Πώς θα μάθετε το παιδί σας να μην είναι επιθετικό
Αν το μικρό σας τελευταία έχει μετατραπεί από αξιαγάπητο παιδί σε ατίθασο αγρίμι, είναι καλύτερο να μην αγνοήσετε τη συμπεριφορά του. Τι θα κάνετε για να μειώσετε την επιθετικότητά του;
Εξηγήστε του πως για κάθε συμπεριφορά υπάρχει και η ανάλογη λογική συνέπεια. Για παράδειγμα αν χτυπήσει κάποιο παιδί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, απομακρύνετέ το από τον χώρο και εξηγήστε του ότι θα επιστρέψει στο παιχνίδι αν αισθάνεται έτοιμο να μοιραστεί τη χαρά των παιδιών παίζοντας και όχι χτυπώντας τα.
Διατηρήστε την ψύχραιμία σας. Το να φωνάζετε, να χτυπάτε ή να λέτε στο παιδί σας πόσο κακό είναι δεν θα το κάνει να αλλάξει συμπεριφορά – μάλλον το αντίθετο θα συμβεί.
Η συγκλονιστική «εξομολόγηση» μιας δασκάλας, για τα «επιθετικά» παιδιά…
Θέστε ξεκάθαρα όρια. Προσπαθήστε να ανταποκρίνεστε άμεσα όταν το μικρό σας είναι επιθετικό. Μην περιμένετε για παράδειγμα να χτυπήσει το αδερφάκι του για τρίτη φορά για να του πείτε «αρκετά!». Πρέπει να ξέρει αμέσως ότι κάνει κάτι λάθος. Απομακρύνετε το για λίγο από αυτό που κάνει διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το ηρεμήσετε.
Ακολουθείτε πάντα τα όρια και τους τρόπους πειθαρχίας που έχετε θέσει κάθε φορά που το παιδί σας κάνει κάτι επιθετικό, έτσι ώστε να αναγνωρίζει πάντα ότι υπάρχουν επιπτώσεις.
Διδάξτε του άλλους τρόπους για να εκφράζει τον θυμό ή την απογοήτευσή του, π.χ. λέγοντάς το, και να ζητάει συγγνώμη αν χτυπήσει κάποιο άλλο παιδάκι.
Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά.
Προσφέρετε τη δυνατότητα να ασκηθεί ή να παίζει σε εξωτερικούς χώρους για να εκτονώνεται.
Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό αν το μικρό σας είναι ασυνήθιστα επιθετικό για αρκετές εβδομάδες και εσείς δυσκολεύστε να θέσετε όρια.
Πηγή: altsantiri.gr