Πώς θα κάνεις το παιδί σου να σε ακούει

Qustion7

από τη Μαριάννα Σπυράκου-dearmom.gr

Όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, έτσι και τα μικρά παιδιά δεν ακούν πάντα αυτά που τους λες. Χαρίζουν την προσοχή τους κάπου αλλού την ίδια στιγμή που εσύ πασχίζεις πολλές φορές να πεις κάτι πολύ σημαντικό. Αυτή είναι μια ακόμη καθημερινή κατάσταση που απαιτεί την υπομονή σου για να την αλλάξεις. Μην απογοητεύεσαι, γιατί μπορείς να τα καταφέρεις. Τι πρέπει να κάνεις;

Αρχικά, να ακούς και εσύ η ίδια. Δε μπορείς να απαιτείς από έναν άνθρωπο, ακόμα και μικρής ηλικίας, να σε ακούει όταν εσύ δεν έχεις το προφίλ του καλού ακροατή. Ειδικά για τα παιδιά, που λειτουργούν μιμητικά, είναι πολύ εύκολο να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά που βλέπουν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους κάθε μέρα. Άρα, δε γίνεται να μην ακούς όταν σου μιλάει για αυτά που το αφορούν, μη κοιτώντας το στα μάτια και μη δίνοντας σημασία σε αυτά που διηγείται, γιατί το ίδιο θα δεις και από εκείνο την επόμενη ημέρα. Όχι μόνο λόγω μίμησης και συνήθειας, αλλά γιατί έτσι χτίζεται ανάμεσά σας μια σχέση που δε βασίζεται στο διάλογο.

Εκτός από το να δίνεις, λοιπόν, το καλό παράδειγμα πρέπει να επεμβαίνεις με το σωστό τρόπο όταν εκτυλίσσεται ένα περιστατικό κακής ακρόασης. Μη νευριάσεις, μη φωνάξεις και μη σε πιάσει υστερία. Προσπάθησε με ήρεμο τρόπο να κάνεις μια πρώτη παρατήρηση: «Γιωργάκη, έχω την αίσθηση ότι δεν ακούς αυτά που σου λέω». Αν συνεχίσει να μην ακούει πρέπει να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου και να συνεχίσεις να επαναλαμβάνεις αυτό που θέλεις με λίγο πιο επιβλητικό τρόπο.

Αν χρειαστεί τόνισέ το: «Γιώργο, πρέπει να πας για ύπνο. Μη κάνεις να το ξαναπώ σε παρακαλώ». Το μήνυμά σου θα είναι πιο ξεκάθαρο και πιο άμεσο αν το μεταβιβάζεις με το σωστό τρόπο. Δηλαδή τονίζοντας το όνομά του, αγγίζοντάς το στον ώμο ή στο χέρι και σκύβοντας στο ύψος του για να μπορείτε να έχετε επαφή με τα μάτια. Αυτές οι μη λεκτικές μέθοδοι είναι πολύ αποτελεσματικές και για τα μικρά παιδιά και θα διαπιστώσεις πολύ γρήγορα ότι κάνουν τη διαφορά όταν προσπαθείς να του πεις κάτι που θες. Σε γενικές γραμμές, η καλή επικοινωνία χτίζεται μέρα με τη μέρα.

Δε μπορείς ξαφνικά να απαιτείς από το παιδί σου να ακούει ό,τι του λες όταν του φωνάζεις ή όταν δεν συζητάτε όσο πρέπει.

Χτίσε μια σχέση γεμάτη διάλογο και σεβασμό, έτσι ώστε να ξέρει πως κάθε φορά που λες κάτι, αυτό έχει σημασία να το ακούσει, ακόμα και αν δεν έχει μεγάλη σημασία γενικά.