Σαφώς και δεν πρόκειται για κάποιο μειονέκτημα που χρήζει παρέμβασης από τους γονείς. Αυτό που επίσης όμως είναι σαφές είναι ότι το ντροπαλό παιδί έχει ανάγκη από ειδική διαχείριση εξαιτίας αυτού του στοιχείου του χαρακτήρα του:
- Μην το κάνετε να νιώσει άσχημα επειδή είναι ντροπαλό. Ακόμα και αν θεωρείτε πως αν γίνει λίγο πιο θαρραλέο, θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει λίγο πιο εύκολα κάποιες καταστάσεις στο μέλλον, να έχετε κατά νου το γεγονός ότι είναι χαμηλών τόνων θα το βγάλει ασπροπρόσωπο σε κάποιες άλλες.
- Χωρίς πίεση ή διάθεση από μέρους σας να του αλλάξετε χαρακτήρα, ενθαρρύνετέ το να παίρνει απλές πρωτοβουλίες και να εκθέτει στοιχειωδώς τις σκέψεις του. Να μην καταπνίγει με άλλα λόγια την επιθυμία του να κάνει ένα βήμα εμπρός εξαιτίας της ντροπής που νιώθει.
- Παρατηρήστε τα ενδιαφέροντά του και φροντίστε να καταπιαστεί με αυτά αφού ενταχθεί σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Έτσι και αυτό που του αρέσει θα κάνει και θα αρχίσει να νιώθει οικεία με άλλα παιδάκια που ταιριάζουν ως χαρακτήρες.
- Είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικό και άσχημο για την ψυχοσύνθεσή του να του βάλετε την «ταμπέλα» του ντροπαλού μπροστά σε άλλους. Είπαμε, δεν πρόκειται για κάποιο μειονέκτημα, άρα μην το παρουσιάζετε ως τέτοιο.
Επειδή ακριβώς ένα ντροπαλό παιδί έχει ιδιαίτερο ψυχισμό, δείξτε μεγάλη προσοχή στις πρωτοβουλίες που παίρνετε για να μην το κάνετε να νιώσει άσχημα άθελά σας. Και το κακό είναι ότι ενδέχεται να μη σας το εκδηλώσει κιόλας!
Πηγή: mother.gr