Πώς θα ενισχύσουμε το αίσθημα αυτοεκτίμησης στο παιδί μας;

Στην ψυχολογία, ως αυτοεκτίμηση ορίζεται η υποκειμενική εκτίμηση του εαυτού ενός ατόμου.

Με απλά λόγια, αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας, η εκτίμηση που έχουμε σε αυτόν και πρέπει να καλλιεργείται από την μικρή ακόμη ηλικία.

Τα παιδιά μεγαλώνοντας, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και η εντύπωση που έχουν για τον εαυτό τους παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιλογές τους. Η αυτοεκτίμηση ενός παιδιού μπορεί να είναι υψηλή ή χαμηλή, κάτι το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του.

Ως γονείς, είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι ασκούμε άμεση επίδραση στο παιδί μας και ό,τι και αν λέμε ή κάνουμε επηρεάζει τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα.

Τα παιδιά που αισθάνονται την αγάπη και την αποδοχή των γονιών τους αισθάνονται άνετα με τον εαυτό τους. Η δική μας συμπεριφορά είναι αυτή που θα καλλιεργήσει το κατάλληλο έδαφος για να αναπτύξει το μικρό μας την αυτοεκτίμησή του. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Επικεντρωθείτε στα δυνατά σημεία του παιδιού σας και όχι στα αδύναμα. Είναι σημαντικό να μάθει να αναγνωρίζει και τα δύο, χωρίς όμως να νιώθει ντροπή ή άσχημα για τα πράγματα ου μπορεί να μην είναι καλό.

Ενθαρρύνετε το μικρό σας να αξιοποιήσει τα ταλέντα του όποια και αν είναι αυτά. Τα παιδιά πολλές φορές δεν έχουν την εμπειρία της ζωής να καταλάβουν που έχουν ταλέντο και που όχι για αυτό και πρέπει εσείς να το βοηθήσετε να το αντιληφθεί.

Εξηγήστε του ότι είναι σημαντικό να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε και η θέληση είναι η δύναμη που μας παρακινεί για την προσπάθειά μας.

Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι να μάθει από την μικρή του ακόμη ηλικία ότι και η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και είναι καλοδεχούμενη.

Ζητήστε του να σας γράψει σε μία κόλλα χαρτί κάποια επίθετα που πιστεύει ότι το χαρακτηρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα μπει στη διαδικασία να επεξεργάζεται τον χαρακτήρα του και τη μοναδικότητά του.

Επιβραβεύστε το. Η επιβράβευση λειτουργεί σαν κίνητρο για ακόμη περισσότερη προσπάθεια. Και αυτή όμως χρειάζεται μέτρο, διαφορετικά μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Πηγή: mumjunction.com