Παιδιά με καρκίνο: Αυτοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες
Η εικόνα ενός παιδικού κεφαλιού χωρίς μαλλιά πολλούς τους κάνει να στρέφουν το βλέμμα τους αλλού.
Δεν μπορούν να διαχειριστούν ότι ένα παιδί έχει νοσήσει από καρκίνο.
[babyPostAd]Στο πρόσωπο όμως αυτών των παιδιών θα πρέπει κανείς να βλέπει τη δύναμη και τον αγώνα που δίνουν για τη ζωή. Είναι ένα παράδειγμα θάρρους για όλους μας.
Η ιατρική στον τομέα αυτό έχει καταφέρει να κάνει άλματα καθώς 4 στα 5 παιδιά γίνονται καλά.
Την στιγμή που κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότερα από 150.000 διεθνώς διαγιγνώσκονται με καρκίνο.
Θλίψη όμως προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία ή στις ίδιες μεθόδους θεραπείας. Σε αυτή την ανισότητα οφείλεται και το 90% των θανάτων.
Η.Π.Α.
Στις ΗΠΑ το 2016, εκτιμάτε ότι διαγνώστηκαν 10.380 νέα περιστατικά καρκίνου σε παιδιά ηλικίας από λίγων ημερών μέχρι 14 ετών ενώ υπολογίζεται ότι θα πεθάνουν περίπου 1.250 παιδιά.
Αν και οι θάνατοι από καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 70% τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ωστόσο παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά.
Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας από το 2009 που ξεκίνησε η καταγραφή προκύπτει ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας έχουμε περίπου 270 με 300 νέα περιστατικά καρκίνου σε βρέφη και παιδιά.
«Ο καρκίνος στα παιδιά για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος είναι σπανιότατος δηλαδή σύμφωνα με όλες τις στατιστικές αναμένεται να νοσήσει 1 στα 600 παιδιά όταν στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή κάτω των 16 ετών έχουμε περίπου 1.800.000 παιδιά. […] Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε έμβρυα. Έχουν εισαχθεί στις ογκολογικές μονάδες ακόμη και παιδιά δυο ημερών»
λέει στο CNN Greece ο Απόστολος Πουρτσίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Διευθυντής στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
ΠΗΓΗ: cnn.gr