Κοτόπουλο «ντολμάς» γεμιστό με αρωματικό πιλάφι

kotopoulo ntolmas

Υλικά

    • 6 φιλέτα από στήθη κοτόπουλου ανοιγμένα και χτυπημένα από το χασάπη
    • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή νερό
    • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 200γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 2 φλιτζάνια νερό ζεστό
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες μικρές, μουσκεμένες σε νερό για 10 λεπτά
  • ½ κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

Πλένετε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα στραγγίζετε καλά. Τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας, τα αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: σε μια κατσαρόλα βράζετε λίγο νερό και προσθέτετε τα συκωτάκια. Μόλις αλλάξουν χρώμα τα στραγγίζετε και, αφού κρυώσουν λίγο, τα κόβετε σε κυβάκια και τα αφήνετε στην άκρη.

Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε τους κουκουναρόσπορους, τις σταφίδες στραγγισμένες, το μπαχάρι και την κανέλα. Ανακατεύετε λίγο και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρουν χρώμα και τα συκωτάκια βγάζετε το μίγμα σε μπολ.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε το βούτυρο και το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να κολλάει το ρύζι στον πάτο. Προσθέτετε το νερό και αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει όλο σχεδόν το νερό. Το ρύζι πρέπει να κρατάει λίγο. Στο τέλος προσθέτετε το μαϊντανό, το βασιλικό και το μίγμα με τα συκωτάκια, ανακατεύοντάς τα προσεκτικά για να μη λιώσουν.

Παίρνετε ένα φιλέτο κοτόπουλο και τοποθετείτε στη φαρδιά του άκρη μία κουταλιά της σούπας γέμιση. Τυλίγετε το φιλέτο σε ρολό και στερεώνετε το τελείωμα με δυο τρεις οδοντογλυφίδες. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

Τοποθετείτε τα ρολά σε φαρδιά κατσαρόλα και τα περιχύνετε με το ζωμό ή με νερό, το βούτυρο και το λάδι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά περίπου για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.

Παίρνετε τη σάλτσα από την κατσαρόλα και, αν είναι αραιή, τη δένετε με λίγο κορνφλάουρ ή τη βράζετε μέχρι να λιγοστέψει και να πήξει.

Σερβίρετε στο κάθε πιάτο από ένα ρολό κοτόπουλου κομμένο στα τρία με τις άκρες τους να ακουμπάνε. Περιχύνετε με λίγη σάλτσα και σερβίρετε την υπόλοιπη σε μπολ. Συνοδεύετε το φαγητό με βραστά κολοκυθάκια ή ανάμικτα λαχανικά.