Πώς να επιλέξω ασφαλή παιχνίδια για τα παιδιά μου;
Ποιό παιχνίδι είναι κατάλληλο για το παιδί και πώς το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια; Το Σωματείο «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος» μάς δίνει χρήσιμες οδηγίες για επιλογές που θα ικανοποιήσουν τα παιδιά μας χωρίς να τα θέσουν σε κίνδυνο!
Πώς επιλέγουμε παιχνίδια
– Επιλέγουμε καταστήματα με εξειδίκευση στο παιδικό παιχνίδι.
– Αναζητάμε στη συσκευασία των παιχνιδιών το σήμα που βεβαιώνει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, όπως το CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Αγοράζουμε παιχνίδια που προορίζονται για την ηλικία που έχει το παιδί. Ελέγχουμε λοιπόν την αναγραφόμενη ηλικία καταλληλότητας.
– Προτού προβούμε στην αγορά, ελέγχουμε την ποιότητα του παιχνιδιού.
– Βεβαιωνόμαστε ότι το παιχνίδι ή το είδος που έχουμε επιλέξει δεν είναι βαμμένο με τοξικά χρώματα και δεν περιέχει εύφλεκτα υλικά. Ιδιαίτερα προσεκτικοί είμαστε σε είδη όπως οι πλαστελίνες και τους μαρκαδόρους. Όταν αγοράζουμε ποδήλατο, skate board, πατίνια ή πατίνι, καλό θα ήταν να αγοράζουμε κράνος και ό,τι άλλο εξοπλισμό ασφαλείας απαιτείται (επιγονατίδες, καλύμματα για τους καρπούς κλπ.).
– Επιτυχημένα και χρήσιμα δώρα για τους μικρούς ποδηλάτες είναι το κουδούνι για το ποδήλατο καθώς και η ανακλαστική ζώνη και τα ανακλαστικά για τις ρόδες του.
– Εξοπλισμός ασφαλείας για αθλήματα είναι χρήσιμο δώρο για τα παιδιά που ασχολούνται με αυτά.
– Να είμαστε προσεκτικοί με τα αγαπημένα μας παλιά παιχνίδια γιατί δεν είναι πάντοτε κατάλληλα και ασφαλή για τα παιδιά μας (π.χ. παλιά οι μπογιές ήταν συνήθως τοξικές).
– Να μην παρασυρόμαστε από τις υπερβολικές ή αντίθετες με την ηλικία τους απαιτήσεις των παιδιών μας κατά την αγορά ενός παιχνιδιού γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί στα χέρια του παιδιού ένα παιχνίδι ακατάλληλο για αυτό.
6 προϋποθέσεις καταλληλότητας
1. Το παιχνίδι που επιλέγουμε πρέπει να είναι συμβατό με την ηλικία του παιδιού και να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα και τις κλίσεις του.
2. Κάθε παιχνίδι ή είδος που αγοράζουμε για το παιδί, πρέπει να είναι ασφαλές. Για παράδειγμα, όταν επιλέγουμε κρεμαστά παιχνίδια για κούνιες, το κορδόνι από το οποίο κρέμονται δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 εκατοστά.
3. Δεν δίνουμε παιχνίδια ή είδη με μικρά κομμάτια σε παιδιά κάτω των 3 ετών για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πνιγμού.
4. Για τον ίδιο λόγο δεν αγοράζουμε παιχνίδια όπως κούκλες με μακριά μαλλιά ή γούνα, σε μωρά κάτω του ενός έτους.
5. Αποφεύγουμε παιχνίδια που περιλαμβάνουν ηλεκτρικά εξαρτήματα ή θερμαινόμενα εξαρτήματα σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Ακόμη και τότε, δεν αφήνουμε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη.
6. Προτιμάμε να χαρίζουμε στα παιδιά δώρα που δεν ενεργοποιούν, ούτε καλλιεργούν άγρια ένστικτα. Τα παιχνίδια που τους χαρίζουμε πρέπει να έχουν στόχο την ψυχαγωγία και την εποικοδομητική απασχόληση των παιδιών.
Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε παιχνίδια στο παιδί
Για να μην γίνει το παιχνίδι, ατύχημα
– Δεν δίνουμε ποτέ σε μικρά παιδιά δώρα μέσα σε πλαστικές σακούλες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ασφυξίας από την χρησιμοποίηση της σακούλας ως παιχνιδιού.
– Αποφεύγουμε τα αεροβόλα ως δώρα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα στα μάτια. Παρόλα αυτά, εάν τα παιδιά παίζουν με αεροβόλα πρέπει πάντα να φορούν προστατευτικά γυαλιά.
Παιχνίδια και ασφάλεια στο σπίτι
– Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι σκορπισμένα στο πάτωμα ή στις σκάλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Τα συγκεντρώνουμε λοιπόν σε ένα συγκεκριμένο χώρο έτσι ώστε τα παιδιά να ξέρουν πού μπορούν να τα βρουν.
– Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών.
– Βεβαιωνόμαστε ότι τα παιχνίδια που έχουμε στο σπίτι είναι σε καλή κατάσταση και ότι δεν υπάρχουν σπασμένα κομμάτια που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα.
Για περισσότερες πληροφορίες
Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους.
Γυθείου 1Α, 152 31 Χαλάνδρι
Τηλ.: 210.6741.933, 210.6740.118, Fax: 210.6724.536
Το διαβάσαμε στο babyspace.gr