Πώς κατάφερα να βάλω τα δίδυμα σε πρόγραμμα!
Η κάθε μαμαδο-ιστορία είναι τόσο ξεχωριστή και πάντα χαιρόμαστε να ανακαλύπτουμε τις δικές σας! Έχουμε, εξάλλου, να μάθουμε τόσα πολλά η μία από την άλλη. Η Ράνια από την Κέρκυρα, 30 ετών, μαμά δίδυμων κοριτσιών, μας λέει πώς κατάφερε να βάλει τα παιδάκια της σε πρόγραμμα και μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες συμβουλές.
Η συμβουλή όμως που άκουγα πιο συχνά από όλες είναι η εξής:
«Βάλε τα παιδιά σε ρουτίνα!».
Και σκεφτόμουν: «Σε ρουτίνα; Βαρετό ακούγεται!»
Αχ, πόσο δίκιο είχαν όσοι μου το έλεγαν! Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι όταν η μέρα σου είναι αρκετά προβλέψιμη, νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο, κατά κάποιο τρόπο.
Εγώ το έζησα, το δοκίμασα και θα ήθελα πολύ να το μοιραστώ με τις γυναίκες που διανύουν τώρα την εγκυμοσύνη τους. Να τις βοηθήσω κι εγώ με τον τρόπο μου!
Αυτές είναι οι δικές μου συμβουλές και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες:
-Μην τα κάνεις όλα μόνη:
Το να καθιερώσεις ένα πρόγραμμα για το τάισμα, το άλλαγμα και τον ύπνο των διδύμων είναι πολύ πιο εύκολο όταν δεν τα κάνεις όλα μόνη σου. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από τον σύντροφό σου ή εάν δεν μπορεί εκείνος, από κάποιο μέλος της οικογένειάς σου.
Σε καμία περίπτωση μην σκεφτείς ότι αυτό σε κάνει κακή μαμά. Είσαι απλά μαμά διδύμων!
Όποιος κι αν σε βοηθήσει, είναι σημαντικό να έχετε την ίδια τακτική στην εφαρμογή του προγράμματος: πότε και πώς θα ταϊστούν τα μωρά, πότε και πού θα κοιμηθούν. Κι αν κάτι δεν σε βρίσκει σύμφωνη, μην το καταπιέζεις, πες το! Είναι κακό να νοιάζεσαι για τη φροντίδα των μωρών σου;
-Φτιάξε ένα πρόγραμμα γευμάτων:
Μερικοί παιδίατροι είναι της άποψης του να ταϊζεις το μωρό όποτε πεινάει, μόνο που αυτό δεν είναι και πολύ πρακτικό όταν έχεις δίδυμα. Θα σε κάνει να μένεις όλη μέρα στο σπίτι απλά ταϊζοντάς τα. Και πίστεψέ με, δεν είναι ό,τι καλύτερο…
Στην αρχή θα τα ταϊζεις κάθε 2-3 ώρες. Μπορεί να χρειάζεται να τα ξυπνάς το βράδυ, αλλά θα προσαρμοστούν γρήγορα και θα αρχίσουν να ξυπνάνε μόνα τους για να φάνε.
Αν θηλάσεις, είναι πολύτιμο να μάθεις πώς θα το κάνεις παράλληλα. Αυτό θα σου εξασφαλίσει πολύ χρόνο. Στην αρχή μπορεί να δυσκολευτείς λίγο, αλλά μετά θα το κάνεις πιο εύκολα. Μια μαία μπορεί να σε βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτό, ενώ τα ειδικά μαξιλάρια θηλασμού θα σου φανούν χρήσιμα. Δεν βολεύουν όλες τις μαμάδες, εμένα πάντως με βοήθησαν.
Αν συνδυάσεις μητρικό και ξένο γάλα, μπορείς να βγάζεις γάλα από το στήθος και να το βάζεις σε ειδικά μπουκάλια. Αν μοιραστείς τα βραδινά ταϊσματα με τον άντρα σου, θα γίνει πολύ πιο εύκολο. Πρώτα θα δίνετε στα μωρά το μητρικό, και κατόπιν το ξένο.
-Κράτα σημειώσεις:
Αν πιστεύεις ότι θα μπορείς να θυμάσαι τι ώρα έφαγαν τα μωρά και τι ώρα κοιμήθηκαν, μάλλον έχεις μεγάλη εμπιστοσύνη στη μνήμη σου.
Αν όχι, πάρε ένα μικρό σημειωματάριο και κράτα σημειώσεις!
-Μαζί ξύπνια, μαζί και κοιμισμένα:
Ο στόχος σου είναι να καταφέρεις να κοιμούνται και να ξυπνάνε την ίδια ώρα. Ακούγεται υπέροχο, έτσι δεν είναι; Τι γίνεται όμως όταν ο ένας κοιμάται του καλού καιρού και ο άλλος από δίπλα… ξενυχτάει;
Μην τα βάλεις σε διαφορετικά δωμάτια! Τα δίδυμα μαθαίνουν από νωρίς να κοιμούνται με φασαρία ή κλάματα δίπλα τους, ενώ στην πορεία μαθαίνουν να συντονίζονται.
Πάντως εγώ δεν τα έβαζα στην ίδια κούνια. Αυτό που έκανα ήταν να τα νανουρίζω τραγουδώντας τους και σιγά σιγά τα έπαιρνε ο ύπνος. Και εμένα το ίδιο!
Εσύ θα βρεις τον δικό σου τρόπο να βάλεις τα διδυμάκια σου σε πρόγραμμα.
Θα βρεις τον δικό σου τρόπο να τα ταϊζεις, να τα αλλάζεις, να τα κοιμίζεις.
Αυτή είναι η δική μου εμπειρία με τα κοριτσάκια μου.
Κάθε διδυμο-σπίτι όμως έχει τη δική του ιστορία, αυτό να το θυμάσαι!
Πηγή: mytwins.gr