O Φρόιντ θα ήταν ευχαριστημένος. Ο Οιδίποδας απλώς θα βαριόταν αφού δεν θα του έκανε εντύπωση. Και εμείς; Θα ήμασταν ελαφρώς ανήσυχοι.
Εάν κοιτάξετε βαθιά στα μάτια του/της αγαπημένης σας, τι θα δείτε; Πέρα από όσα έχουν πει οι ποιητές, οι πιθανότητες είναι πως βλέπετε είτε την μαμά είτε τον μπαμπά σας.
Μελέτη, γράφουν οι Sunday Times, βρήκε πως οι ετερόφιλόφυλοι άνδρες και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έλκονται από μία σύντροφο η οποία έχει το ίδιο χρώμα ματιών με την μητέρα τους ενώ, την ίδια στιγμή, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες διαλέγουν έναν άλλον άνδρα με το ίδιο χρώμα ματιών που έχει ο πατέρας τους.
Όταν πρόκειται να βρούμε το άλλο μας μισό τότε επιστρέφουμε στην παιδική μας ηλικία, είτε πρόκειται για τον George Clooney ο οποίος παντρεύτηκε μία γυναίκα της οποίας τα καστανά στο χρώμα μάτια ταιριάζουν με εκείνα της πολύ όμορφης μητέρας του, είτε για την Αντζελίνα Τζολί που είδε το γκριζογαλάζιο των ματιών του πατέρα της Jon Voight στα μάτια του Brad Pitt.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από έρευνα σε δείγμα 300 ανδρών και γυναικών. Ειδικότερα, τούς ρωτούσαν για το χρώμα ματιών των γονιών τους και των συντρόφων τους και βρήκαν πως είναι διπλάσιες οι πιθανότητες να τα βρουν με κάποιον του οποίου το χρώμα των ματιών του ταιριάζει με εκείνο ενός από τους γονείς του – αναλόγως φυσικά και της σεξουαλικής προτίμησης του ατόμου.
Πετυχαίνοντας αυτό, βοήθησαν τρόπον τινά να επιβεβαιωθεί μία παλιά θεωρία. Πρόκειται για εκείνη που διατύπωσε ο Ζίγκμουντ Φρόυντ: το «οιδιπόδειο σύμπλεγμα» το οποίο πήρε το όνομά του από το μύθο του Οιδίποδα.
«Αν η μοίρα του μας συγκινεί, είναι επειδή θα μπορούσε να ήταν και δική μας – επειδή το μαντείο έχει επιτάξει πριν από τη γέννησή μας την ίδια κατάρα σε μας όπως σε εκείνον», είχε πει ο ψυχίατρος προσθέτοντας ότι «ίσως είναι η μοίρα όλων μας να κατευθύνουμε την πρώτη μας σεξουαλική παρόρμηση προς την μητέρα μας». Και ενώ γράφει το δημοσίευμα ο ίδιος ήταν ευχαριστημένος με τη φαντασίωση να έλκεται σεξουαλικά από την ίδια του τη μητέρα, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως κάποιοι από τους ακροατές των θεωριών του θα ήταν τελικά και γυναίκες.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης δεν είναι η πρώτη που βρίσκει στοιχεία για την γονική έλξη ασυνείδητα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει πως ανάμεσα σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια η δομή του προσώπου του συζύγου μοιάζει με εκείνη του πατέρα της συζύγου και αυτό δεν συμβαίνει κατά τύχη, όπως θα περίμενε κανείς. Το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως. Η ιδέα είναι ότι – όπως υποψιάστηκε ο Φρόιντ- όταν είμαστε παιδιά μαθαίνουμε να βλέπουμε τους γονείς μας ως πρότυπα για τους μελλοντικούς μας συντρόφους.
Παρ’ όλα αυτά, κριτική προηγούμενης εργασίας προσπαθεί να αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείει το αντίθετο και έχει μία εξίσου ”ανατριχιαστική” εξήγηση: Ίσως οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες αντί να ψάχνουν τον πατέρα τους να έχουν κληρονομήσει τις προτιμήσεις της μητέρας τους.
Το τελευταίο πείραμα το οποίο δημοσίευθηκε στο διαδικτυακό ακαδημαϊκό περιοδικό Biorxiv κατέδειξε τη διαφορά μεταξύ των δύο ανταγωνιστικών υποθέσεων, συμπεριλαμβάνοντας και ομοφυλόφιλους σε ίση αναλογία με τους ετεροφυλόφιλους μεταξύ των συμμετεχόντων.
Εάν οι άνδρες κληρονομούσαν τις προτιμήσεις του πατέρα τους τότε θα έπρεπε να περιμένουμε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες κυνηγούν άνδρες με το χρώμα ματιών της μητέρας τους. Αλλά στην νέα έρευνα κάτι τέτοιο δεν βρέθηκε αφού κυνήγησαν συντρόφους με το χρώμα ματιών του πατέρα τους.
Πηγή: huffingtonpost.gr