Οι περισσότεροι γονείς εργάζονται σκληρά για να παρέχουν στα παιδιά τους ένα ασφαλές περιβάλλον. Όταν τα παιδιά αρχίζουν να κινούνται μόνα τους, έστω και μπουσουλώντας, ασφαλίζουν οι γονείς όλες τις πρίζες. Μόλις σταθούν στα πόδια τους και αρχίζουν την εξερεύνηση, βάζουν κλιπ στα ντουλάπια της κουζίνας, στο ψυγείο, στην ηλεκτρική κουζίνα. Καθώς μεγαλώνουν, τοποθετούν τα φάρμακα στο ψηλό ντουλάπι και γενικά κλειδώνουν οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο γι’ αυτά. Ωστόσο, ένας μεγάλος κίνδυνος που χρειάζεται προσοχή είναι ο κίνδυνος από τα «άγνωστα πρόσωπα».
Τι μπορούν να πουν οι γονείς στα παιδιά τους ώστε να τα προστατεύσουν από άτομα που ίσως θέλουν να τα βλάψουν αλλά ταυτόχρονα, να μην τα τρομοκρατήσουν με αποτέλεσμα να φοβούνται ακόμη και τους δασκάλους τους ή τους γείτονες;
Στο παρελθόν, οι γονείς χρησιμοποιούσαν τρομακτικές ιστορίες, παραμύθια, όπως ο «Χάνσελ και Γκρέτελ» για να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν γιατί δεν πρέπει να τριγυρίζουν μόνα τους και δεν πρέπει να δέχονται καραμέλα ή γλυκό από αγνώστους.
Προειδοποιητικά σημάδια Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να καταλάβουν έγκαιρα αν ένα πρόσωπο έχει «περίεργο» ενδιαφέρον για τα παιδιά τους. Επειδή συνήθως θέλουμε να πιστεύουμε το καλύτερο για τους φίλους, τους προσκόπους, τους προπονητές αλλά και τους συγγενείς, είναι πολλές φορές δύσκολο να διακρίνουμε το κακό. Οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν και να προσέξουν πάρα πολύ, όταν διαπιστώσουν ότι ένας ενήλικας θέλει να μείνει μόνος με το παιδί. Προσέξτε λοιπόν: Κάποιον που είναι ασυνήθιστα χρήσιμος στο παιδί σας. Κάποιον που δείχνει υπερβολικό προσωπικό ενδιαφέρον για το παιδί σας. Ένα άτομο που προσφέρετε να πάει με το παιδί σας σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως αθλητικές εκδηλώσεις, κατασκήνωση και άλλες δραστηριότητες, μακριά από εσάς και ειδικά αν δεν θα υπάρχουν άλλα παιδιά μαζί.
Αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν μας αρέσει να είμαστε καχύποπτοι με τα κίνητρα των άλλων ενηλίκων, ειδικά εάν είναι ένα ευγενικό και εξυπηρετικό πρόσωπο, είναι σημαντικό να έχουμε το νου μας.
Προσέξτε τις αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού. Αν ξαφνικά είναι λυπημένο ή έχει κατάθλιψη και δεν οφείλεται στο θάνατο κάποιου συγγενικού προσώπου ή στο χαμό του κατοικίδιου ζώου σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι κακοποιείται. Ζητείστε αμέσως βοήθεια από κάποιον ειδικό. Τι πρέπει να πείτε στα παιδιά σας Εκτός λοιπόν από την ανάγνωση κατάλληλων βιβλίων και τη μεγάλη προσοχή σας, θα πρέπει να συζητήσετε με τα παιδιά σας για τον κίνδυνο αυτό. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να γίνει από την ηλικία των τριών ετών. Τι πρέπει λοιπόν να τους πείτε; Ότι τα αγαπάτε, ότι και να γίνει. Ότι πρέπει να σας λένε τα πάντα, χωρίς να φοβούνται ότι θα τα τιμωρήσετε. Δεν είναι υποχρεωμένα να περνούν το χρόνο τους με άλλους ενήλικες, αν δεν θέλουν να μένουν μόνα μαζί τους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν αναγκάζουμε ποτέ τα παιδιά μας να μένουν με κάποιο πρόσωπο που τα κάνει να αισθάνονται άβολα. Δεν χρειάζεται να σας πουν λεπτομέρειες για το λόγο που δεν θέλουν να είναι με το συγκεκριμένο άτομο. Μπορεί να μην τους αρέσει η μυρωδιά τους! Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να σας πουν ότι δεν θέλουν να είναι μόνα τους με κάποιους ανθρώπους που δεν συμπαθούν και εσείς θα το σεβαστείτε. Κανείς, εκτός από τους γονείς και τον παιδίατρο, δεν πρέπει να αγγίξει το παιδί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος που καλύπτεται από το μαγιό. Αν αυτό συμβεί, πρέπει να το μάθετε αμέσως. Εάν ένας ενήλικας τα κάνει να αισθανθούν άσχημα, ή τα απειλήσει, έχουν το δικαίωμα, να φωνάξουν, να ζητήσουν βοήθεια ή να φύγουν τρέχοντας.
Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, είναι καλύτερα να βάλουν τις φωνές παρά να πληγωθούν. Δεν πρέπει να θυμώσετε αν συμβεί κάτι τέτοιο. Όταν είναι εκδρομή, ή στην κατασκήνωση με τους προσκόπους ή κάποιο ταξίδι για ένα αθλητικό γεγονός, πείτε στο παιδί, ότι δεν επιτρέπεται να πάει πουθενά, χωρίς να έχει τουλάχιστον ένα ακόμη παιδί μαζί του. Εάν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, να μην πάει ποτέ μόνο του. Ακόμη και αν ένας ενήλικας το συνοδεύει είναι σημαντικό να έχει κάποιο φίλο του μαζί. Υπενθυμίστε στο παιδί σας, ότι οι κακοί άνθρωποι δεν φαίνονται τρελοί, παράξενοι ή τρομακτικοί. Δεν χρειάζεται να είναι ένα άγνωστο πρόσωπο.
Το παιδί πρέπει πάντα να σας ενημερώνει αν συμβεί κάτι που το έχει κάνει να αισθάνεται άβολα. Τέλος, οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα που το καλύπτουν με το παιδί τους μία φορά και μετά το ξεχνούν. Όπως και όλα τα μαθήματα ζωής, πρέπει να υπενθυμίζουμε στα παιδιά αυτές τις πληροφορίες. Επιλέξτε μία στιγμή που φαίνεται κατάλληλη για να γίνει αυτή η συζήτηση. Όπως, για παράδειγμα, η αρχή του σχολικού έτους, η έναρξη της αθλητικής περιόδου, ή όταν ετοιμάζεται το παιδί να πάει κατασκήνωση. Μεγαλώνοντας, μπορεί να μην τους αρέσει να τους μιλάτε γι’ αυτό, αλλά εσείς πρέπει πάντα να επιμένετε. Επίσης, μην παραλείψετε ποτέ να τα προειδοποιήσετε για το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν με κάποια «γνωριμία» στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στην εποχή μας.