Μικροί συλλέκτες – Γιατί είναι καλό το παιδί σας να ξεκινήσει να συλλέγει πράγματα που το ενδιαφέρουν;

Μικροί συλλέκτες – Γιατί είναι καλό το παιδί σας να ξεκινήσει να συλλέγει πράγματα που το ενδιαφέρουν;

Μικροί συλλέκτες

Η κόρη μου έχει μανία στο να μαζεύει αντικείμενα. Συλλέγει από τάπες και αυτοκόλλητα μέχρι κοχύλια και χρωματιστές χαρτοπετσέτες για πάρτι. Με τον σύζυγό μου την φωνάζουμε στα κρυφά «ρακοσυλλέκτη». Είναι κάτι σαν εσωτερικό αστείο για να αντέξουμε πως το δωμάτιό της έχει γεμίσει με άχρηστα πράγματα.

[babyPostAd]Άχρηστα; Όχι και τόσο! Βλέπετε πριν μερικές εβδομάδες έκανα μια έρευνα για να δω τι μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί η συλλογή αντικειμένων και βρήκα πως επιφυλάσσει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη του.

Αίσθημα εξουσίας. Στην ηλικια περίπου των 5 ετών πολλά παιδιά αποκτούν μανία με την συλλογή αντικειμένων και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό. Βλέπετε, ένα παιδί έχει ανάγκη να αισθάνεται πως ασκεί εξουσία πάνω σε κάτι που κατέχει και χρησιμοποιεί. Τα αντικείμενα αυτά είναι δικά του και τα προσέχει, τα καθαρίζει, τα ταξινομεί, τα αποθηκεύει, τα δανείζει ή τα απορρίπτει πετώντας τα. Αυτή η δυνατότητα του προσφέρει τα απαραίτητη αυτονομία!

Αυτοπροσδιορισμός. Η δήλωση «μαζεύω κοχύλια» κρύβει πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε. Τα περισσότερα αντικείμενα της συλλογής του είναι γεμάτα αναμνήσεις και το φέρνουν πιο κοντά σε κάτι που του λείπει (το καλοκαίρι, το εξοχικό σας, τους φίλους του στο νησί κοκ.). Εάν δείξετε ενδιαφέρον για αυτό που το παθιάζει θα αντιληφθείτε γρήγορα με πόση λεπτομέρεια μπορεί να θυμηθεί τον τρόπο που τα απέκτησε αλλά και την ιστορία που συνοδεύει κάθε μικρό «θησαυρό» του.

Οι πρώτες εβδομάδες ενός νεογέννητου μωρού – Όσα πρέπει να ξέρετε

Κατανόηση. Μέσα από τις συλλογές του το παιδί συγκεντρώνει γνώσεις, απομνημονεύει, συγκρίνει, ταξινομεί με ειδικά κριτήρια, τα οποία θα προσδιορίσουν πάνω απ’ όλα την αίσθηση της κριτικής παρατηρητικότητας καθώς και τις αρχές της κατανόησης της τάξης. Κι όλα αυτά συμβαίνουν πριν καν μάθει να διαβάζει και να γράφει!

Κοινωνικοποίηση. Η περηφάνια που πηγάζει από τα αποκτήματά του μπορεί να δώσει σε ένα παιδί αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να κάνει έναν νέο φίλο. Πολλές φορές αρκεί η ερώτηση «θέλεις να δεις την συλλογή μου;» για να ξεκινήσει η συζήτηση και το παιχνίδι. Ακόμη, το πάθος του μπορεί να ξυπνήσει το θαυμασμό κι έτσι να επηρεάσει ένα άλλο άτομο με το οποίο θα αποκτήσουν κοινά ενδιαφέροντα.

Κώδωνας κινδύνου

Εάν το παιδί σας παραμένει ανοιχτό και κοινωνικό, επιδεικνύοντας παράλληλα και άλλα ενδιαφέροντα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εάν,ωστόσο, απομονώνεται, χρησιμοποιεί τα αντικείμενα για να καλύψει την έλλειψη, τους φόβους ή τις ανησυχίες του ή όταν ο ανταγωνισμός με τους φίλους του εξελίσσεται σε καταναλωτική μανία, τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό.

Πηγή:   happyparenting.gr

Διαβάστε ακομη:

Διαταραχές λόγου στο παιδί: Άιτια, συμπτώματα, επιπλοκές και θεραπεία

Η μοναδικότητα των παιδιών – Πόσο εύκολα την αναγνωρίζουμε;