Οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν ότι ο ύπνος είναι πολύτιμος για τα παιδιά και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι πασχίζουμε να τα κοιμίσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα, κάθε βράδυ.Ωστόσο, μια νέα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η οποία επισημαίνει, ότι πιθανότατα ο βραδινός ύπνος μόνο δεν αρκεί για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας (δηλαδή έως 5 ετών).
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, έπειτα από σχετικά πειράματα που πραγματοποίησαν, υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται αφού έχουν μάθει κάτι καινούργιο, π.χ. νέες λέξεις, αποκτούν καλύτερη κατανόηση των λέξεων αυτών και τις θυμούνται περισσότερο μέσα στη μέρα.
Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Rebecca Gomez «Υπάρχουν πλέον πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι διαφορετικές φάσεις του ύπνου συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της μνήμης. Μια από τις σημαντικότερες φάσεις είναι ο ύπνος βραδέων κυμάτων, ο οποίος είναι και ο πιο βαθύς».
Και προσθέτει: «Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό σχετικά με αυτή τη φάση είναι ότι, επί της ουσίας, αυτό που κάνει ο εγκέφαλος είναι να επαναλαμβάνει τις πρόσφατες αναμνήσεις κατά την διάρκεια του ύπνου, έτσι ώστε οι ρυθμοί του εγκεφάλου που λαμβάνουν χώρα κατά τον ύπνο βραδέων κυμάτων να ενεργοποιούν ξανά αυτά τα “πατρόν” -αυτές τις αναμνήσεις δηλαδή- να τα “ξαναπαίζουν” και να τα ενδυναμώνουν.»
Πόσο πρέπει να διαρκεί ο μεσημεριανός ύπνος;
Άλλες σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται το μεσημέρι έχουν καλύτερη αυτοσυγκέντρωση και λιγότερη γκρίνια, ενώ μπορεί να εμφανίζουν και καλύτερη νοητική αντίληψη.Κατά την διάρκεια του ύπνου, λένε οι ερευνητές, οι αναμνήσεις επεξεργάζονται και καθιερώνονται με τρόπους που διευκολύνουν το μυαλό αργότερα να έχει πρόσβαση σε αυτές και να τις επανακτήσει.
Μην βιαστείτε, λοιπόν, να εγκαταλείψετε την καλή συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου, όσο απρόθυμο κι αν δείχνει το παιδί σας. Φροντίστε, ωστόσο, αυτός να κοιμίζετε το παιδί για μεσημέρι, αρκετές ώρες πριν τον βραδινό ύπνο, ώστε να μην δυσκολευτεί να ξανακοιμηθεί.