Παιδική ρινορραγία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!
Τι είναι η ρινορραγία;
Η ρινορραγία είναι ένα ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο της παιδικής ηλικίας. Συνήθως αρχίζει στο τοίχωμα που παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο ρουθουνιών, το οποίο καλείται ρινικό διάφραγμα και φέρει πολλά αιμοφόρα αγγεία. Ένα από τα συνηθέστερα αίτια είναι το δακτυλικό τραύμα, που αποτελεί ευγενή όρο για το σκάλισμα της μύτης.
Συχνά, τα κρυολογήματα και οι αλλεργίες προκαλούν ρινορραγίες. Ιδού η εξήγηση. Όταν το παιδί έχει κρυολογήσει ή έχει μια αλλεργία, οι φλέβες της περιοχής που έχει περιέλθει σε συμφόρηση είναι διατεταμένες και με λεπτυσμένα τοιχώματα. Το φύσημα της μύτης και το φτέρνισμα αυξάνουν την πίεση μέσα στη φλέβα, με αποτέλεσμα η φλέβα να ρήγνυται.
Μερικές φορές, η ρινορραγία οφείλεται σε ξένο σώμα, σε τραυματισμό, σε πολύποδα ή σε αιμορραγική διαταραχή (π.χ. αιμορροφιλία), αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπανιότερες.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω για τις ρινορραγίες του παιδιού μου;
Αν η ρινορραγία δεν σταματήσει μέσα σε 20-30 λεπτά ή αν οφείλεται σε κρανιακή κάκωση, πρέπει να πάτε αμέσως το παιδί στο γιατρό. Παρότι οι ρινορραγίες είναι ανησυχητικές, θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι συνήθεις και κατά κανόνα ακίνδυνες. Η πραγματική ποσότητα αίματος που χάνεται είναι συνήθως πολύ μικρότερη απ’ ό,τι φαίνεται. Αν το παιδί έχει υποτροπιάζουσες, σοβαρές ρινορραγίες ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αιμορραγικής τάσης, η κατάσταση πρέπει να αξιολογηθεί από ένα γιατρό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αιμορραγία σταματά δύσκολα ή είναι τόσο σφοδρή που προκαλεί αναιμία.
Πώς αντιμετωπίζεται η ρινορραγία;
Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρεξηγήσεις σχετικά με τη διακοπή της ρινορραγίας. Ο καλύτερος τρόπος διακοπής της είναι να πιέσετε σφιχτά τις δύο πλευρές του μαλακού τμήματος της μύτης, πάνω από τα ρουθούνια και κάτω από το οστέινο τμήμα. Πιέστε σταθερά επί τουλάχιστον 10-15 λεπτά (μην ενδώσετε στον πειρασμό να συνεχίσετε να ελέγχετε αν η ρινορραγία έχει σταματήσει!). Συνήθως, αυτή η μέθοδος επαρκεί για να σταματήσει η ρινορραγία. Το παιδί πρέπει να γείρει το κεφάλι προς τα εμπρός, ώστε να αποφευχθεί η διοχέτευση του αίματος στο πίσω μέρος του λαιμού. Το παιδί δεν πρέπει να φυσήξει, να ρουφήξει ή να σκαλίσει τη μύτη του τις επόμενες ώρες.
Μπορείτε να προλάβετε τις υποτροπιάζουσες ρινορραγίες διατηρώντας υγρό το ρινικό διάφραγμα με ενυδατικές αλοιφές. Αν το περιβάλλον είναι πολύ ξηρό στο σπίτι σας, χρησιμοποιήστε υγραντήρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις ή ανεπανόρθωτους υποτροπιασμούς, ο παιδίατρος μπορεί να κάνει καυτηριασμό (χημική καύση της αιμορραγούσας περιοχής) ώστε να αποτραπούν περαιτέρω αιμορραγικά επεισόδια.