Αν το παιδί σας έχει αρνητική συμπεριφορά, διαβάστε αυτό!

Αν το παιδί σας έχει αρνητική συμπεριφορά, διαβάστε αυτό!

Αν το παιδί σας έχει αρνητική συμπεριφορά, διαβάστε αυτό!

Όπως τα μωρά δεν έχουν την ικανότητα να εκφράσουν την δυσφορία τους και απλά κλαίνε έτσι και τα παιδιά, πολλές φορές εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τον πόνο και την στεναχώρια τους με αρνητική συμπεριφορά.

Η αρνητική συμπεριφορά δεν σημαίνει πάντα πως ένα παιδί είναι κακό αλλά  πως μπορεί να θέλει να εκφράσει πιο σύνθετα συναισθήματα.

Τι κάνουμε λοιπόν όταν το παιδί μας έχει αρνητική συμπεριφορά;

Την ημέρα που έγινα αληθινός μπαμπάς…

Αρχικά δείξτε προσοχή. Είναι πολύ εύκολο να δείχνετε την προσοχή σας στην καθημερινότητα και στις καθημερινές σας δραστηριότητες και ουσιαστικά να μην προσέχετε την συμπεριφορά του παιδιού σας. Η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι ο τρόπος επικοινωνίας του με τους γύρω του. Όταν του δείξετε προσοχή μην αντιδράτε στην συμπεριφορά του αλλά προσπαθήστε να δείτε τι κρύβεται πίσω από αυτή την συμπεριφορά και τι έχει προηγηθεί. Μήπως είναι τελικά φόβος, θυμός ή λύπη;  Μήπως χρειάζεται παρηγοριά, ποιοτικό χρόνο μαζί σας ή περισσότερη ξεκούραση;

Μην προσπαθήσετε να διορθώσετε την συμπεριφορά του αμέσως.   Είναι σημαντικό να προλάβετε μια συμπεριφορά, αλλά από την άλλη είναι σημαντικό να το αφήσετε να εκφράσει την συμπεριφορά του και τα συναισθήματά του. Με αυτό τον τρόπο ακούτε το παιδί σας και νιώθει πως προσέχετε αυτό που λέει.  Μόλις ηρεμίσει τότε μπορείτε να το ηρεμίσετε και να του δώσετε τις σωστές κατευθύνσεις.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να φτιάξετε ένα πινακάκι με διάφορα συναισθήματα και εικόνες και πείτε στο παιδί σας να επιλέξει τις εικόνες  με τα συναισθήματα νιώθουν αρκετά συχνά. Ανάλογα με αυτά που θα επιλέξει τότε μπορείτε να μιλήσετε και να πείτε ποια συναισθήματα είναι σημαντικά για την ζωή μας. ( π.χ η χαρά, ο ενθουσιασμός, κλπ)

Ο λόγος που θα το κάνετε αυτό είναι για να το βοηθήσετε να αναγνωρίζει καλύτερα τα συναισθήματά του και να μπορεί με τον καιρό να τα ελέγχει.

Σήμερα λοιπόν δείξτε περισσότερη προσοχή στην συμπεριφορά του παιδιού σας επειδή μπορεί να ανακαλύψετε κάτι βαθύτερο.

Γκαλίτσιου Μαριάννα για το babyradio

Διαβάστε ακόμη:

Πώς φροντίζει η μαμά VS πως φροντίζει ο μπαμπάς τα παιδιά! ( Εικόνες)

Θα γίνεις μπαμπάς; 12 οδηγίες για τον τοκετό και μετά!