Πρώτη φορά μαμά: Τα βασικά της περιποίησης για το νεογέννητο

Πρώτη φορά μαμά: Τα βασικά της περιποίησης για το νεογέννητο

πρώτες ημέρες μετά τη γέννα

Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι είναι πολύ σημαντικές τόσο για την πρωτόγνωρη εμπειρία που θα αποκτήσει το ζευγάρι όσο και για τη σχέση που θα αναπτυχθεί σταδιακά με το νέο μέλος της οικογένειας, τις συνήθειες που θα καθιερωθούν και τον ρυθμό που θα αποκτήσει η οικογένεια, ώστε να θελήσει σύντομα το ζευγάρι να επανάβει την ίδια μοναδική εμπειρία.

[babyPostAd]«Πριν γίνω μητέρα είχα χίλιες θεωρίες πώς να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Τώρα έχω 7 παιδιά και μόνο μία θεωρία: Να τα αγαπάμε, ιδιαίτερα όταν το αξίζουν λίγοτερο» (Kate Samperi).

«Η μητρότητα σε αναστατώνει, σε ξελογιάζει, σε ωριμάζει» (Dr. Bererley Raphael).

Η γυναίκα με το παιδί, ανακαλύπτει ξανά τον κόσμο. Όλα, είναι αλλιώτικα τώρα – οι πολιτικές, τα πιστεύω, οι ανάγκες. Γιατί τώρα όλα κρίνονται σύμφωνα με τη ζωή του παιδιού… και όλων των παιδιών (Pam Brown).

Εσύ που κάποτε ήσουν απλά ανθρώπινη, με τη μητρότητα θεοποιήθηκες. Για λίγο, όμως, μονάχα. Γιατί η γνώση του παιδιού μέρα με τη μέρα ωριμάζει και η λάμψη σου χάνεται – και πολύ γρήγορα το παιδί σου θα δει πως δεν έχεις παντογνωσία, ούτε κρίση αλάθητη, ούτε τη δύναμη ν’ αλλάξεις τον κόσμο. Και το πρώτο και το τελευταίο αίσθημα σιγουριάς στη ζωή χάνεται. Είναι πικρή για όλους μας αυτή η απώλεια της σιγουριάς. Πρέπει όμως να την αφήσουμε να χαθεί, αν θέλουμε να γνωριστεί παιδί με μάνα. Αν θέλουμε ν’ αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον όπως είμαστε – συνηθισμένοι, σαστισμένοι, γεμάτοι ελαττώματα -κι ακόμα πιο αξιαγάπητοι με τις αδυναμίες μας (Pat Brown).

«Οι μητέρες εξασκούν τόσο δυνατή επίδραση στην ευημερία των επερχόμενων γενεών, όση όλες μαζί οι υπόλοιπες δυνάμεις πάνω στη γη» (John S.C. Abbott).

Η μητρική αγάπη δεν είναι τόσο χρήσιμη, αν εκδηλώνεται μονάχα σαν μια ζεστή ροή συναισθημάτων, σε ροζ αποχρώσεις. Πρέπει συνάμα να είναι σταθερή, καθοδηγητική και ανιδιοτελής. Τα γλυκοτραγουδισμένα νανουρίσματα, το δροσερό χέρι πάνω στο φλογισμένο από τον πυρετό μάγουλο, τα χαμόγελα και τα λουλούδια τη μέρα της Μητέρας, δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι της εικόνας.

«Οι αληθινές μητέρες πρέπει να είναι φτιαγμένες από ατσάλι για να αντέχουν τις δυσκολίες που, χωρίς αμφιβολία, θα πολιορκήσουν τα παιδιά τους» (Rachel Billington).

«Η μητρότητα χαρίζει τη μεγαλύτερη χαρά του κόσμου, φέρνει όμως μαζί της και πλήξη, εξάντληση και θλίψη. Τίποτα δεν θα σε κάνει να νιώσεις τόσο χαρούμενη και τόσο θλιμμένη, τόσο περήφανη και συνάμα τόσο θλιμμένη, τόσο περήφανη και συνάμα τόσο κουρασμένη, γιατί τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο το να βοηθάς ένα πλάσμα να αναπτύξει την ατομικότητά του, ιδιαίτερα ενώ εσύ αγωνίζεσαι παράλληλα να διατηρήσεις τη δική σου» (Μargarite Kelly και Elia Parsons).

Ξεκούραση

Είναι πολύ σημαντικό για τη θηλάζουσα μητέρα να βρίσκει χρόνο για φαγητό, μπάνιο και ξεκούραση. Τα άτομα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος μπορούν αν θέλουν να βοηθήσουν με διακριτικό τρόπο.

