Κολικοί είναι….Θα περάσουν!

Κολικοί είναι….Θα περάσουν!

crying_baby-600x420

Οι κολικοί είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ανεξέλεγκτο κλάμα σε ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό. Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο των 5 μηνών και κλαίει για περισσότερες από τρεις ώρες στη σειρά για τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, πιθανότατα έχει κολικούς. Οι κολικοί δεν είναι μια ασθένεια και δεν θα προκαλέσει στο μωρό σας οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη βλάβη, αλλά είναι ένα δύσκολο πράγμα που πρέπει να περάσει τόσο για τα μωρά όσο και τους γονείς τους.

[babyPostAd]Ποια είναι τα σημάδια των κολικών;

Οι κολικοί συνήθως εμφανίζονται όταν ένα μωρό είναι περίπου 2 ή 3 εβδομάδων. Ενώ τα μωρά συνήθως κλαίνε όταν είναι υγρή η πάνα τους, πεινάνε, φοβούνται ή είναι κουρασμένα,ένα μωρό με κολικό κλαίει απαρηγόρητο και σε υπερβολικό βαθμό, συχνά την ίδια ώρα της ημέρας και αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Αν το μωρό σας έχει κολικούς, η κοιλιά του μπορεί να φαίνεται φουσκωμένη. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάνει ανήσυχες κινήσεις ή παράγει αέρια, ενώ φωνάζει.

Πόσο θα κρατήσουν οι κολικοί;

Οι κολικοί τείνουν να κορυφώνονται περίπου στις 6 εβδομάδες, στη συνέχεια βελτιώνονται σημαντικά μεταξύ των 3 και 4 μηνών. Στους 5 μήνες, το μωρό σας θα πρέπει να τους έχει ξεπεράσει. Γιατί μερικά μωρά έχουν κολικούς; Οι κολικοί είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ζωής του μωρού. Περίπου το 20 τοις εκατό των βρεφών έχουν κολικούς. Η κατάσταση είναι εξίσου συχνή μεταξύ των πρωτότοκων και μη παιδιών, μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών και τέλος μεταξύ των μωρών που θηλάζουν και όσων όχι. Κανείς δεν ξέρει γιατί μερικά μωρά είναι πιο επιρρεπή από άλλα, αλλά οι θεωρίες αφθονούν. Ακόμη μπορεί κάλλιστα να είναι πάνω από μία αιτίες. Το μωρό σας μπορεί να έχει κολικούς, επειδή το πεπτικό σύστημα του είναι λίγο ανώριμο ή ευαίσθητο. Ούτως ή άλλως το πεπτικό σύστημα του νεογέννητου περιέχει πολύ λίγα από τα ένζυμα και τα πεπτικά υγρά που απαιτούνται για να διασπάσει τα τρόφιμα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μεγάλες κρίσεις κλάματος από κολικούς είναι κάτι φυσικό στα κουρασμένα μωρά. Το μωρό σας μπορεί να καταβάλλεται εύκολα όταν είναι ευαίσθητο από τη φύση του, για παράδειγμα, αν προέρχεται από ένα δύσκολο τοκετό ή γεννήθηκε πρόωρα και το νευρικό σύστημα του είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Επιπλέον εάν καπνίζατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή καπνίζετε τώρα, το μωρό σας έχει τις διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κολικούς.

Πρέπει να πάω το μωρό μου στο γιατρό αν νομίζω ότι έχει κολικούς;

Ναι, είναι μια καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό για το κλάμα του μωρού σας. Αυτός μπορεί να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες, όπως εντερικές λοιμώξεις ή λοιμώξεις του ουροποιητικού και να σας βοηθήσει να καθορίσετε το καλύτερο σχέδιο δράσης για το μωρό σας αν έχει κολικούς. Αν το μωρό σας έχει άλλα συμπτώματα όπως πυρετό ή εμετό καλέστε το γιατρό του άμεσα. Αυτά τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε κολικούς. Οι κολικοί στα βρέφη που θηλάζουν προκαλούνται από τη διατροφή της μητέρας.

Είναι αλήθεια αυτό;

Μερικά μωρά που θηλάζουν φαίνεται να έχουν κολικούς λόγω της διατροφής της μητέρας τους. Εάν θηλάζετε, προσπαθήστε να περιορίσετε το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι για μια με δυο εβδομάδες για να δείτε αν αυτό κάνει τη διαφορά. Άλλες τροφές που πιθανώς μπορεί να προκαλούν πρόβλημα είναι τα πικάντικα τρόφιμα, τα προϊόντασιταριού, οι ξηροί καρποί, οι φράουλες, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, και το κουνουπίδι, επίσης το σκόρδο, η καφεΐνη και το αλκοόλ. Για να δείτε αν ένα από αυτά τα τρόφιμα προκαλεί στο μωρό σας κολικούς, αποφύγετέ τα για μερικές ημέρες. Εάν το μωρό σας φαίνεται καλύτερα, επαναφέρετε ένα τρόφιμο κάθε φορά για να δείτε ποιο από όλα δημιουργούσε το πρόβλημα. Εάν το μωρό σας αρχίζει το κλάμα μετά την εκκίνηση πρόσληψης ενός συγκεκριμένου τροφίμου, έχετε ανακαλύψει την αλλεργιογόνο ουσία. Θα πρέπει λοιπόν να απέχετε από αυτό το τρόφιμο μέχρι το μωρό σας να ξεπεράσει την ευαισθησία του, γεγονός που πιθανότατα θα συμβεί σεπερίπου 3 μήνες.

Πηγή:   gia-mamades.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μια μαμά εξομολογείται: «Όσα δεν μου είπε κανείς για τον πρώτο χρόνο της μητρότητας»

Αγαπητές γιαγιάδες, σταματήστε να κάνετε τα παρακάτω!

Να γιατί δεν άφησα κανέναν να με επισκεφτεί στο μαιευτήριο!