Τι μπορεί να σημαίνει για την εξέλιξη του παιδιού (αλλά και τη δική μας) η ημερομηνία γέννησης και οι συνθήκες που επικρατούν τη συγκεκριμένη εποχή;
Κάθε εποχή και οι συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτήν μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία, τις κλίσεις και τη συμπεριφορά μας -κι αυτό, όπως μας εξηγούν οι επιστήμονες ισχύει ακόμα και πριν γεννηθούμε, από την ενδομήτριο ζωή! Έτσι, σύμφωνα πάντα με επιστημονικές μελέτες:
– Τα μωρά που έχουν γεννηθεί το χειμώνα έχουν κατά μέσο όρο νεότερες μητέρες σε σχέση με τα υπόλοιπα και αυξημένες πιθανότητες οι γονείς τους να μην έχουν παντρευτεί.
– Όσοι έχουν γεννηθεί το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια -μάλλον επειδή κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πιο πιθανό να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης ηλιοφάνειας.
– Αν και τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να μπουσουλάνε σε ηλικία 7 μηνών, έρευνα που έγινε στο Ισραήλ δείχνει ότι όσα έχουν γεννηθεί το χειμώνα και την άνοιξη είναι συνήθως ένα μήνα πιο μπροστά από τα υπόλοιπα σ’ αυτόν τον τομέα -ίσως επειδή όταν γίνονται έξι μηνών ο καιρός είναι καλός και οι γονείς τους τα ντύνουν με ελαφριά ρούχα και τους επιτρέπουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο πάτωμα για περισσότερη ώρα σε σχέση με όσα είναι σ’ αυτή την ηλικία των χειμώνα.
– Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι και δραστήριοι είναι πιο πιθανό να έχουν γεννηθεί το Μάιο – αυτός ο μήνας συνδέεται με καλύτερη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη που προκαλεί ευφορία.
– Όσοι αντέχουν στο… ξενύχτι είναι πιθανότερο να έχουν γεννηθεί την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Η μεγάλη ηλιοφάνεια αυτών των εποχών κάνει αυτούς τους ανθρώπους να συνηθίζουν από μωρά να είναι ιδιαίτερα δραστήριοι ακόμα και αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Αντίθετα, οι “πρωινοί τύποι” συνήθως γεννιούνται φθινόπωρο ή χειμώνα.
– Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί προς το τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι έχουν συνήθως περισσότερες συμπεριφοριστικές διαταραχές, σύμφωνα με έρευνα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν έρθει σε επαφή με περισσότερους ιούς που κυκλοφορούν το χειμώνα κατά το μέσον της ενδομήτριας ζωής τους.
– Τα παιδιά που γεννιούνται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία -αυτό ίσως οφείλεται στο βάρος γέννησης (το οποίο διαφέρει αρκετά από εποχή σε εποχή).
– Έρευνα που μελέτησε δεδομένα ατόμων που έχουν περάσει την ηλικία των 100 ετών διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι είχαν γεννηθεί το φθινόπωρο. Ένας παράγοντας που ίσως ευθύνεται είναι ότι δεν χρειάστηκε στο ξεκίνημα της ζωής τους να αντιμετωπίσουν ακραίες συνθήκες (όπως υπερβολική ζέστη ή κρύο).
-Τα παιδιά που γεννιούνται το φθινόπωρο και το χειμώνα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D εξαιτίας της λιγοστής ηλιοφάνειας.