Μπορεί να έχουμε προσπεράσει λιγάκι την εποχή των new year’s resolutions, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι στόχοι και οι λίστες επιθυμιών αφορούν μονάχα τις πρώτες ημέρες του χρόνου! Στην πραγματικότητα, η… στοχοθεσία είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά, από το μικρότερο και -φαινομενικά- πιο “ασήμαντο” πράγμα, έως το πιο “βαρύγδουπο” και εντυπωσιακό!
Ωστόσο, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά ή μάλλον τον τρόπο με τον οποίο θα τους διδάξουμε τι σημαίνει “στόχος” και πώς θα τα βοηθήσουμε και θα τα καθοδηγήσουμε στην επίτευξή του! Μην πηγαίνει το μυαλό σου μακριά, τα απλά, καθημερινά πράγματα είναι αρκετά για να ξεκινήσεις να βοηθάς το μικρό σου να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κινήσεων τις οποίες θέλει να πραγματοποιήσει, όπως είναι το διάβασμά του, η διατροφή του ή και οι εξωσχολικές δραστηριότητες και τα αθλήματα στα οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει!
Η διαφορά του ενήλικου με τον παιδικό στόχο, πέρα από την προφανή διαφορετική κλίμακα που τους χαρακτηρίζει, είναι και το γεγονός πως τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοιά του και άρα να θέσουν έναν τέτοιο και να ακολουθήσουν τα βήματα προς την ολοκλήρωσή του. Για αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζονται και μια μικρή καθοδήγηση πάντοτε από τους γονείς, προκειμένου να κατανοήσουν τη λογική των στόχων, αλλά και να βρουν τι θα ήθελαν να κάνουν, να “καταστρώσουν” το σχέδιό τους και να διαγράψουν το δρόμο προς την πραγματοποίησή τους. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με όρους απλούς και κατανοητούς, λέγοντας εύκολα λόγια και δίνοντας παραδείγματα και αντιστοιχίες με γνωστές καταστάσεις που τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν! Για να μπορέσεις, δηλαδή, να εξηγήσεις στο μικρό σου τι σημαίνει στόχος, μπορείς να του πεις πως μοιάζει με το γκολ του γηπέδου, στο οποίο προσπαθείς να κατευθύνεις μια μπάλα. Έπειτα, μπορείς να συνεχίσεις λέγοντας πως κάθε στόχος ξεκινά με το “εγώ θα” και αποτελείται από δύο μέρη: εκείνο που θέλεις να πετύχεις (-π.χ.: “μάθω να κάνω ποδήλατο”) και το χρόνο που θέλεις να το πετύχεις (-π.χ.: “μέχρι το καλοκαίρι”). Και κάπως έτσι, “οπλισμένη” με μπόλικη υπομονή θα καταφέρεις να του διδάξεις πώς να διαχειρίζεται τους στόχους του!
Για να καταφέρεις, λοιπόν, να βοηθήσεις το μικρό σου να βρει ποιοι είναι οι μικρότεροι και οι μεγαλύτεροι στόχοι που θέλει να θέσει, αλλά και να το καθοδηγήσεις σωστά, ρίξε μια ματιά παρακάτω!
♦ Δημιουργήστε παρέα μια μικρή “λίστα”
Όπως θα θυμάσαι και από τη δική σου παιδική ηλικία, όταν σου επέβαλαν οι γονείς σου μια ασχολία ή “αγγαρεία” συνήθως… κλοτσούσες και ποτέ δεν ήσουν ούτε ευχαριστημένη, ούτε έδινες το 100% των δυνατοτήτων σου για να το επιτύχεις. Για αυτό και είναι απαραίτητο να ρωτήσεις το μικρό σου τι είναι εκείνο που θα ήθελε να κάνει και αναλόγως να βρείτε τον τρόπο που θα το ολοκληρώσει. Είτε πρόκειται για κάποιο σπορ με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί, είτε κάποιο μουσικό όργανο που θα ήθελε να μάθει ή ακόμη και τα βιβλία που θέλει να διαβάσει, καλό είναι να επιλέξει μόνο του, ακόμη κι αν εσύ ρίξεις στο… τραπέζι μερικές ιδέες!
