Αυτή είναι η διατροφή για maximum γονιμότητα
- Επίσης πολύ σημαντικό είναι να αυξήσετε την κατανάλωση φυλλικού οξέος.Εντάξτε τρόφιμα που περιέχουν φυλλικό οξύ στην διατροφή σας και ξεκινήστε να λαμβάνετε ένα προγεννητικό συμπλήρωμα που περιέχει τουλάχιστον 400mcg φολικού οξέως. Δείτε περισσότερα σχετικά εδώ.
- Ακόμα, μην ξεχνάτε την βιταμίνη C, καθώς η επαρκής πρόσληψή της έχει συνδεθεί με την επιμήκυνση του κύκλου!
- Επιπροσθέτως, φροντίστε να προσλαμβάνετε σίδηρο κυρίως από φυτικές πηγές, όπως όσπρια και δημητριακά ολικής, αλλά μη λέτε όχι στο κρέας. Hκατανάλωση σιδήρου από συμπληρώματα ή από μη-αιμικές πηγές (σπανάκι, μπρόκολο, φακές, φυλλώδη λαχανικά) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας.
- Τη γονιμότητα (όχι μόνο τη γυναικεία, αλλά και την ανδρική) μπορεί να ευνοήσει μια διατροφή πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και για την ικανότητά τους να εισδύουν στο ωάριο και να ανταλλάσσουν το γενετικό τους υλικό μαζί του. Τα θαλασσινά, το άπαχο κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως αποτελούν καλές πηγές ψευδαργύρου, ενώ οι ξηροί καρποί περιέχουν σελήνιο, όπως επίσης και οι γαρίδες, το ψάρι γλώσσα και το ψωμί ολικής αλέσεως.
“Μόλις κατέστρεψες το παιδί σου. Συγχαρητήρια! ”
- Η διατροφή πρέπει να είναι επίσης επαρκής σε υγρά (νερό) σε ποσότητα περίπου 3 λίτρων τη μέρα, αλλά και φρέσκους χυμούς.
- Ακόμη, επειδή το άγχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γονιμότητας, ίσως πρέπει να βάλετε το χαμομήλι στη ζωή σας, καθώς φαίνεται πως, όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, μειώνει τα επίπεδα του στρες, το οποίο αυξάνεται κατακόρυφα όταν αντιμετωπίζει κανείς πρόβλημα γονιμότητας.
- Επίσης, αποφύγετε τα ηπατοτοξικά (περιέχονται στη ζάχαρη, τα φυτοφάρμακα, στα συντηρητικά τροφίμων , παρασιτοκτόνα, ορμόνες- συντηρητικά, βελτιωτικά , τεχνητά συντηρητικά και αντιβιοτικά κλπ).
- Ίσως τέλος και αν κριθεί αυτό απαραίτητο, να χρειαστείτε ένα συμπλήρωμα διατροφής με όσο το δυνατόν φυσικότερες πηγές, για να έχει και την μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφητικότητα. Οι ουσίες που βοηθούν στην υπογονιμότητα και θα πρέπει να περιέχει ένα τέτοιο σκεύασμα είναι: βιταμίνες (C, Ε, συμπλέγματος Β ή πολυβιταμίνες), μέταλλα (μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρος,ψευδάργυρος), αντιοξειδωτικάκαι τέλος να περιέχει φυτοοιστρογόνα και απαραίτητα λιπαρά οξέα.
ExtraTips για Maximum Γονιμότητα
1.Το αυξημένο ή το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος επηρεάζει το φυσιολογικό κύκλο και δημιουργεί προβλήματα ή ακόμα και διακόπτει την ωορρηξία. Σύμφωνα με μελέτες το ιδανικό εύρος του ΔΜΣ είναι μεταξύ 20-24, με ιδανικό το 21. Τιμές μεγαλύτερες του 24 ή μικρότερες του 21 με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ωορρηξίας. Το υγιές σωματικό βάρος βοηθά σε μια φυσιολογική ωορρηξία και αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Από την άλλη και οι άνδρες με αυξημένο σωματικό βάρος αντιμετωπίζουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα γονιμότητας.
2.Όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν, η άσκηση είναι από τους παράγοντες που μπορούν να σας βοηθήσουν να συλλάβετε αφού βοηθά τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ωορρηξίας. Ο στόχος είναι 30 λεπτά τις περισσότερες μέρες την εβδομάδα. Η καλύτερη γυμναστική είναι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης, ενδυνάμωσης, διατάσεις και οι καθημερινές δραστηριότητες. Ο συνδυασμός αυτός διατηρεί ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, προστατεύει από την υψηλή ινσουλίνη και σάκχαρο και διατηρεί τους μύες ενεργούς και υγιείς, ενώ βοηθά τη γονιμότητα. Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για την άσκηση και την γονιμότηταεδώ.
3.Αποφύγετε τα βαρέα μέταλλα (όπως είναι ο υδράργυρος που έχουν τα μαύρα σφραγίσματα, το κάδμιο από το τσιγάρο κ.τ.λ.)
4.Αποφύγετε την
5.Προσέξτε τα παυσίπονα, όπως Ponstan, Voltaren, ασπιρίνη, κτλ., γιατί όταν καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, παρεμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των ορμονών που σχετίζονται με αυτή, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητές σας να συλλάβετε σε αυτό τον συγκεκριμένο κύκλο
SOS TIP: Tα άτομα που πρόκειται να υποστούν την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και για να βελτιώσουν το βιολογικό περιβάλλον, θα μπορούσαν να βοηθηθούν στο αποτέλεσμα της εξωσωματικής από τη σωστή διατροφή. Μάλιστα, τοενδομήτριο που δημιουργείται, είναι το καλύτερο δυνατό αποδεκτό για εμφύτευση, εάν οι κανόνες αρχίζουν 2 μέρες πριν την ωοληψία, ενώ για 10 μέρες, θα πρέπει να αποφεύγονται τελείως η ζάχαρη, τα γλυκαντικά, το σιτάρι(και τα προϊόντα του) και οι ζωικές πρωτεΐνες.
Διαβάστε ακόμη: