Σβήστε τις καούρες της εγκυμοσύνης!

kaoures

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της κύησης είναι οι μέλλουσες μανούλες να έχουν καούρες. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι καθόλου ευχάριστο, ειδικά όταν η γυναίκα έχει ήδη «βαρύνει» εξαιτίας της προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Γιατί εμφανίζονται οι καούρες; Τι ρόλο παίζει η διατροφή και ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται;

Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Μάχης Τράκα Γυναικολόγου

Πως να αντιδράσουμε στη ναυτία της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αλλαγών στη γυναίκα, συνήθως ευχάριστων. Μπορεί όμως να έχει και τις άσχημες πλευρές της! Μια από αυγές είναι η όξινη δυσπεψία, η γνωστή ως καούρα, η οποία προκαλείται από ένα συνδυασμό σωματικών και ορμονικών αλλαγών.

Γιατί δημιουργούνται οι καούρες

Στην κύηση το σώμα αντιδρά έξυπνα και παράγει περισσότερη προγεστερόνη, ορμόνη η οποία χαλαρώνει τους μύες και επιτρέπει στο έμβρυο να μεγαλώνει. Δυστυχώς αυτό σημαίνει πως χαλαρώνει και η βαλβίδα στην είσοδο του στομάχου επιτρέποντας σε μια ποσότητα απ’ τα στομαχικά οξέα να επιστρέφουν προς τα πάνω.

Έτσι στην εγκυμοσύνη όλα είναι πιο χαλαρά από το συνηθισμένο και γίνεται δυσκολότερο και για την τροφή να κινηθεί μέσα στο πεπτικό σας σύστημα. Επιπλέον, όπως μεγαλώνει η μήτρα αυξάνεται η πίεση στο στομάχι γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι καούρες της εγκυμοσύνης, όμως έχουν και ένα θετικό. Στην πραγματικότητα βοηθούν το έμβρυο διότι οι θρεπτικές ουσίες των τροφών καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κινηθούν στο πεπτικό σύστημα της μητέρας, υπάρχει και περισσότερος χρόνος στο έμβρυο να απορροφήσει τα ευεργετικά τους στοιχεία.

Πως ανακουφιζόμαστε από τις καούρες

Υπάρχουν μερικοί πολύ απλοί τρόποι για να ανακουφιστεί κανείς από τις εκνευριστικές καούρες

• Αποφυγή των πικάντικων, λιπαρών ή πολύ πλούσιων γεμάτων

• Αλμυρές τροφές πολλές φορές βοηθούν.

• Στεγνά γεύματα

• Όχι μεγάλη κατανάλωση ποσότητας καφεΐνης στην εγκυμοσύνη

• Κατάργηση των χυμών από όξινα φρούτα, και εξασφάλιση της πρόσληψης φυτικών ινών από άλλες πηγές όπως το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά, ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι όλα τους καλές πηγές φυτικών ινών

Όχι στη σοκολάτα

• Μικρά και συχνά γεύματα κατά προτίμηση όχι κοντά στην ώρα του ύπνου.

• Δυο ποτήρια νερό πριν το γεύμα για να βοηθηθεί η διαδικασία της πέψης.

• Μάσημα τσίχλας μετά το φαγητό για να αυξηθεί η παραγωγή σάλιου, το οποίο συμβάλει στο να γίνουν πιο ουδέτερα τα στομαχικά οξέα.

• Ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει.

• Ωμό το φρέσκο σκόρδο.

• Στο κρεβάτι τοποθέτηση δυο μαξιλαριών για να είναι ανασηκωμένη η πλάτη

• Από το γεύμα περνάνε δυο τουλάχιστον ώρες και μετά ξαπλώνουμε

Μάχη Τράκα Γυναικολόγος – Επιστημονική συνεργάτιδα ΙΑΣΩ
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr