Παιδικός σταθμός | Τα 5 βήματα για την προσαρμογή του παιδιού σας

Ξεκίνησαν αιτήσεις παιδικούς σταθμούς Αθηναίων

Έφτασε η στιγμή που θα πρέπει να στείλετε το παιδί σας στον Παιδικό Σταθμό; Είναι μικρό, ευαίσθητο και μοσχαναθρεμμένο και φοβάστε πώς θα τα καταφέρει; Από την άλλη, αισθάνεστε άσχημα γιατί νιώθετε να το εγκαταλείπετε;

Παρακάτω θα βρείτε πέντε… χρυσούς κανόνες για την προσαρμογή του:

1Αφιερώστε του περισσότερο ποιοτικό χρόνο!

Τον πρώτο καιρό που θα πάει στον παιδικό, πρέπει να αναπροσαρμόσετε λίγο το ωράριό σας και το πρόγραμμά σας γενικότερα. Μπορεί να το βλέπετε λιγότερο, αλλά όταν το βλέπετε, αφιερώστε του περισσότερο χρόνο να παίξετε, να κάνετε πράγματα μαζί! Και ας πάνε λίγο πίσω οι δουλειές του σπιτιού!

2Δείτε θετικά αυτήν την αλλαγή!

Το παιδί σας αρχίζει το σχολείο. Μπορεί να είναι λίγο νωρίς γιατί είναι μικρούλης αλλά αφού δεν υπήρχε άλλη λύση;  Άλλωστε το σχολείο θα του κάνει καλό! Θα κάνει παρέα με άλλα παιδάκια, θα κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα, θα έχει δασκάλες που το φροντίζουν και το μαθαίνουν πράγματα! Κι εσείς θα έχετε περισσότερο χρόνο για τη δουλειά σας και τον εαυτό σας!

3Προσέξτε τις εκφράσεις που θα χρησιμοποιήσετε!

Πρέπει να καταλάβει ότι θα του λείπετε χωρίς ωστόσο να του δημιουργήσετε ενοχές. Οπότε χρησιμοποιήστε θετικές εκφράσεις του τύπου: «θα μου λείψεις σήμερα που θα είσαι σχολείο», «ανυπομονώ να μου διηγηθείς πώς πέρασες όταν γυρίσεις από το σχολείο».

4Η ευτυχία σας είναι ευτυχία του

Αν είστε εσείς χαρούμενη θα είναι και εκείνο. Μπορεί να μην του αρέσει σε πρώτη φάση αυτή η αλλαγή αλλά αφού έτσι έπρεπε να γίνει; Και αν αυτή η αλλαγή φέρει ηρεμία στο σπίτι γιατί πλέον δεν θα υπάρχει το άγχος του ποιος θα μείνει με το παιδί, τότε κι εκείνο θα είναι χαρούμενο γιατί θα μεγαλώνει σε ένα ευχάριστο περιβάλλον!

5Πείτε του «γεια» με ένα χαμόγελο

Τα πρώτα πρωινά «γεια» θα είναι δύσκολα και για σας αλλά και για το παιδί, που πιθανώς να μη θέλει να σας αποχωριστεί. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο για να σας κατευθύνει, σε περίπτωση που δείτε ότι δυσκολεύεστε πολύ. Πρέπει τα «γειά» σας να μην είναι ούτε ιδιαίτερα σύντομα ούτε μεγάλης διάρκειας, για να μπορέσει το παιδί να φύγει και να… βγάλει τη μέρα στον παιδικό. Βρείτε ένα συγκεκριμένο τελετουργικό σιγά σιγά γι’ αυτά τα πρωινά «γεια». Μπορείτε να προσθέσετε: «να περάσεις καλά στο σχολείο»!

Και καλή επιτυχία!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.com