Κάντε το παιδί σας να ζητήσει συγνώμη και να το εννοεί…

Surviving-as-an-Introverted-Mother_SOURCE_stocksy

“Ζήτα συγνώμη τώρα για τον τρόπο που μου μίλησες!”

Είναι μια φράση που θα πείτε αρκετές φορές σαν γονείς. Εκείνη την στιγμή το παιδί σας θα ζητήσει συγνώμη ή απλά θα μουρμουρίσει κάτι που μοιάζει με συγνώμη. Όμως σκεφτήκατε ποτέ αν καταλαβαίνει την έννοια της συγνώμης και αν την εννοεί;

Αν το παιδί σας έχει μια διαφωνία με ένα άλλο παιδάκι και  το σπρώξει ή το χτυπήσει, αντί να απαιτήσετε μια συγνώμη αμέσως προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Αν ζητήσει αμέσως συγνώμη όσο είναι αναστατωμένο, δεν θα καταλάβει για ποιον  λόγο ζήτησε συγνώμη. Αν ηρεμεί μετά από ένα τέτοιο γεγονός θα έχει την σύνεση να ελέγξει την συμπεριφορά του στο μέλλον.

Μόλις ηρεμήσει  λοιπόν συζητήστε μαζί  για αυτό που συνέβη και πως η συμπεριφορά τους έχει επηρεάσει τους άλλους. Κάντε ερωτήσεις  που θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν πως ένιωσαν. Ρωτήστε το πως ένιωσε, ή πως ένιωσε το άλλο παιδί  με όλο αυτό που συνέβη. Κάντε το να σκέφτεται τα συναισθήματα των άλλων και να μπει στην διαδικασία να σκεφτεί τι θα έκανε διαφορετικά για να αλλάξει τα συναισθήματα των άλλων.  Πάντα να θυμάται πως όταν συμβαίνει κάτι που το ενοχλεί έχει το δικαίωμα να πει να μην το ξανακάνει κάποιος ή να του πει να σταματήσει και μετά φυσικά μπορεί να ζητήσει συγνώμη.

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία διδασκαλίας είναι η δική σας συμπεριφορά. Το παιδί παρακολουθεί την συμπεριφορά σας και αυτό το ξέρετε καλά.  Αν του μιλήσατε απότομα μπορείτε να του ζητήσετε συγνώμη και πως θα προσπαθήσετε να συμπεριφερθείτε καλύτερα την επόμενη φορά. Αυτή η συγνώμη  θα το βοηθήσει να καταλάβει πως αναλαμβάνετε την ευθύνη και θα προσπαθήσετε να το διορθώσετε στο μέλλον.

Κάντε μια  χειρονομία συγνώμης. Πολλές φορές μια χειρονομία είναι καλύτερη από μια συγνώμη. Μια αγκαλιά , μια ζωγραφιά, ένα αγαπημένο παιχνίδι, μια κάρτα θα το βοηθήσουν να καταλάβει την διαδικασία της συγνώμης καλύτερα.  Να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να αρνηθεί να κάνει κάτι από αυτά.  Όμως μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία της συγνώμης μαζί για να έχει σαν υποστήριξη εσάς.

Όταν λοιπόν ζητήσει συγνώμη πρέπει να του πείτε πόσο περήφανοι νιώθετε που ζήτησε συγνώμη.

babyradio.gr-Κατερίνα Π.

Μαμά γιατί δουλεύεις;

Συμπεριφέρθηκε άσχημα το παιδί σας σε κάποιον άλλο; Αυτό είναι το λάθος που κάνετε!

«Αυτό είναι για κορίτσια»: Σταματήστε να το λέτε στα αγόρια. Υπάρχει λόγος!