Είναι καλό να μην επισκέπτονται το ζευγάρι με το μωρό, όλοι μαζί ή πολλοί άνθρωποι την ίδια ημέρα και ώρα. Ένας προγραμματισμός των επισκέψεων δεν είναι κακή ιδέα αρχικά. Η γιαγιά, η αδερφή, η φίλη μπορεί να αναλάβει για κάποιο διάστημα τη διατροφή της οικογένειάς και τη φροντίδα του σπιτιού (καθαριότητα, σίδερο κλπ.). Ο σύζυγος, ο αδερφός, ο παππούς μπορούν να αναλάβουν εξωτερικές δουλειές (π.χ. ψώνια), αγορές για το νεογέννητο και ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Η μητέρα θα πρέπει να ρυθμιστεί με βάση τις ώρες που κοιμάται το μωρό της και να συγχρονίζεται μαζί του. Το βιολογικό ρολόι τώρα αλλάζει. Η νύχτα γίνεται συνήθως μέρα για λίγο καιρό, γι’ αυτό κοιμηθείτε την ώρα που το μικρό σας είναι ήρεμο κι αυτό.

Προσπαθήστε να κατανοήσετε, ότι αυτό το διάστημα είναι μεταβατικό και δύσκολο, και έτσι πρέπει να βρείτε τρόπους να στηρίξετε τον εαυτό σας. Κάντε έστω και για λίγα λεπτά κάτι που σας ευχαριστεί και σας δίνει χαρά. Ακούστε λίγη μουσική, διαβάστε κάτι ευχάριστο, δείτε κάτι ενδιαφέρον, μιλήστε με κάποιον από τον οποίο παίρνετε θετική ενέργεια, μην τα βλέπετε όλα στα σοβαρά και κυρίως μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας. Όλα θα πηγαίνουν όλο και πιο καλά και στο τέλος θα σας φαίνονται πιο εύκολα. Ο καινούριος σας ρόλος είναι ο πιο απαιτητικός στη ζωή σας αλλά και ο πιο πολλά υποσχόμενος…

Κάποτε ένας σπουδαίος Ινδός φιλόσοφος έγραψε: «Όποιος δεν έχει φυτέψει ένα δέντρο στη γη, όποιος δεν έχει μεγαλώσει ένα παιδί και όποιος δεν έχει γράψει ένα βιβλίο δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει ΖΩΗ…»

Οδηγός νέας μαμάς: Πώς να κοιμίσετε το νεογέννητο μωράκι σας

Βάρος

Το βάρος του νεογέννητου θα πρέπει να παρακολουθείται σε εβδομαδιαία βάση και η αύξηση βάρους θα πρέπει να είναι από 150 γρ. την εβδομάδα και πάνω. Είναι σκόπιμο να καταγράφετε το βάρος του μωρού σας τους πρώτους 3 μήνες της ζωής του.

Το ζύγισμα γίνεται με το μωρό γυμνό και επάνω στη ζυγαριά τοποθετούμε μία πετσέτα, της οποίας το βάρος θα πρέπει να αφαιρείται πριν βάλουμε το μωρό επάνω στη ζυγαριά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στο μαιευτήριο όλα τα μωρά συνήθως χάνουν μέχρι και 10-15% του βάρους της γέννησής τους και θα πρέπει να διατηρήσουν το βάρος της γέννησής τους μέχρι τη 12 ημέρα της ζωής τους. Από εκεί και μετά θα πρέπει να αυξάνεται το βάρος 150-200 γρ. ανά εβδομάδα μέχρι τον 3ο μήνα.

Πρωινή παρατήρηση

Στην πρωινή παρατήρηση του μωρού θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τυχόν εξάνθημα στο σώμα (που δεν υπήρχε πριν) ή αλλαγή στις κενώσεις ή άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος ή κάποια συμπεριφορά που σας ανησυχεί είναι λόγοι για να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας και να ζητήσετε τη συμβουλή του.

Καθαριότητα

Όταν πρόκειται να ασχοληθείτε με το μωρό σας μην ξεχνάτε να πλύνετε τα χέρια σας πριν με ένα ήπιο αντισηπτικό.
Το πρωί καθαρίστε τα μάτια του μικρού σας με βαμβάκι τύπου pon-pon και νερό βρασμένο το οποίο έχετε αφήσει να κρυώσει) ή με αμπούλα φυσιολογικού ορού. Η κίνηση θα πρέπει να γίνεται από μέσα προς τα έξω χωρίς πολλές επαναλήψεις. Είναι σκόπιμο τους πρώτους 2 μήνες να γίνεται με αυτόν τον τρόπο ο καθαρισμός τους και μετά με απλό νύψιμο του προσώπου.

