Είναι τέτοια η εποχή που δε σηκώνει σπατάλες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να διδαχθεί το παιδί σας την έννοια της αποταμίευσης και των λελογισμένων εξόδων για να αποκτήσει σε βάθος χρόνου τη δέουσα σχέση με τα χρήματα…
- Μάθετε να μην του παίρνετε όσα παιχνίδια σας ζητάει, ακόμα κι αν δεν είναι ακριβά. Θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η λογική είναι ανούσια, πολυέξοδη και ποτέ δε θα είναι ευχαριστημένο.
- Να του δίνετε όσα χρήματα έχει πραγματικά ανάγκη ως χαρτζιλίκι. Δεν είπαμε να είναι υπολογισμένα μέχρι τελευταίου ευρώ, όμως μη φτάνετε και στο άλλο άκρο από την ανασφάλειά σας μην του λείψει κάτι!
- Καθιερώστε το κλασικό κόλπο με τον κουμπαρά. Αγοράστε έναν κουμπαρά της αρεσκείας του και ενθαρρύνετε το παιδί να βάζει συνεχώς χρήματα μέσα για να επισπεύσει τη μέρα που θα τον σπάσετε. Εκείνο το αντιμετωπίζει ως παιχνίδι, όμως ταυτόχρονα παίρνει δωρεάν μαθήματα αποταμίευσης χωρίς να το καταλαβαίνει.
- Να παίρνετε μαζί σας το παιδί όταν πάτε να ψωνίσετε για το σπίτι και φροντίστε να σας βλέπει να παίρνετε στοχευμένα όσα πράγματα όντως χρειάζονται. Όσο μεγαλώνει με τέτοιες εικόνες, θα καταγράφεται στο υποσυνείδητό του η σωστή νοοτροπία.
- Να αναφέρετε παραδείγματα, χωρίς φυσικά να στοχοποιείτε οικογένειες του κύκλου σας, ανθρώπων που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αυτό δε θα το κάνετε για να γεμίσετε τύψεις και ενοχές το παιδί, παρά για να καταλάβει ότι θα πρέπει να είναι ευτυχισμένο με όσα έχει.
Διαβάστε ακόμη:
- Το σύστημα των 3 βάζων – Μαθαίνουμε την αποταμίευση
- Πώς θα μάθει το παιδί την αξία της αποταμίευσης
- 4 τρόποι για να μάθετε στα παιδιά σας την αποταμίευση!