Ξένο σώμα σε μύτη, αυτιά ή λάρυγγα!Τι να κάνετε.Τι να μην κάνετε.

ksinosoma

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Τα παιδιά μέχρι 4-5 ετών πειραματίζονται με το σώμα τους και βάζουν διάφορα αντικείμενα μέσα στη μύτη, στο αυτί και στο στόμα τους. Τα αντικείμενα αυτά (ξένα σώματα) χωρίζονται σε ανόργανα και οργανικά. Ανόργανα είναι πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα (κομμάτια από παιχνίδια, μπίλιες, χάντρες) που γενικά δεν προκαλούν συμπτώματα, ενώ Οργανικά είναι κομμάτια τροφής (ξηροί καρποί), ξύλου, σφουγγαριού ή βαμβακιού, τα οποία είναι πολύ ερεθιστικά και προκαλούν γρήγορα έντονα προβλήματα.

Όλων των ειδών τα μικροσκοπικά αντικείμενα έχουν βρεθεί ως ξένα σώματα σε παιδιά!

Οι κίνδυνοι με τα ξένα σώματα είναι δύο: αρχικά ο μεγάλος κίνδυνος είναι το ξένο σώμα στη μύτη ή στο στόμα να πάει στην τραχεία και πνιγεί το παιδί και ο άλλος κίνδυνος είναι να προκαλέσει βλάβη τοπικά.

Ένα ξένο σώμα στη μύτη μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τρύπα στο διάφραγμα, ενώ στο αυτί μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο τύμπανο και στο δέρμα του ακουστικού πόρου.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Δεν αφήνω τίποτα έξω που να μπορεί να βάλει το παιδί στη μύτη/αυτί/στόμα του» ή «αν βάλει κάτι το παιδί μύτη/αυτί/στόμα του, θα το βγάλω εγώ».

Η Αλήθεια

Τα παιδιά είναι απίστευτα ευρηματικά και είναι σχεδόν αδύνατον να μην βρει κάτι να …χώσει στη μύτη/αυτί/στόμα του αν θέλει, χωρίς ο γονιός να το αντιληφθεί. Τα μικρά παιδιά θα ξεχάσουν ότι έχουν βάλει στο αυτί τους ή τη μύτη τους κάποιο αντικείμενο, το οποίο μπορεί να έχει παραμείνει εκεί για πάρα πολύ καιρό. Έχει τύχει πολλές φορές ένα παιδί να παίρνει αντιβίωση για μήνες για να αντιμετωπιστεί ένα «κρυολόγημα με πύον» που τελικά όταν εξεταστεί από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο ανακαλύπτουμε πως οφείλεται σε ξένο σώμα στη μύτη, που μπορεί να είναι επικίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του παιδιού.

Αν το παιδί σας ξύνει συνεχώς τη μυτούλα του, πρέπει να υποπτευθείτε μήπως υπάρχει κάποιο  ξένο σώμα

Κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει πρώτες βοήθειες για την απόφραξη της αναπνοής

Τι να κάνετε

  • Για ξένα σώματα στη μύτη που φαίνονται απέξω διατηρήστε το παιδί ήρεμο, πείτε του να αναπνέει από το στόμα και ζητήστε του να φυσήξει δυνατά τη μύτη του.
  • Αν το παιδί έχει μύξες μόνο από το ένα ρουθούνι, αν οι μύξες μυρίζουν άσχημα, αν έχει πρήξιμο και κοκκίνισμα στο ρουθούνι και μικρή αιμορραγία της μύτης, υπάρχει ένα ξένο σώμα πιο βαθιά.
  • Σε κάθε ξένο σώμα μύτης, αυτιού και στόματος, πρέπει επειγόντως να πάτε στον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο που με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να αφαιρέσει το ξένο σώμα χωρίς κίνδυνο.

Τι να μην κάνετε

  • ΠΟΤΕ δεν πρέπει να προσπαθήστε να βγάλετε εσείς κάποιο αντικείμενο από μύτη/αυτί/στόμα του παιδιού, μπορεί να κάνετε ζημιά, ακόμα και να καταπιεί το παιδί το αντικείμενο, να πάει στην τραχεία/πνεύμονες και να κινδυνεύσει
  • Μην αφήνετε το παιδί να παίζει την ώρα που τρώει
  • Μην αφήνετε μικρά αντικείμενα στο χώρο που τρώει ή παίζει
  • Αν το δείτε να βάζει κάτι στη μύτη/αυτί/στόμα, μην πανικοβάλλεστε και μην προσπαθήστε να αφαιρέσετε εσείς το αντικείμενο, μπορεί να προκαλέσετε τραύμα ή να το σπρώξτε βαθύτερα, ακόμη και στους πνεύμονες και να διακοπεί η αναπνοή του παιδιού!
  • Εάν συμβεί κάτι τέτοιο ή αν ένα ξένο σώμα σφηνωθεί στο λάρυγγα, τότε το παιδί αρχίζει να βήχει απεγνωσμένα και δεν μπορεί να αναπνεύσει

Σε αυτή την περίπτωση ο γονιός πρέπει να δράσει άμεσα, ψύχραιμα και μεθοδικά προκειμένου να σώσει τη ζωή του παιδιού του.

Αν το παιδάκι είναι μικρό (μέχρι 4-5 ετών), γυρίζουμε το παιδί ανάποδα πιάνοντάς το από τα πόδια και χτυπώντας το στην πλάτη θα προκαλέσουμε τη μετακίνηση του ξένου σώματος και το παιδί να το φτύσει.

Ο γνωστός χειρισμός HEIMLICH χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερα παιδιά, πιάνοντας το παιδί από πίσω και με ελεγχόμενη δύναμη, σφίγγουμε το θώρακά του από κάτω προς τα πάνω (χειρισμός του HEIMLICH) και το ξένο σώμα πετάγεται έξω.

Όσο βαθιά και αν έχει σφηνωθεί το ξένο σώμα μπορούμε να το βγάλουμε στο ιατρείο

Τι κάνουμε εμείς

Ελέγχουμε κάθε πιθανό σημείο που μπορεί να υπάρχει ξένο σώμα και το αφαιρούμε με ειδικά εργαλεία.

Αν χρειαστεί επιπλέον αγωγή και περιποίηση της περιοχής την παρέχουμε και εκπαιδεύουμε το γονέα για μελλοντικές επείγουσες καταστάσεις.

nowdoctor.gr

Εαν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!