Δε θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό!
Ενώ το παιδί σας ξυπνούσε με χαρά για να πάει στον παιδικό σταθμό, τις τελευταίες ημέρες γκρινιάζει και σας παρακαλάει να μείνει σπίτι.
Αναρωτιέστε τι του συμβαίνει; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά” και “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά” κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου μιλά για τους λόγους της άρνησης του παιδιού να πάει στον παιδικό σταθμό.
Το παιδί αρνείται να πάει στον παιδικό σταθμό επειδή λόγω κάποιας ίωσης έμεινε μερικές ημέρες στο σπίτι. Η αντίδραση αυτού του τύπου ξεπερνιέται πολύ σύντομα. Με ηρεμία και αποφασιστικότητα πρέπει να του καταστήσετε σαφές ότι θα πάει.
Φοβάται ότι θα το χτυπήσει κάποιος συμμαθητής του, ο οποίος έχει δείρει κάποιο άλλο παιδάκι ή και το ίδιο χωρίς να το αντιληφθεί η παιδαγωγός. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε μαζί της ώστε να καταλάβετε τι συμβαίνει.
Το παιδί νιώθει αγωνία και δυσκολεύεται να απομακρυνθεί από το σπίτι επειδή ίσως στο σπίτι υπάρχουν διαφωνίες, εντάσεις, επίκειται διαζύγιο ή κάποιος παρουσιάζει σοβαρή ασθένεια.
Ποιες ηλικίες είναι πιο επιρρεπείς στο υπαρξιακό άγχος;
Ίσως να έχει μαλώσει με τον καλό του φίλο ή έχει νιώσει ότι δεν είναι αγαπητό από τα άλλα παιδάκια. Να το ενθαρρύνετε να πάει στο σχολείο και να τα ξαναβρεί με το φίλο του. Επίσης να το προτρέπετε να αποκτήσει νέους φίλους.
Ίσως το παιδί σας προσπαθεί να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον σας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δείξετε στο παιδί σας μεγαλύτερη προσοχή και να το κάνετε να αισθανθεί σιγουριά.
Μπορεί να θέλει να σας εξαναγκάσει σε υποχώρηση. Αν το επιτύχει κάποια ημέρα που δε θα έχετε διάθεση για συζητήσεις θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να μη χάνει ευκαιρία να σας εκβιάζει. Μην υποχωρήσετε. Ίσως για κάποιο χρονικό διάστημα το παιδί να δυσφορεί έντονα όταν θα το αφήνετε στον παιδικό σταθμό, σύντομα όμως θα προσαρμοστεί.
Το παιδί αντιδρά ίσως στο καινούργιο μωρό που ήρθε στην οικογένεια. Ενημερώστε την παιδαγωγό, η οποία μπορεί να το χειριστεί ως εξής: το παιδί που απόκτησε αδερφάκι μπορεί να γίνει ο “σταρ” της τάξης και να διηγείται στην τάξη ιστορίες για το μωρό.
Ίσως το παιδί είναι πολύ μικρό ακόμη για τον παιδικό σταθμό.
Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει super οργανωτικό
Αντιμετωπίστε τα πονάκια των μωρών με ρεφλεξολογία!