♦ Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους
Επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό και με διαφορετικούς ρυθμούς κινείται και αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω του, είναι σημαντικό οι στόχοι που θα θέσετε παρέα να είναι ρεαλιστικοί, ώστε να μην καταλήξουν να το απογοητεύσουν επειδή δεν τα κατάφερε! Καλύτερα, λοιπόν, να ξεκινήσετε με κάτι “μικρό” και εύκολο ή που μπορεί να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να “γεμίσει” το παιδί με αυτοπεποίθηση και όρεξη να συνεχίσει!
♦ Καταγράψτε τους στόχους
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η καταγραφή των “εργασιών” τους είναι αρκετά βοηθητική, μιας και ενισχύει την οργάνωσή τους και την επιθυμία για την ολοκλήρωσή τους. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το μικρό σου και μάλιστα να μετατρέψεις τη διαδικασία σε δημιουργικό παιχνίδι! Πάρ’ τε χρωματιστά χαρτιά, μαρκαδόρους, κόλλα, αυτοκόλλητα, χρυσόσκονη και ό,τι άλλο μπορεί να αρέσει στο παιδί και ξεκινήστε να δημιουργείτε μια μικρή λίστα με όσα θα ήθελε να κάνει και να καταφέρει. Κρεμώντας τη λίστα σε ένα σημείο που βλέπει καθημερινά, όπως το ψυγείο, θα βοηθήσει το παιδί να “δουλέψει” για τους στόχους του!
♦ Συζητήστε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει
Εφόσον έχει καταφέρει το παιδί να πετύχει μικρούς και απλούς στόχους, όπως να διαβάζει για 20 λεπτά τα μαθήματά του ή να στρώνει το κρεβάτι του όταν σηκώνεται το πρωί, μπορείτε πλέον να περάσετε σε πιο περίπλοκους στόχους, που ίσως να χρειαστούν περισσότερη προσπάθεια και οργάνωση. Σε αυτή τη φάση, καλό είναι να το βοηθήσεις να βρει τα επιμέρους βήματα που θα χρειαστεί να κάνει για να πετύχει. Με αυτό τον τρόπο, θα νιώσει μεγαλύτερη ευχαρίστηση, αφού θα καταφέρνει ένα-ένα τα βήματα, ενώ ο τελικός στόχος θα γίνει ακόμη πιο εύκολα διαχειρίσιμος!
♦ Δώσε το καλό παράδειγμα
Από τη στιγμή που για το παιδί σου είσαι το πρότυπο που ακολουθεί και του οποίου τις κινήσεις αποτυπώνει και μιμείται, η καλύτερη βοήθεια που μπορείς να του προσφέρεις είναι να του παρέχεις το παράδειγμα που μπορείς να ακολουθήσει! Βλέποντας εσένα να θέτεις στόχους, να δουλεύεις πάνω σε αυτούς και τελικά να του επιτυγχάνεις, θα του δώσει θάρρος και κίνητρο να κάνει το ίδιο. Αν δε, το συμπεριλάβεις στη διαδικασία, θα το βοηθήσεις ακόμη περισσότερο! Αν, για παράδειγμα, αποφασίσεις να εντάξεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητά σας, μην διστάσεις να φέρεις το μικρό σου στην… κουζίνα, για να δει από κοντά την προσπάθειά σου, αλλά και να συμμετάσχει σε αυτή!
♦ Επιβράβευσε την προσπάθειά του
Μετά την προσπάθειά του για να καταφέρει ένα στόχο του, το παιδί θα χρειαστεί και την ανάλογη επιβράβευση -ακόμη κι αν η επιτυχία ήδη έχει καταφέρει να τονώσει την αυτοπεποίθησή του! Μην ξεχνάς, όμως, να επισημαίνεις το “κατόρθωμά” του και να το επαινέσεις για την αξιόλογη προσπάθειά του! Αυτό μπορείς να το κάνεις ακόμη και μαγειρεύοντάς του το αγαπημένο του φαγητό ή σχεδιάζοντας παρέα μια ευχάριστη δραστηριότητα -δεν χρειάζεται να λάβει… υλικό αντάλλαγμα, όπως παιχνίδια και δώρα, αλλά την αίσθηση πως οι γονείς του το στηρίζουν στην προσπάθειά του!