Πώς θα μάθει ένα παιδί να ακούει τους γονείς

Η θέσπιση κανόνων από κοινού με το παιδί βοηθάει να κατανοήσουν γιατί πρέπει να λειτουργούν με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο καθημερινά, διευκολύνοντας τόσο εσάς αλλά και τον εαυτό τους μελλοντικά.

σ

Ο γιος σας ενηλικιώθηκε και ακόμη επιστρέφοντας στο σπίτι βγάζει τα ρούχα του και τα πετάει όπου να ΄ναι. Και εσείς αναρωτιέστε γιατί ακόμη και σήμερα δεν σας ακούει όταν ελαφρώς εκνευρισμένη του λέτε «μη» χωρίς βέβαια ποτέ να του έχετε εξηγήσει γιατί η αυτή η συνήθειά του, που δεν είναι η μόνη, που κουβαλάει από παιδί, σας επιβαρύνει και σας κουράζει κυρίως συναισθηματικά, επειδή σας θυμίζει ότι δεν κατάλαβε ποτέ το συγκεκριμένο απαγορεύεται.

Τα πράγματα στη ζωή πάντα είναι πιο απλά από όσο φαίνονται. Ένα παιδί δεν θα κατανοήσει ποτέ, ένα «μη» των γονιών, εάν εκείνοι δεν του εξηγήσουν με ήρεμο τρόπο γιατί κάτι απαγορεύεται. Συχνά το αιτιολογούν με τις φράσεις «το είπε η μαμά, «όχι αυτό, δεν αρέσει στον μπαμπά» ή «απαγορεύεται γιατί έτσι», με αποτέλεσμα το παιδί κάποιες φορές να υπακούει, παρόλο που διατηρεί τις αμφιβολίες του για το λόγο, και άλλες, τις περισσότερες, να αντιδρά, μέχρι μια τιμωρία ή μια υποχώρηση από τους γονείς να αλλάξει την κατάσταση.

Ο καλύτερος τρόπος για να επιλύσετε δια παντός τέτοια ζητήματα είναι η συζήτηση με τα παιδιά για το εκάστοτε θέμα, ώστε να κατανοήσουν γιατί πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο στην καθημερινότητά τους, διευκολύνοντας εσάς αλλά και τον εαυτό τους μελλοντικά. Θα βοηθήσει η θέσπιση από κοινού κάποιων κανόνων, οι οποίοι στην πορεία θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες όλων, ενώ παράλληλα το παιδί μαθαίνει να συζητά, να διεκδικεί τα θέλω του, να γίνεται πιο δημιουργικό ως προς την εύρεση λύσεων, πειθαρχημένο, υπεύθυνο και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Όσο για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι κανόνες; Αλιεύσαμε από το Facebook μια έξυπνη αφίσα που ανάρτησε μια ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια με τον τίτλο «Το σπίτι της κυρίας Ηρεμίας», η οποία περιλαμβάνει κωδικοποιημένα τους 13 κανόνες που πρέπει να τηρούν τα παιδιά στο σπίτι τους για το κοινό καλό της οικογένειας.

Ακούμε τις συμβουλές των γονιών μας. Μιλάμε ευγενικά. Κάνουμε ησυχία όταν κάποιος ξεκουράζεται. Τακτοποιούμε τα παιχνίδια μας. Παίζουμε όμορφα στο δωμάτιο μας. Κάνουμε ησυχία τις μεσημεριανές ώρες.Αφήνουμε τα αδέρφια μας να κάνουν τα μαθήματά τους. Μέσα στο σπίτι φοράμε παντόφλες.Κοιμόμαστε νωρίς.Τρώμε στο τραπέζι.Πλένουμε τα χέρια μας πριν από το φαγητό.Διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό.Ζητάμε βοήθεια όταν χρειαζόμαστε. Ακόμη δεν αναζητήσατε την αφίσα; Μήπως αρχίσατε ήδη να σχεδιάζεται το δικό σας σπίτι με τους δικούς σας κανόνες;

0

Διαβάστε ακόμα: