμό. Ποια όμως θα ήταν η κατάλληλη επιλογή για την ηλικία του, για την σωστή ανάπτυξή του αλλά και για την ασφάλειά του;

Η σωστή επιλογή

Όπως σε πολλές περιπτώσεις έτσι και σε αυτή, η σωστή επιλογή είναι αυτή που ταιριάζει και εξυπηρετεί εσάς και το παιδί σας. Είναι δηλαδή κατά κάποιον τρόπο προσωπική υπόθεση και όχι μια γενική θεωρία. Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε είναι τι προτιμάτε εσείς να κάνετε, τι είναι εφικτό για εσάς και τις δυνατότητές σας, τι ταιριάζει με αυτά που επιθυμείτε και μπορείτε, αλλά και τι ταιριάζει στο παιδί σας και στην προσωπικότητά του. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθετε καλά με τον τρόπο φύλαξης που τελικά θα επιλέξετε, αφού είναι κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια όχι μόνο της δικής σας ζωής αλλά και του παιδιού σας. Πρέπει λοιπόν να νιώθετε κι εσείς αλλά και το μωρό εμπιστοσύνη, ασφάλεια, αλλά και ευχαρίστηση.

Τι να λάβετε υπ’ όψιν σας

Οι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας για μια τέτοια απόφαση, είναι αρκετοί και εξίσου σημαντικοί. Ο χώρος στον οποίο το παιδί σας θα περνάει περίπου οχτώ ώρες την ημέρα, το άτομο που θα είναι υπεύθυνο για την φροντίδα του, ο τόπος κατοικίας σας, το ωράριο που επιθυμείτε για την φύλαξη, η οικονομική σας δυνατότητα, η ηλικία του παιδιού και φυσικά η προσωπική σας προτίμηση είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την απόφασή σας. Η προσωπική σας προτίμηση βέβαια θα είναι πολύ σημαντική, αφού μιλάμε για πολύ διαφορετικές μεταξύ τους επιλογές, που η καθεμία από αυτές μπορεί για κάποιον να είναι ιδανική ενώ για κάποιον άλλο εντελώς ακατάλληλη. Σκεφτείτε λοιπόν πολύ προσεχτικά τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία των δυνατοτήτων που έχετε πριν πάρετε την τελική σας απόφαση. Σκεφτείτε τι σας προσφέρει και τι σας στερεί η κάθε επιλογή, πόσο ταιριάζει και πόσο εξυπηρετεί εσάς και το μωρό σας και αποφασίστε.

Παιδικός σταθμός

Υπέρ

  • Το κόστος της φοίτησης του παιδιού σας σε έναν δημόσιο παιδικό σταθμό, είναι ανάλογο με το εισόδημά σας.
  • Το προσωπικό ενός παιδικού σταθμού είναι εξειδικευμένο. Αποτελείται από βρεφονηπιαγωγούς, παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς, ενώ κυρίως οι ιδιωτικοί σταθμοί έχουν συνεργασία με παιδοψυχολόγο και παιδίατρο.
  • Ο χώρος του σταθμού έχει πολλές γωνιές, πολλά παιχνίδια και κατά συνέπεια πολλά καινούρια ερεθίσματα.
  • Το παιδί έχει τη δυνατότητα να συναναστραφεί και να κάνει παρέα με πολλούς συνομιλήκους του. Έτσι κοινωνικοποιείται κάνοντας τους πρώτους του φίλους.
  • Στον παιδικό σταθμό εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα μάθησης, τα οποία ανταποκρίνονται στην ηλικία του παιδιού και περιλαμβάνουν πολλές ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες.
  • Τις μέρες λειτουργίας του σταθμού, δεν θα σας αρνηθούν τη φύλαξη του παιδιού σας για δικό τους προσωπικό λόγο, π.χ. ασθένεια, αφού υπάρχει αρκετό προσωπικό.
  • Τις ώρες που το παιδί σας θα είναι στο σταθμό, θα του προσφέρεται ειδικό πρόγραμμα διατροφής ανάλογο της ηλικίας του και των αναγκών του.
  • Τέλος, ιδιαίτερα στους ιδιωτικούς σταθμούς αλλά και σε αρκετούς δημόσιους, παρέχονται πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, όπως μουσικοκινητική αγωγή, κολύμβηση, μπαλέτο κ.λ.π.

