“Ιδιότροποι” κανόνες διαπαιδαγώγησης που… λειτουργούν!

sf-boy-coloring-on-wall

Έχω δημιουργήσει πολλούς περίεργους κανόνες από τότε που έγινα μαμά:

Από ενοχλητικές απειλές μέχρι άτυπους νόμους που δεν ισχύουν σε καμία τοπική κοινωνία. Ο σκοπός όλων αυτών είναι να διαπαιδαγωγήσω  έναν άνθρωπο που σε αυτή την ηλικία δεν ξέρει τι σημαίνει η διαπαιδαγώγηση.

Μπορεί οι κανόνες μου να σας φαίνονται παράλογοι και ιδιότροποι,  αλλά λειτουργούν. Για να καταλάβετε τι εννοώ, θα σας εξηγήσω μερικούς.

Κανόνας νούμερο 1: Δεν μπορείς να είσαι στο δωμάτιο εκτός αν δουλεύεις και εσύ.

Μα, είναι δυνατόν να βάλετε ένα παιδί να κάνει δουλειές; Όχι βέβαια! Σκοπός είναι να βοηθήσει ή να σταματήσει να σας ενοχλεί ενώ κάνετε δουλειές. Τα παιδιά μας έτσι και αλλιώς θέλουν να είναι μαζί μας όσο περισσότερο γίνεται αλλά δεν μπορούμε να τα αναγκάσουμε να κάνουν δουλειές, επειδή είναι παιδιά. Πρέπει όμως να καταλάβουν πως όταν κάνετε δουλειές δεν μπορούν να είναι μαζί σας υποτίθεται για να σας βλέπουν χωρίς να σας απασχολούν, επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Σκοπός είναι να απασχοληθούν εκείνα για να τελειώσετε μια δουλειά

Κανόνας νούμερο 2 : Δεν θα κάνω καμία δουλειά μετά τις 8 ή 9 το βράδυ.

Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ισχύει και για τον άντρα σας έτσι ώστε να λειτουργήσει καλύτερα. Όταν σταματάτε τις δουλειές σας θα πρέπει να βάζετε το παιδί σας για ύπνο.  Όσο νωρίτερα το κάνετε, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε για εσάς  και τον σύντροφό σας. Μόλις όμως το βάλετε για ύπνο, θα πρέπει να ηρεμήσετε και να μην αρχίσετε να πλένετε τα πιάτα που ξεχάσατε κλπ. Πρέπει να θυμάστε πως αν δεν εφαρμόσετε αυτό τον κανόνα, δεν έχετε δικαίωμα να γκρινιάξετε ότι δεν έχετε προσωπικό χρόνο. Εσείς και μόνο εσείς καθορίζετε τους κανόνες.  

Κανόνας νούμερο 3: Ότι έγινε έγινε.

Σκοπός του συγκεκριμένου κανόνα είναι να καταλάβουν τα παιδιά σας πως πολλές φορές τα πράγματα πάνε στραβά, όπως το να χαλάσει η τούρτα γενεθλίων του ή να μην πάρει το παιχνίδι που θα ήθελε. Η ζωή δυστυχώς είναι άδικη και θα πρέπει να αποδεχόμαστε και τις αναποδιές της και να αναλαμβάνει την δράση του από εδώ και πέρα.

Κανόνας νούμερο 4: Δεν διαφωνούμε για χρήματα.

Πόσες φορές ζητάει  το παιδί σας να του αγοράσετε  και εσείς θεωρείτε άχρηστη μια αγορά; Εγώ πολλές πάντως!

Αν πάτε σε ένα μαγαζί και θέλει να αγοράσετε κάτι, τότε πρέπει να του πείτε όχι χωρίς παραπάνω συζήτηση. Πρέπει να ξέρει πως δεν θα διαφωνείτε για τα χρήματα. Αν είναι να του πάρετε κάτι, θα το πάρετε αλλιώς όχι και τέλος. Αν επιμένει να το αγοράσει με τα δικά του χρήματα κάποιες φορές θα το αφήσετε να το κάνει και ας είναι κακή επιλογή. Έτσι και αλλιώς από τα λάθη μας μαθαίνουμε!

Κανόνας νούμερο 5: Δεν καταλαβαίνω τι λες αν γκρινιάζεις.

Ίσως ο πιο χρήσιμος κανόνας. Αν γκρινιάζει, ψιθυρίζει ή ακόμη χειρότερα, αν κλαίει, τότε απλά δεν θα γίνει αυτό που θέλει. Πείτε του πως δεν μπορείτε να το βοηθήσετε αν δεν καταλάβετε τι θέλει. Πρέπει πάντα να μιλάει ήρεμα και κυρίως καθαρά για να καταλάβει η μαμά και ο μπαμπάς τι θέλει.

Κανόνας Bonus: Πρέπει να διασκεδάζεις τον εαυτό σου όταν βαριέσαι.

Μερικές φορές θα έχετε και δουλειές και δεν θα μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας. Πρέπει λοιπόν να μπορούν να βρίσκουν τρόπους να διασκεδάσουν τον εαυτό τους μέχρι η μαμά και ο μπαμπάς να τελειώσουν αυτό που έχουν να κάνουν. Εσείς όμως πρέπει να τους δείξετε και τρόπους για να διασκεδάζουν τον εαυτό τους και να απασχολούνται χωρίς την βοήθειά σας.

babyradio.gr- Άννα Κ.