Ίσως θυμάστε τον-πριν-τη-μητρότητα-εαυτό σας να δηλώνει με παρρησία: «Εγώ, δεν θα υψώσω ποτέ τη φωνή στα παιδιά μου». Η ιστορία έρχεται να αποδείξει, όμως, ότι όταν οι μαμάδες κάνουν σχέδια, ο Θεός χαμογελά γιατί τελικά δεν χρειάζεται να είσαι κάποιου είδους ψυχρός κι ανηλεής τύραννος για να παρασυρθείς και να βάλεις τις φωνές σ’ ένα τρίχρονο.
3 τεχνικές διαχείρισης θυμού που δουλεύουν
Εισπνοή-(αργή) εκπνοή
Πάρτε 10 βαθιές ανάσες και εκπνεύστε αργά, μετρώντας σε κάθε εκπνοή ως το τρία.
Μια θετική εικόνα
Δημιουργήστε αντιπερισπασμό στο… θολωμένο σας μυαλό, εστιάζοντας σε μια θετική εικόνα/ ανάμνηση που θα έχετε από πριν επιλέξει ως σύμμαχό σας στις δύσκολες στιγμές.
Time- out
Μπορεί ο θυμός σας να είναι τόσος, που ούτε μια ευχάριστη ανάμνηση ούτε μια χαλαρωτική εικόνα ούτε οι αναπνοές θα λειτουργήσουν. Σ’ αυτήν την περίπτωση πείτε στο παιδί ότι δεν μπορείτε να το κουβεντιάσετε τώρα γιατί είστε κι οι δυο εκνευρισμένοι, ζητήστε συγγνώμη και αποχωρήστε για μερικά λεπτά απ’ το δωμάτιο ώσπου να επανέλθει η ψυχραιμία σας.
3 σκέψεις που πρέπει να κάνεις τη στιγμή της κρίσης
Δεν προσπαθεί να σε τυραννήσει, είναι απλώς παιδί
Κι ο λογικότερος άνθρωπος της Γης κάποτε θα κάνει άσχημες σκέψεις για το παιδί του («Γιατί φέρεται έτσι;», «Τι κακομαθημένο που είναι!» κ.λπ.). Θυμίστε στον εαυτό σας κάθε φορά που το μικρό σας σας βγάζει από τα ρούχα σας, ότι είναι απλώς ένα παιδί, ότι δεν «μάχεστε» επί ίσοις όροις κι ότι δεν είναι η πρόθεσή του να σας τυραννήσει, αλλά να επικοινωνήσει τις ανάγκες του.
Παιδιά, τάξη, ησυχία και ασφάλεια δεν πάνε μαζί
Ποτέ δεν είναι αργά να προβείτε στη σχετική συνειδητοποίηση/ συμβιβασμό. Όταν έχεις παιδιά δεν μπορείς να έχεις πολύωρη ησυχία, απαστράπτοντα πατώματα και τακτοποιημένα δωμάτια. Όσο νωρίτερα αποδεχτεί ένας γονιός το (μικρό) χάος που επικρατεί στη ζωή του, τόσο το καλύτερο για όλους.
Μην αποδίδεις χαρακτηρισμούς, εντόπισε χαρακτηριστικά
Όταν το παιδί σάς βγάζει εκτός εαυτού, προσπαθήστε να διαχωρίσετε την κακή συμπεριφορά απ’ τον κακό χαρακτήρα. Δεν είναι «εγωίστρια», απλώς φέρθηκε εγωιστικά. Έχει σημασία να κάνετε αυτή τη διάκριση, ώστε να μην στήσετε ένα άδικο κατηγορητήριο κατά του παιδιού εξαιτίας της οργής σας.
3 δικές σου ανάγκες που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς
Κοιμήσου όσο περισσότερο μπορείς, φάε σωστά και βρες χρόνο για τον εαυτό σου–όλα αυτά τηρουμένων των… μαμαδίστικων αναλογιών. Αν όλες οι μαμάδες ήταν πιο ξεκούραστες, τρέφονταν τακτικά και σωστά και ζητούσαν βοήθεια από τους συντρόφους, τους συγγενείς ή από επαγγελματίες για να περάσουν λίγο χρόνο όπως τους αρέσει, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.
Συναισθηματική ευελιξία: Ένας πολύτιμος σύμμαχος
H Susan David, ψυχολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσω της θεωρίας της συναισθηματικής ευελιξίας, που αναπτύχθηκε στη βάση της έννοιας της «συναισθηματικής νοημοσύνης».
Η συναισθηματική ευελιξία είναι, σύμφωνα με τη συγγραφέα, μια διαδικασία που μας βοηθά να κινηθούμε στα δύσκολα μονοπάτια της ζωής με αυτοαποδοχή, ενσυναίσθηση και ανοιχτό μυαλό. Οι άνθρωποι που διαθέτουν συναισθηματική ευελιξία είναι ικανοί να εξετάζουν με κριτική ματιά τα συναισθήματά τους και να προσαρμόζονται, ευθυγραμμίζοντας τις πράξεις με τις αξίες τους -ικανότητα παραπάνω από χρήσιμη για μία μαμά.
Στόχος του έργου της διάσημης ψυχολόγου είναι να δείξει στο αναγνωστικό κοινό «πώς να αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων του, να τα αποδέχεται και να συμφιλιώνεται μαζί τους». Το να αντιλαμβανόμαστε με ευέλικτο τρόπο τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να αντιδρούμε ανάλογα, έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε θετικά στις καταστάσεις της καθημερινής ζωής μας, είναι το κλειδί της ευημερίας, σύμφωνα με τη θεωρία της David. Όπως λέει στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της «Ελπίζω να σας βοηθήσω να συμφιλιωθείτε ακόμα και με τα πιο δυσάρεστα συναισθήματά σας και να γίνετε ικανότεροι να απολαμβάνετε τις σχέσεις σας».