Οι ορμονικές μεταβολές, το στρες, η κακή εικόνα σώματος, οι σεξουαλικές δυσκολίες, η υπογονιμότητα και η γήρανση είναι μερικοί από τους παράγοντες που –είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά– ενδέχεται να προκαλέσουν ψυχολογική καταπόνηση στις γυναίκες και να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε εναλλαγές της διάθεσης ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, σε κατάθλιψη.
Για το λόγο αυτό, εάν μια γυναίκα εμφανίζει ήπια ή έντονη μελαγχολία κατά το στάδιο της εμμηνόπαυσης απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση από ειδικό και αναζήτηση της βαθύτερης αιτίας του προβλήματος.
Ο όρος «κατάθλιψη» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τρεις διακριτές καταστάσεις:
1. Καταθλιπτική διάθεση: Μια σύντομη περίοδο θλίψης ή πεσμένης διάθεσης. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται φυσιολογικό και παρατηρείται εξαιρετικά συχνά. Επίσημα, ονομάζεται «δυσφορία» και όχι «κατάθλιψη» και δεν επιβάλλει την παρέμβαση επαγγελματία υγείας για να αντιμετωπιστεί.
2. Κατάθλιψη ως σύμπτωμα: Ποικίλα νοσήματα (ψυχικά ή μη) αλλά και τραυματικές εμπειρίες (π.χ. διαζύγιο, απόλυση, πένθος) ενδέχεται να συμβάλουν στην εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Στην περίπτωση αυτή, τα συμπτώματα είναι παροδικά και συνήθως δεν χρήζουν θεραπείας, αν και δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε κλινική κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται ο όρος «δυσθυμία» για να περιγράψει το σύνολο των συμπτωμάτων κατάθλιψης που εκδηλώνονται τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τις περισσότερες ημέρες του μήνα, για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.
3. Κλινική κατάθλιψη: Πρόκειται για επίσημα αναγνωρισμένη διάγνωση που θεωρείται ότι προκύπτει λόγω χημικής ανισορροπίας στον εγκέφαλο. Η κλινική κατάθλιψη, γνωστή και ως μείζων κατάθλιψη ή μείζων καταθλιπτική διαταραχή, αντιμετωπίζεται με ευρύ φάσμα θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Ορμόνες & διάθεση
Καμία από τις παραπάνω μορφές κατάθλιψης δεν έχει συνδεθεί άμεσα με την εμμηνόπαυση στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, ωστόσο αρκετές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με έντονες εναλλαγές της διάθεσης κατά το διάστημα πριν την εμμηνόπαυση αλλά και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές οι εναλλαγές σχετίζονται με τις διακυμάνσεις στα επίπεδα διάφορων ορμονών κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Επίσης, εάν μια γυναίκα δεν απολαμβάνει ποιοτικό ύπνο λόγω της νυχτερινής εφίδρωσης, η διάθεσή της αναπόφευκτα θα επηρεαστεί αρνητικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που εκδήλωναν έντονα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου στο παρελθόν αντιμετωπίζουν συχνά πιο έντονες εναλλαγές στη διάθεσή τους κατά την εμμηνόπαυση. Παράλληλα, πιο επιρρεπείς στα συμπτώματα της κατάθλιψης στην εμμηνόπαυση είναι οι γυναίκες με ιστορικό κλινικής κατάθλιψης.
Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης
Εάν τα συμπτώματα κατάθλιψης στην εμμηνόπαυση είναι ήπια, συνιστάται η γυναίκα να ακολουθήσει μερικές απλές στρατηγικές ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στην καθημερινότητά της:
– Διαχωρισμός προτεραιοτήτων και διεκπεραίωση των υποχρεώσεων κατά σειρά και στον επιθυμητό ρυθμό.
– Συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ένα άθλημα, κοινωνικές εκδηλώσεις ή η παρακολούθηση ταινιών στο σινεμά.
– Αναβολή σημαντικών αποφάσεων όταν τα επίπεδα συναισθηματικής φόρτισης και ψυχολογικής καταπόνησης είναι αυξημένα.
– Ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει τη λήψη αγωγής προς εξισορρόπηση των ορμονών και κατ’ επέκταση καλύτερο έλεγχο των εναλλαγών της διάθεσης.
-Περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Η υγεία έρχεται σε προτεραιότητα και μέσω αυτής έρχεται και η ομορφιά. Χρησιμοποιείστε την κατάλληλη φροντίδα, εξειδικευμένη στις ανάγκες της επιδερμίδας σας στην εμμηνόπαυση. Τα εργαστήρια Vichy αφιέρωσαν 14 χρόνια εκτενούς έρευνας και προχώρησαν σε 13 ευρεσιτεχνίες προκειμένου να δημιουργήσουν μία σύνθεση με ικανότητα δράσης στα συμπτώματα που παρατηρούνται στην επιδερμίδα κατά την εμμηνόπαυση.
Η Neovadiol της Vichy αντιμετωπίζει τις 3 σημαντικότερες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα: Η πυκνότητα και η ελαστικότητα επανέρχονται, η χαλάρωση μειώνεται, το περίγραμμα του προσώπου αναπλάθεται και η λάμψη και η ομοιογένεια αποκαθίστανται.