Πώς να ηρεμήσω το μωρό μου που κλαίει;

Πώς να ηρεμήσω το μωρό μου που κλαίει;

ηρεμείτε το μωρό σας

Στο παρακάτω κειμενάκι θα σας παρουσιάσουμε το τι θα πρέπει να κάνετε όταν κλαίει το μωράκι σας.

Το σημαντικότερο είναι να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και να αρχίσετε να αποκωδικοποιείτε το κλάμα του μωρού σας ελέγχοντας τα βασικά.

Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου

[babyPostAd]Πρώτα θα πρέπει να διαπιστώσετε αν το μωράκι σας πεινάει, αν έχει λερωθεί ή θέλει να ρευτεί. Αυτές είναι και οι συνηθέστερες αιτίες κλάματος ενός μωρού.
Αν δε συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, ελέγξτε τη θερμοκρασία του. Μπορεί να κλαίει γιατί κρυώνει, ζεσταίνεται ή έχει πυρετό. Αν σας φαίνεται άρρωστο, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.
Αν τίποτα απ’ όλα αυτά δε συμβαίνει, προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί το μωρό μπορεί  να διαισθανθεί την ένταση, την ανησυχία ή τον εκνευρισμό σας και αυτό θα επιδεινώσει το κλάμα του.
Πάρτε λοιπόν μία βαθιά ανάσα, ηρεμήστε, κρατήστε το μωράκι σας στην αγκαλιά και κουνήστε το απαλά. Δώστε του λίγο χρόνο να νιώσει την ηρεμία και την ασφάλεια, που του παρέχει η αγκαλιά σας, και να σταματήσει να κλαίει. Όπως κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας, τραγουδήστε του απαλά ή επαναλάβετε ψιθυριστά μία απλή μικρή φράση, όπως ‘’σσς όλα είναι καλά’’ ή ‘’η μανούλα είναι εδώ’’.
Κουνήστε το μωρό ρυθμικά ή περπατήστε πάνω κάτω μέσα στο σπίτι ή κάντε το μια βόλτα με το καρότσι ή ακόμη και με το αυτοκίνητο (το μωρό θα πρέπει να κάθεται πάντα στο ειδικό καθισματάκι).
Βάλτε απαλή μουσική. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στα νεογέννητα μωράκια είναι πολύ αποτελεσματικοί οι λεγόμενοι ‘’λευκοί θόρυβοι’’, δηλαδή οι συνεχόμενοι και μονότονοι ήχοι ηλεκτρικών συσκευών, όπως του πλυντηρίου, του απορροφητήρα ή από το πιστολάκι μαλλιών.
Πάντως, όποιον τρόπο και αν επιλέξετε για να ανακουφίσετε το μωράκι σας, μη ξεχνάτε ότι τα μωράκια είναι ευαίσθητα και θα πρέπει να κάνετε απαλές κινήσεις. Μην τα τραντάζετε, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες και να τραυματιστεί ο εγκέφαλός τους.
Αν αισθάνεστε ιδιαίτερα κουρασμένη, ζητήστε βοήθεια από την οικογένειά σας ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο. Το διάστημα, που κάποιος άλλος αναλαμβάνει τη φροντίδα του παιδιού σας, εκμεταλλευτείτε το για να ξεκουραστείτε και εσείς. Εξάλλου, το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι μία μακροχρόνια και απαιτητική διαδικασία και γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας και να ξεκουράζεστε όταν βρίσκετε την ευκαιρία.
Για το babyradio: Λεωνίδας Κάλφας

Διαβάστε ακόμη:

Μια αντρική συνταγή κατά του… μωρουδιακού κλάματος!

Μέθοδος ελεγχόμενου κλάματος: Λύση ή βασανιστήριο;