Πότε θα αρχίσει το μωρό μου να κλωτσάει;
Μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της εγκυμοσύνης σας είναι όταν θα αισθανθείτε τα πρώτα χτυπήματα στην κοιλιά σας που αποδεικνύουν ότι το μωρό σας έχει αρχίσει και κλωτσάει.
Αυτές οι μικροσκοπικές κινήσεις επιβεβαιώνουν ότι το μωρό αναπτύσσεται σωστά και βοηθούν την μητέρα να δεθεί μαζί του.
Πότε θα αισθανθώ το μωρό μου να κλωτσάει;
Τις πρώτες κινήσεις του μωρού σας, θα τις αισθανθείτε μεταξύ της 16ης και της 25ης εβδομάδας τηε κύησης. Αν είναιη πρώτη σας εγκυμοσύνη μπορεί να μην νιώσετε το μωρό σας μέχρι και να φτάσετε την 25η εβδομάδα. Στην δεύτερη όμως εγκυμοσύνη πολλές γυναίκες νιώθουν τα μωρά τους ήδη από την 13η εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι να συμβεί κάποια στιγμή που είστε ήρεμη ενώ κάθεστε ή είστε ξαπλωμένη.
Πώς θα είναι το «αίσθημα της κλωτσιάς»;
Οι έγκυες γυναίκες περιγράφουν την κλωτσιά όπως την αίσθηση του να έχεις πεταλούδες στο στομάχι ή σαν νευρικές συσπάσεις. Αρχικά θα είναι δύσκολο να το καταλάβετε. Οι μαμάδες ωστόσο που είναι έγκυες για δεύτερη ή τρίτη φορά, μπορούν και ξεχωρίζουν την κλωτσιά από τα αέρια, το αίσθημα της πείνας και άλλες εσωτερικές κινήσεις.
Κατά ο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο οι κινήσεις του μωρού σας θα είναι πιο διακριτές και θα είστε σε θέση να καταλαβαίνετε κάθε κλωτσιά.
Πόσο συχνά θα κλωτσάει το μωρό μου;
Στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να αισθάνεστε αυτό το φτερούγισμα μια στο τόσο. Αλλά όσο μεγαλώνει το μωρό σας, συνήθως στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, οι κλωτσιές θα δυναμώσουν και θα είναι όλο και πιο συχνές. Έρευνες δείχνουν οτι μέχρι το τρίτο τρίμηνο το μωρό σας θα κινείται περίπου 30 φόρες την ώρα!
Τα μωρά έχουν την τάση να κινούνται περισσότερο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου. Είναι συνήθως πιο δραστήρια μεταξύ 9 και 1 το βράδυ, την ώρα δηλαδή που εσείς προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Αυτή η απότομη αύξηση της δραστηριότητας οφείλεται στην αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σας. Τα μωρά, επίσης, ανταποκριίνονται σε ήχους και στην αφή και μπορεί να κλωτσήσουν ακόμα και το σύντροφό σας στην πλάτη αν κουλουριάζεστε μαζί του στο κρεβάτι!
Θα πρέπει να καταγράφω τις κινήσεις του μωρού μου;
Μόλις οι κινήσεις του μωρού σας σταθεροποιηθούν (συνήθως την 28η εβδομάδα), οι γιατροί συστήνουν να παρακολουθείτε όλες εκείνες τις μικρές κλωτσιές και γροθιές για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας εξακολουθεί να αναπτύσσεται φυσιολογικά. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη οτι το μωρό σας θα είναι απόλυτα υγιές αν κλωτσάει συστηματικά, αλλά καλό είναι με τις συμβουλές του γιατρού σας να το παρακολουθείτε.
Δείτε τι αισθάνεται το έμβρυο όταν κλαίτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!
Για να μετρήσετε τις κινήσεις, επιλέξτε μια ώρα που ξέρετε ότι είναι πιο δραστήριο (συνήθως αφού έχετε φάει). Ξαπλώστε στο πλάι ή καθίστε σε μια καρέκλα. Οι απόψεις διιστανται σχετικά με το πώς πρέπει να καταγράφουμε τις κινήσεις τους μωρού, όμως το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συστήνει οτι θα πρέπει να νιώθετε τουλάχιστον 10 κλωτσιές μέσα σε δύο ώρες.
Εαν δεν νιώσετε 10 κλωτσιές μέσα στις 2 ώρες, δοκιμάστε ξανά αργότερα. Αν όμως και πάλι δεν μετρηθεί ο επιθυμητος αριθμός, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ώστε να μετρηθούν οι παλμοί του εμβρύου.
Κι αν δεν αισθανθώ το μωρό;
Εάν δεν έχετε συμπληρώσει ακόμη τις 25 εβδομάδες κύησης και δεν αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται, μην πανικοβάλλεστε! Καθώς το μωρό σας θα μεγαλώνει, θα είστε σε θέση να διακρίνετε καλύτερα τις κινήσεις του. Θα είστε επίσης σε θέση να γνωρίζετε ποιές ώρες τις ημέρας κάνει περισσότερες κινήσεις. Να θυμάστε όμως ότι κάποια μωρά κάνουν λιγότερες κινήσεις συγκριτικά με άλλα.
Η έλλειψη κίνησης μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το μωρό σας κοιμάται. Μετά την 32η εβδομάδα είναι πιθανό να νιώθετε λιγότερες κλωτσιές και χτυπήματα , επειδή το μωρό σας θα έχει μεγαλώσει και θα έχει λιγότερο χώρο για να κινηθεί στη μήτρα.
Εαν το μωρό σας έχει αναπτυχθεί και κλωτσάει σε σταθερή βάση, και ξαφνικά δεν νιώθετε τουλάχιστον 10 κινήσεις μέσα σε 2 ώρες, είναι η ώρα να καλέσετε το γιατρό σας.
Χρονολόγιο των κινήσεων του μωρού
Εδώ είναι ένας οδηγός με τις πιθανές κινήσεις του μωρού σας:
Εβδομάδα 12: Το μωρό σας έχει αρχίσει να κινείται, αλλά το πιθανότερο είναι να μην καταλάβετε τίποτα επειδή είναι ακόμα πολύ μικρό.
Εβδομάδα 16: Ορισμένες έγκυες αισθάνονται ένα μικρό φτερούγισμα σαν πεταλούδες στο στομάχι . Το συναίσθημα αυτό μπορεί να είναι απλά αέρια, αλλά μπορεί να είναι καιλωτσιά!
Εβδομάδα 20: Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί όντως να αρχίζετε να αισθάνεστε τις πρώτες κινήσεις του μωρού.
Εβδομάδα 24: Οι κινήσεις του μωρού αρχίζουν να σταθεροποιούνται. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ελαφριές συσπάσεις και να αντιλαμβάνεστε πότε το μωρό σας έχει λόξυγκα!
Εβδομάδα 28: Το μωρό σας πλέον κινείται κανονικά. Μερικές από τις κλωτσιές και τα χτυπήματα μπορεί ακόμη και να σας κόψουν την ανάσα!
Εβδομάδα 36: Η μήτρα σας δεν έχει και πολύ χώρο επειδή το μωρό έχει μεγαλώσει οπότε και οι κινήσεις ίσως λιγοστέψουν λίγο. Παρόλα αυτά, ενημερώστε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε μεγάλες αλλαγές στην συνήθη κίνηση του μωρού.
Πηγή: webmd.com
Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή