«Κυκλοφορεί» γαστρεντερίτιδα: Ποια συμπτώματα έχει και τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

«Κυκλοφορεί» γαστρεντερίτιδα: Ποια συμπτώματα έχει και τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

gastrenteritida

Αυξάνονται τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον γενικό πληθυσμό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας φυσικά, αφού αυτό είναι κάτι που συμβαίνει περιοδικά, ειδικά τον χειμώνα. Είναι ωστόσο απαραίτητο να γνωρίζετε τι είναι ακριβώς η γαστρεντερίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται.

 [babyPostAd]Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε άνθρωπο. Είναι, δε, μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, ή από κατανάλωση μολυσμένων τροφών.

Η πορεία θεραπείας στην γαστρεντερίτιδα αποσκοπεί κυρίως στη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού, μέχρι να ο εμετός και η διάρροια να σταματήσουν. Η διατήρηση των υγρών στο σώμα είναι το κλειδί για την ταχεία ανάκαμψη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν μία ή δύο ημέρες μετά τη μόλυνση, μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και 10 μέρες και περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Ναυτία και έμετο
  • Κεφαλαλγία, μυαλγίες και αρθραλγίες
  • Πυρετό, ρίγη
  • Εφίδρωση
  • Κοιλιακές κράμπες και πόνο
  • Απώλεια της όρεξης
  • Απώλεια βάρους

Γαστρεντερίτιδα: Τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Αν η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε κάποιον ιό (ιογενής γαστρεντερίτιδα, η πιο συχνή μορφή της μόσου), το να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνονται λόγω εμετού και διάρροιας επιτρέπει στο σώμα σας να αναρρώσει και να καταπολεμήσει την ίδια τη λοίμωξη. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να εντείνει τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμέτου.

Το κρίσιμο βήμα τόσο στην ιογενή, όσο και στην βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, είναι η αντικατάσταση των υγρών, όταν ο ασθενής έχει ναυτία και δεν θέλει να πιει τίποτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο με τα βρέφη και τα παιδιά. Πρέπει να τους δίνετε μικρές ποσότητες υγρών, όσο πιο συχνά αντέχει ο οργανισμός τους, έστω και αν πρόκειται για μερικά μόλις ml νερού. Ακόμα και ένα κουταλάκι του γλυκού από νερό, μπορεί να είναι αρκετό για να διατηρήσει τον οργανισμό ενυδατωμένο και να αποτραπεί η εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να επιλέγετε καθαρά υγρά (εκείνα που είναι διαυγή και μπορείτε να δείτε από μέσα τους) και πάντα σε μικρές ποσότητες. Σκεφτείτε το σαν να προσθέτετε μερικά ml υγρού στην κανονική ποσότητα σάλιου, την οποία ο ασθενής ούτως ή άλλως καταπίνει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δώσετε μεγάλη ποσότητα υγρών απότομα, μπορεί να προκαλέσετε αυξημένη ναυτία οαπό τις συσπάσεις του στομάχου, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε νέο έμετο και -μοιραία- μεγαλύτερη αφυδάτωση.

Παρά το γεγονός ότι οι ενήλικες και οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερο απόθεμα ηλεκτρολυτών από τα παιδιά, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές και η αφυδάτωσημπορεί να εξακολουθούν να εκδηλώνονται όσο ο οργανισμός χάνει υγρά από τον έμετο και τη διάρροια.

Σοβαρά συμπτώματα και αφυδάτωση συνήθως αναπτύσσονται ως επιπλοκές της χρήσης φαρμάκων ή λόγω χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή η νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, τα συμπτώματα αφυδάτωσης μπορεί να εμφανισθούν σε υγιείς ανθρώπους.

Γαστρεντερίτιδα – Συνοπτικά:

  • Πίνετε μόνο διαυγή υγρά για τις πρώτες 24 ώρες, χωρίς να πιέζετε το στομάχι σας με μεγάλη ποσότητα από αυτά. Για φαγητό επιλέξτε μόνο κάποιο είδος σούπας, χωρίς πολλά οξέα.
  • Μετά από 24 ώρες χωρίς έμετο, αρχίστε σταδιακά και με μικρές πάντα ποσότητες να καταναλώνετε και άλλα υγρά και τροφές.

Πηγή:  iatropedia.gr

Διαβάστε ακόμη:

Το παιδί σας έχει βουλωμένη μύτη; Αντιμετωπίστε το με τα γιατροσόφια της γιαγιάς

Το κόκκινο κρέας «ένοχο» για εκκολπωματίτιδα του εντέρου

Κρυολογήσατε; Έτσι θα γίνετε περδίκι – Εύκολοι τρόποι για να αναρρώσετε ταχύτερα