Κατά

  • Το ωράριό του είναι μόνο πρωινό, συγκεκριμένο και κοινό για όλους.
  • Η μάθηση ακολουθεί το μέσο όρο της ηλικίας και όχι τον ατομικό ρυθμό ανάπτυξης του δικού σας παιδιού.
  • Πολλές φορές τα τμήματα αποτελούνται από πολλά παιδιά, με αποτέλεσμα να μην έχουν την απαραίτητη προσοχή που χρειάζονται σε ατομικό επίπεδο.
  • Αρκετές φορές το στάδιο προσαρμογής είναι πιο δύσκολο, αφού το παιδί εκτός από τον αποχωρισμό από τους γονείς του, έχει να προσαρμοστεί και σε ένα καινούριο και τελείως διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχε συνηθίσει.
  • Δεν μπορείτε να ελέγξετε και να επιλέξετε τα άτομα που θα είναι υπεύθυνα για το παιδί σας και γενικά το προσωπικό που εργάζεται στον σταθμό καθώς και τις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται.
  • Είναι πολύ πιθανό η δασκάλα να αλλάζει συχνά – σε αρκετές περιπτώσεις κάθε χρόνο- με αποτέλεσμα να μην μπορεί το παιδί να αναπτύξει μαζί της μια σχέση ασφάλειας, αλλά αντίθετα να νιώθει θλίψη κάθε φορά που χάνει την δασκάλα του.
  • Ένα παιδί που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνει συχνά, ειδικά τον πρώτο χρόνο φοίτησής του.
  • Το πρόγραμμα της διατροφής είναι συγκεκριμένο και σε αυτό πρέπει να προσαρμοστείτε εσείς και το παιδί σας.
  • Σε μέρες αργίας ο παιδικός σταθμός θα είναι κλειστός, καθώς και –συνήθως- όλο τον Αύγουστο.
  • Το πρόγραμμά του σταθμού είναι αυστηρό και συγκεκριμένο. Αυτό μπορεί να κουράσει το παιδί σας, καθώς και να το βγάλει από τις μέχρι τώρα συνήθειές του και από το πρόγραμμα που εφαρμόζατε εσείς μέχρι τώρα.
  • Πολλοί δημόσιοι παιδικοί σταθμοί δεν δέχονται όλες τις ηλικίες παιδιών, παρά μόνο παιδιά ηλικίας περίπου 2,5 ετών που αυτοεξυπηρετούνται.
  • Σε περίπτωση ασθένειας το παιδί θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι για λίγες μέρες.

Πώς θα καταλάβετε ότι η νταντά δεν είναι κατάλληλη

Μπέιμπι Σίτερ

Υπέρ

  • Η επιλογή του ατόμου που θα προσέχει το μωρό σας είναι αποκλειστικά δική σας.
  • Μπορείτε να επιλέξετε μια κοπέλα με παιδαγωγικές γνώσεις, ή μια κυρία καθαρά για φύλαξη ανάλογα με το τι πρόγραμμα επιθυμείτε να έχει το παιδί σας, αλλά και τι κόστος μπορείτε να καλύψετε.
  • Το παιδί βρίσκεται στο χώρο του και έχει τις δικές του ανέσεις, τα προσωπικά του αντικείμενα και τους καθημερινούς του χώρους.
  • Το καθημερινό του πρόγραμμα είναι δική σας επιλογή, ύπνος – τάϊσμα – πρόγραμμα διατροφής – εξωτερικές βόλτες, καθώς και όλες οι δραστηριότητες μάθησης που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.
  • Το καθημερινό του πρόγραμμα, μπορεί να είναι πιο ελαστικό και πιο ποικίλο, ενώ μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες που ξέρετε πως ευχαριστούν το παιδί αλλά και εσάς.
  • Οι δραστηριότητες μάθησης βασίζονται στον ατομικό του ρυθμό ανάπτυξης και όχι στο μέσο όρο της ηλικίας του.
  • Το παιδί έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μια σταθερή σχέση και συναισθηματικό δέσιμο με την μπέιμπι σίτερ, αφού θα είναι ίδια για αρκετό διάστημα. Μπορεί να είναι ίδια και για έξι χρόνια αν είστε ευχαριστημένοι εσείς και το παιδί, ακόμα και να την κρατήσετε και όταν το παιδί θα πάει δημοτικό. Δημιουργεί μαζί της μια μόνιμη σχέση που το κάνει να νιώθει ασφάλεια, ενώ αυτό ευννοεί την καλή συναισθηματική και διανοητική του ανάπτυξη.
  • Το ωράριο φύλαξης είναι πιο ευέλικτο και κειμένεται με βάση τις δικές σας ανάγκες.
  • Η φύλαξη μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και από βρέφος.
  • Η μπέιμπι σίτερ μπορεί να παραμένει με το παιδί όταν είναι άρρωστο, χωρίς να χρειάζεται να λείψετε κι εσείς από την εργασία σας.

