Νόστιμα σπιτικά σνακ για το σχολείο!!

1Muffins με μπανάνα και καρύδια

muffins

Υλικά:

  • 200 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
  • 540 γρ. μπανάνα, αλεσμένη σε πουρέ
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 γρ. κανέλα, σκόνη
  • 3 γρ. αλάτι
  • 50 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 80 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα
  • βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα «στερεά» υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα, σε υψηλή ταχύτητα, τη μπανάνα και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε τα «στερεά» υλικά σιγά-σιγά, περιμένοντας δηλαδή να ομογενοποιηθεί το μίγμα, προτού προσθέσετε την επόμενη δόση. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως το μίγμα, αλλά όχι παραπάνω. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Τοποθετείτε σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 20 περίπου λεπτά.

Βγάζετε από τον φούρνο τα muffins, τα αφήνετε να κρυώσουν για λίγο και τα αναποδογυρίζετε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Συνταγή εμπνευσμένη από την ιστοσελίδα www.yiannislucacos.gr.

2Σπιτικά σταφιδόψωμα

Υλικά:

  • 420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. μέλι
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά 9 γρ.
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. σταφίδες
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύετε τα 420 γρ. γάλα με τα 180 γρ. μέλι, τα 60 γρ. βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχετε χρόνο για να περιμένετε το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου μπορείτε να το ζεστάνετε μόνο του στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι. Η θερμοκρασία του, όμως, δεν πρέπει να είναι υψηλή.

Αφήνετε το μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζετε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύετε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ. Προσθέτετε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύετε στην υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να κολλάει ακόμα στον πάτο. Προσθέτετε και τις σταφίδες και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Η ζύμη θα είναι πολύ υγρή –μην προσθέσετε αλεύρι.

Βάζετε τη ζύμη σε μπολ που έχετε λαδώσει και αφού πασπαλίσετε λίγο αλεύρι πάνω κλείνετε με ζελατίνα και κάνετε 2-3 τρύπες. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αδειάζετε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε σε 16 κομμάτια και πλάθετε ψωμάκια σε ό,τι σχήμα θέλετε, π.χ. κοτσιδάκια. Βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα τα 8 από αυτά. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-14 λεπτά μέχρι τα ψωμάκια να πάρουν ελαφρύ χρώμα.Αφαιρείτε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Με το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.γ. μέλι, αφού τα ανακατέψετε καλά, αλείφετε με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Συνταγή Άκη Πετρετζίκη