Όσο λιγότερα παιχνίδια τόσο καλύτερα για τα παιδιά σας

shutterstock_274190786-e1489405125245

Τα παιδιά όλων των ηλικιών αγαπούν τα παιχνίδια. Όσα κι αν τους προσφέρετε, για εκείνα δεν είναι ποτέ αρκετά. Είτε κοριτσίστικα είτε αγορίστικα είτε μεγάλα, είτε μικρά, είτε χρωματιστά είτε άχρωμα, είτε κάνουν θόρυβο είτε όχι. Τα παιδιά λατρεύουν τα δώρα και πάντα ζητούν παιχνίδια.

Παράλληλα, τα παιχνίδια αποτελούν και το πρώτο “εκπαιδευτικό” εργαλείο για τα παιδιά. Κατά κάποιο τρόπο, είναι η βάση για την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας καθώς στέλνουν μηνύματα και επικοινωνούν αξίες. Έχετε σκεφτεί όμως μήπως υπερβάλλετε με την ποσότητα και την ποικιλία; Ενώ προσπαθείτε να μάθετε τα παιδιά να μη ζητάνε συνεχώς δώρα και να λένε ευχαριστώ, δεν κατανοείτε ότι τα λιγότερα παιχνίδια είναι πιο ευεργετικά για τα παιδιά, με αποτέλεσμα στα περισσότερα παιδικά δωμάτια τα παιχνίδια να φτάνουν μέχρι το ταβάνι!

Ας δούμε αναλυτικά πόσο καλό θα κάνετε, εάν μειώσετε τον αριθμό των παιχνιδιών των παιδιών σας: 

Τα παιδιά θα είναι πιο δημιουργικά και πιο ευρηματικά

Όταν τελειώνουν οι επιλογές, θα πρέπει να “βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει”. Τα παιδιά θα “αναγκαστούν” να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν νέα παιχνίδια. Το γεγονός επιβεβαιώνει πρόσφατο πείραμα  δύο Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων υγείας (Strick και Schubert).  Αφού κατάφεραν να πείσουν έναν παιδικό σταθμό να αφαιρέσει όλα τα παιχνίδια από τους χώρους του, για τρεις μήνες, παρατήρησαν τις αντιδράσεις των νηπίων. Αν και στην αρχή, τα παιδιά βαριόντουσαν και γκρίνιαζαν,  στα επόμενα στάδια του πειράματος άρχισαν να χρησιμοποιούν την φαντασία τους και να επινοούν παιχνίδια με αντικείμενα που έβρισκαν γύρω τους. (Δείτε τη μελέτη εδώ.)  Η ευρηματικότητα είναι ένα δώρο για τη μετέπειτα ζωή των παιδιών.

Τα παιδιά θα μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα και να αναπτύξουν την υπομονή τους

Όταν τα παιδιά έχουν άπλετες επιλογές παιχνιδιών μπροστά τους, δεν ασχολούνται πολύ ώρα με το ίδιο παιχνίδι. Ο ενθουσιασμός τους τα οδηγεί να περνούν γρήγορα στο επόμενο “σχέδιο” και να διακόπτουν συνεχώς την προσοχή τους. Παράλληλα, εάν ένα παιχνίδι τα δυσκολέψει  το παρατάνε πολύ εύκολα γιατί μπορούν να το αντικαταστήσουν.  Αν έχουν ένα παιχνίδι το οποίο δεν μπορούν να κατανοήσουν, θα το απορρίψουν γρήγορα για χάρη κάποιου άλλου, πιο εύκολου. Ενώ όταν οι επιλογές είναι λίγες, τα παιδιά περιεργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ένα παιχνίδι, γνωρίζουν τις δυνατότητές του, μαθαίνουν να επιμένουν και να έχουν υπομονή και στο τέλος εκτιμούν και την αξία του παιχνιδιού.

Είναι φυσιολογικό το αγοράκι μου να θέλει να παίζει με κοριτσίστικα παιχνίδια;

Τα παιδιά θα αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες και θα μάθουν να διαφωνούν λιγότερο

Κι όμως. Τα λιγότερα παιχνίδια θα βοηθήσουν τα παιδιά να συνεργαστούν και να μάθουν να μοιράζονται. Όταν οι επιλογές είναι λίγες, τα παιδιά θα “αναγκαστούν” να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για να επιτύχουν το στόχο τους, δηλαδή να παίξουν κι εκείνα. Παρόλο που οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι τα περισσότερα παιχνίδια οδηγούν  σε λιγότερους τσακωμούς, τελικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο.  Κάθε φορά που έρχεται ένα καινούργιο παιχνίδι μέσα στο σπίτι, τα αδέρφια το διεκδικούν και προσπαθούν να “κυριαρχήσουν” επάνω του. Αυτό προφανώς οδηγεί σε τσακωμούς και φασαρίες. Ενώ, τα αδέρφια με λιγότερα παιχνίδια είναι αναγκασμένα να τα μοιραστούν, να συνεργαστούν και να δουλέψουν μαζί κι έτσι κάθε φορά που έρχεται ένα καινούργιο παιχνίδι να βρουν τρόπο να το ευχαριστηθούν από κοινού.

Τα παιδιά θα αγαπήσουν τις τέχνες, το διάβασμα και τη φύση

Τα λιγότερα παιχνίδια, αφήνουν χρόνο στα παιδιά να γνωρίσουν τα παραμύθια, το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική αλλά και να βγουν να παίξουν στη φύση. Ενώ ένα σπίτι (και συνήθως και μια αποθήκη) γεμάτη παιχνίδια δεν αφήνει άλλες επιλογές στα παιδιά, είναι μονόδρομος.

Τα παιδιά θα μάθουν να εκτιμάνε αυτά που έχουν 

Προφανώς όταν κάτι περισσεύει, δεν του δίνει κανένας σημασία. Όταν ένα παιδί ξέρει ότι μπορεί να καταστρέψει όποιο παιχνίδι θέλει γιατί είτε θα αντικατασταθεί από καινούργιο είτε από ένα από τα εκατοντάδες που ήδη έχει, δεν το εκτιμά ούτε κατανοεί την αξία του. Σταματά να το προσέχει, το καταστρέφει χωρίς κανένα ενδοιασμό και… πάει στο επόμενο. Ενώ εάν έχει λιγότερες επιλογές μαθαίνει να τις σέβεται και να τις προφυλάσσει. Και εκτός των άλλων, λιγότερα παιχνίδια σημαίνει  ένα πιο καθαρό,υγιές και τακτοποιημένο σπίτι.

Κλείνοντας, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι σωστό να περάσετε από το ένα άκρο στο άλλο. Τα παιδιά που έχουν συνηθίσει να είναι περιτριγυρισμένα από εκατοντάδες παιχνίδια, δε θα μπορέσουν να διαχειριστούν την απότομη διακοπή της “παροχής”. Θα πρέπει να φτάσατε βήμα-βήμα στη νέα κατάσταση, έχοντας ως βασικό όπλο σας το διάλογο και την υπομονή. Τα παιδιά είναι ισχυροί αντίπαλοι και δεν θα πέσουν αμαχητί!

8 παιχνίδια για να δημιουργήσετε συναισθηματικά έξυπνα παιδιά

Παιχνίδια και δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την όρασή του μωρού!