Κατά

  • Οι ικανότητες και η χημεία της με εσάς και το παιδί έχουν ένα μεγάλο βαθμό ρίσκου.
  • Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να αποχωρήσει, η αλλαγή της θα είναι επώδυνη για το παιδί.
  • Τα παιχνίδια αλλά και τα ερεθίσματα του παιδιού θα είναι σταθερά και ίδια, σε αντίθεση με τα ερεθίσματα που κερδίζει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό.
  • Δεν του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει σταθερές σχέσεις με συνομιλήκους.
  • Το κόστος για σας θα είναι ανάλογο με τις γνώσεις της μπέιμπι σίτερ.
  • Το πρόγραμμα του παιδιού θα μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες μάθησης μόνο αν η μπέιμπι σίτερ έχει παιδαγωγικές γνώσεις.
  • Πολλές μητέρες νιώθουν άγχος με το έντονο δέσιμο του παιδιού με την μπέιμπι σίτερ και φτάνουν στο σημείο να συγκρίνουν τον εαυτό τους μαζί της.

giagia.jpg

Η γιαγιά και ο παππούς…

Ίσως η πιο συνηθισμένη επιλογή στις ελληνικές οικογένειες, η γιαγιά και ο παππούς παίζουν πολύ συχνά το ρόλο της μπέμπι σίτερ. Και αυτή η επιλογή, εξυπηρετεί πολύ τους γονείς αλλά και το παιδί για πολλούς λόγους. Το παιδί παραμένει με οικεία ως προς αυτό πρόσωπα και σε οικείο περιβάλλον. Έτσι ο αποχωρισμός του από τους γονείς φαίνεται λιγότερο επώδυνος. Οι γονείς από τη μεριά τους, νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά, αφού αφήνουν το μωρό τους σε άτομα που ξέρουν πόσο πολύ το αγαπάνε και πως θα του φερθούν σαν να ήταν δικό τους παιδί. Κάποιες φορές όμως μπορεί να υπάρξουν κάποιες συνέπειες που εσείς δεν είχατε προβλέψει.

Αναμφισβήτητα η γιαγιά και ο παππούς έχουν ό,τι πιο σημαντικό να δώσουν στο μωρό. Πολύ αγάπη. Τόση αγάπη όμως, που μπορεί μερικές φορές να έχει και αρνητικές συνέπειες. Όταν για παράδειγμα κάνουν όλα τα χατίρια του παιδιού και δεν τηρούν το καθημερινό πρόγραμμα και τις μεθόδους διαπαιδαγώγησης που εφαρμόζετε εσείς, η ανατροφή και η διαπαιδαγώγησή του δεν θα είναι σταθερή και αποτελεσματική. Επιπλέον, όση αγάπη κι αν έχει η διαπαιδαγώγηση και η ανατροφή του στα πλαίσια της φύλαξης αυτής, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα μπορεί να συγκριθεί με αυτή του παιδικού σταθμού ή της παιδαγωγού. Και αυτό γιατί στις δύο περιπτώσεις αυτές, η φύλαξη και οι διαδικασίες μάθησης εφαρμόζονται από άτομα με πολλές γνώσεις, ενώ αποτελούνται από πολλά ερεθίσματα.

Ποθητού Μαρία, σύμβουλος γονέων και ανάπτυξης παιδιού

Πηγή: xamogelakia.com

Διαβάστε ακόμη:

3 απλά βήματα για να βρείτε την τέλεια νταντά

Τότε που δεν υπήρχαν νταντάδες…