Τι κάνετε όταν το πιτσιρίκι σας αρνείται να κατέβει από την κούνια για να φύγετε; Κάθε φορά που πρέπει να αναχωρήσετε, έρχεστε αντιμέτωποι με την πεισματική άρνηση του παιδιού να φύγει. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι κάθε μικρό παιδί δυσκολεύεται να φύγει από κάπου όταν περνάει καλά.
Το παιδί σας βρίσκεται σε συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης, όπου θέλει το ίδιο να αποφασίζει για τις δραστηριότητές του και το ίδιο να τις εκτελεί. Επίσης, η ενεργητικότητά του , η ανάγκη του, δηλαδή για κίνηση και εξερεύνηση του περιβάλλοντος, είναι τόσο μεγάλη ώστε επιβάλλεται να ικανοποιείται. Η παιδική χαρά είναι τόπος κατάλληλος για τη διοχέτευση της δραστηριότητας των παιδιών ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έλλειψης άλλων χώρων. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα πρόγραμμα όπου θα αποφασίζετε μαζί με το παιδί ποιες μέρες και ώρες θα πηγαίνετε στην παιδική χαρά.
Έτσι θα θέσετε κάποια όρια, τα οποία σταδιακά θα μάθει να τηρεί. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι καλό είναι να αποφεύγετε να λέτε στο παιδί ξαφνικά ότι πρέπει να φύγετε, ούτε όμως να επαναλαμβάνετε συνέχεια ότι πρέπει να φύγετε χωρίς ποτέ να το κάνετε. Προειδοποιήστε το μία φορά ότι σε λίγο θα φύγετε δίνοντάς του την ευκαιρία να προετοιμαστεί και μετά από λίγο αναχωρήσετε, δείχνοντας αποφασιστικότητα αλλά και ψυχραιμία ακόμα κι αν το παιδί βάλει τα κλάματα.
Αν αθετεί όσα συμφωνήσατε, θα δέχεται μια συνέπεια που θα έχετε ορίσει μαζί. Καλό είναι πάντως την αναχώρησή σας να τη διαδέχεται κάτι ευχάριστο, π.χ. μια λιχουδιά ή μια ταινία στο DVD που θα έχετε συμφωνήσει, αφού φύγετε από την παιδική χαρά.