Επιθετικότητα στα παιδιά: Γιατί συμβαίνει και πώς να αντιδράσουμε
Έχετε πάει βόλτα με το πιτσιρίκι σας στο πάρκο για να παίξει με τα υπόλοιπα παιδάκια. Το αφήνετε να παίξει ελεύθερο, να κοινωνικοποιηθεί ενώ απολαμβάνετε τον καφέ σας χωρίς να πάρετε τα μάτια σας από πάνω του. Και ξαφνικά εκεί που το βλέπετε να παίζει όλο χαρά κάτι συμβαίνει και χτυπάει ένα παιδάκι. Το γεγονός σας σοκάρει γιατί δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι το παιδί σας χτύπησε ένα παιδάκι. Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που το κάνει ή μπορεί να είναι μια από τις πολλές φορές που όμως του έχετε μιλήσει στο παρελθόν και παρόλα αυτά δεν έχει καταλάβει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. Τι κάνετε;
Αρχικά πρέπει να δείξετε κατανόηση και να σκεφτείτε ότι δεν εκδηλώνει μόνο το παιδί σας επιθετική συμπεριφορά αλλά είναι κάτι συνηθισμένο. Έπειτα σκεφτείτε ότι το παιδί έχει κάποιους τρόπους άμυνας για να διαχειρίζεται διάφορε καταστάσεις. Όπως εσείς μπορεί να μιλάτε άσχημα σε καταστάσεις που είστε εκνευρισμένη και να επιτίθεστε με αυτόν τον τρόπο, το παιδί που είναι 3 χρονών δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί την κοινωνική του προσωπικότητα για να χειριστεί τις καταστάσεις και το μόνο που κάνει ενστικτωδώς είναι να επιτεθεί. Σίγουρα δεν είναι σωστό αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που αποτελεί πρόβλημα για το παιδί.
Να έχεις μικρή αδερφή σημαίνει…
Μη χάνετε την ψυχραιμία σας και αντιδράστε γρήγορα για να μη χτυπήσουν και υπάρξουν ατυχήματα. Πρώτα σιγουρευτείτε ότι είναι όλα τα παιδιά καλά και μετά καταστρώστε το σχέδιο σας για διαπαιδαγώγηση. Εάν αρχίσετε να φωνάζετε και αν είστε εκτός ελέγχου δε θα είστε σε θέση να δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά μιμούνται και αποτυπώνουν συμπεριφορές των μεγαλύτερων.
Μιλήστε μαζί του και ρωτήστε το ήρεμα γιατί συνέβη. Αφήστε το να σας μιλήσει χωρίς να το διακόψετε και να σας πει ατά που σκέφτεται και που νιώθει. Έπειτα ρωτήστε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει για να αποφύγει να χτυπήσει το άλλο παιδάκι. Δηλαδή με ποιον άλλον τρόπο θα μπορούσε συμπεριφερθεί; Αφήστε τελευταίες τις δικές σας εξηγήσεις αφού το παιδί ηρεμήσει και είναι σε θέση να ακούσει τις δικές σας σκέψεις.
Αρχίστε να του λέτε και να του τονίζετε όλα τα καλά που έχει κάνει ή που κάνει καθημερινά. Επιβραβεύστε δηλαδή τις καλές συμπεριφορές τους αναγνωρίζοντας και τονίζοντας τα καλά του στοιχεία.
Κάνοντας αυτά τα βήματα παρατηρήστε εάν υπάρχουν αλλαγές στη συμπεριφορά του και πώς είναι με τα υπόλοιπα παιδάκια. Το παιδί σας θέλει να επικοινωνεί και να σας μιλάει οπότε να δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για να μπορεί να σας εκμυστηρεύεται ατά που ζει και που σκέφτεται! Έτσι θα ξέρετε κι εσείς από που προέρχονται οι αντιδράσεις του, θα έχετε μεγαλύτερη κατανόηση και θα μπορείτε να το βοηθάτε!
5 πράγματα που δεν ξέραμε για το μυαλό ενός μωρού!
Γιατί οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να πλένεται το μωρό αμέσως μετά τον τοκετό;