Ομφαλός

Ο ομφαλός χρειάζεται λίγες ημέρες για να επουλωθεί το τραύμα του. Για διάστημα 10-15 ημερών θα πρέπει να τον περιποιηθείτε 4-5 φορές ανά 24ωρο με καθαρό οινόπνευμα (70o) και αποστειρωμένη γάζα (καλά ποτισμένη και στιμμένη) μετά τα μπάνια.
Εάν δείτε πύον να βγαίνει από τον ομφαλό ή να είναι γύρω γύρω η περιοχή ερεθισμένη – κόκκινη επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Τις πρώτες ημέρες το μπάνιο του μωρού σας είναι καλό να γίνεται με τρεχούμενο νερό μέχρι να επουλωθεί πλήρως ο ομφαλός του.

Οδηγός για νέες μαμάδες: πώς να φασκιώσετε το μωρό σας

Ξεβούλωμα μύτης

Η μύτη θα πρέπει να ξεβουλώνεται, εάν ακούσετε τυχόν ρουθούνισμα στο μωρό σας (κυρίως την ώρα που κοιμάται ή τρώει, γίνεται αντιληπτό). Αυτό γίνεται με αμπούλα φυσιολογικού ορού τοποθετώντας το μωρά στο πλάι και πιέζοντας την αμπούλα μέσα στο ρουθούνι και μετά γυρίζοντας στο άλλο πλάι και κάνοντας το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

Είναι καλό να γίνεται απόφραση της μύτης πριν από το γεύμα, ώστε να τρώει καλύτερα και μετά να κοιμάται πιο ήρεμα. Μην διστάσετε να επαναλάβετε το ίδιο, όσες φορές την ημέρα χρειαστεί αλλά και καμία, εάν δεν είναι απαραίτητο.

Μετά την τοποθέτηση του ορού πάρτε το μωρό σε στάση ρεψίματος για να ηρεμήσει και να βοηθηθεί να βγάλει τις βλένες που εμποδίζουν την αναπνοή του. Αποφύγετε αυτή τη διαδικασία αμέσως μετά το γεύμα γιατί μπορεί να προκληθεί εμετός.

Ντύσιμο

Το δέρμα του μωρού σας είναι το πιο ολοκληρωμένο σύστημα που διαθέτει για να αντιλαμβάνεται τον έξω κόσμο. Γι’ αυτό φροντίστε να φοράει απαλά ρούχα (καλής ποιότητας εσώρουχα και πετσέτες) και να ενυδατώνετε το σώμα του μετά το κανονικό μπάνιο με ένα υδρογαλάκτωμα.

Προϊόντα περιποίησης

Είναι σημαντικό να φροντίζετε ιδίως τον πρώτο χρόνο τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας να είναι φιλικά με το περιβάλλον, με το δέρμα του μωρού και αποδεκτά από τον οργανισμό του.

Σε περίπτωση αλλεργίας μιλήστε με τον παιδίατρό σας και αλλάξτε προϊόν.
Υπάρχουν στο εμπόριο σειρές ειδικές για κάθε περίπτωση. Αποφύγετε τα πολλά χημικά, πετροχημικά, πρόσθετα αρωματικά, που δημιουργούν μακροπρόθεσμα προβλήματα. Προτιμήστε προϊόντα φυτικά, αγνά και ελεγμένα.

Μασάζ

Το μασάζ του μωρού σας με αμυγδαλέλαιο μετά το θηλασμό είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα της ημέρας σας. Έχει αποδειχθεί από έρευνες και μελέτες, ότι μωρά που οι γονείς τους τους έκαναν μασάζ, είχαν καλύτερο ύπνο, ρύθμισαν πιο γρήγορα το νυχτερινό ύπνο χωρίς διαλείμματα, είναι πιο ήρεμα και στη διάρκεια της ημέρας τους και η σχέση που αναπτύσουν με το γονιό είναι μοναδική.

Τα ερεθίσματα που δέχονται κατά τη διάρκεια του μασάζ είναι πολλά και γι’ αυτό αναπτύσσεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η κινητικότητα, και η επικοινωνία του μωρού με το περιβάλλον του. Αφήστε τον μπαμπά να επιτελέσει αυτό το τόσο σημαντικό έργο και μετά αμέσως το κανονικό μπάνιο του μωρού σας την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ.

Δήμητρα Φρουδάκη, Μαία – Ελεύθερος επαγγελματίας

Πηγή: lovebaby.gr

Διαβάστε ακόμη:

Οδηγός νέας μαμάς: 7 λόγοι για τους οποίους μπορεί να κλαίει ένα μωρό!

Οδηγός νέας μαμάς: Τι πρέπει να ξέρω για το μπάνιο του νεογέννητου;