Εισηγητής της αναλυτικής ψυχολογίας, πρώην στενός φίλος του άλλου μεγάλου της συγκεκριμένης επιστήμης, Σίγκμουντ Φρόιντ, ο Καρλ Γιουνγκ άνοιξε πρακτικά το παράθυρο με θέα στο ασυνείδητο, στην καταγραφή και μελέτη των ονείρων, των παραισθήσεων, ακόμη και των οραμάτων, στοχεύοντας στη θεραπεία των νευρώσεων.
Με πρώτη εκείνη από την οποία υπέφερε από τα 12 του χρόνια ο ίδιος.
Το απόσταγμα των μελετών και των δικών του προσωπικών εμπειριών με τη νεύρωση το έκλεισε στο περίφημο «Κόκκινο Βιβλίο» του, μία άγρια, ωστόσο περιγραφική χαρτογράφηση της χαμένης ανθρώπινης ψυχής, και ειδικότερα της δικής του ψυχής. Εκτός από το καλαίσθητο ημερολόγιο του, φιλοτεχνημένο από τα δικά του χέρια με περισσότερες από 50 εικόνες, εκτός από τα εργαλεία αποτελεσματικής αναζήτησης στο χάος της ψυχοσύνθεσης, ο φιλόσοφος της ψυχανάλυσης άφησε πίσω του και ένα οπλοστάσιο σοφών αποφθεγμάτων, που παροτρύνουν για εμβάθυνση ή έστω παρηγορούν σε στιγμές ψυχικής έντασης.
“Τίποτε χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί σε κάποιον, από το να γίνει τελείως κατανοητός”.
“Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία”.
“Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα να γίνω”.
“Το εκκρεμές του νου πάλλεται μεταξύ λογικού και παραλόγου, όχι μεταξύ σωστού και λάθους”.
“Όποιος θέλει να γνωρίσει την ανθρώπινη ψυχή, να αποχαιρετήσει τις μελέτες του και να περιπλανηθεί στον κόσμο με ανοικτή καρδιά. Στη φρίκη των φυλακών, στα ψυχιατρικά άσυλα και τα νοσοκομεία, στις σκοτεινές ταβέρνες των προαστίων, στα πορνεία και τα χαρτοπαικτικά καταγώγια, στα κοσμικά σαλόνια, στο χρηματιστήριο, στις σοσιαλιστικές συγκεντρώσεις, στις εκκλησίες, μέσα από την αγάπη και το μίσος, την εμπειρία των παθών κάθε μορφής στο δικό του σώμα, θα δρέψει πλουσιότερες σοδειές γνώσης από αυτές που μπορούν να του προσφέρουν τα βιβλία και θα γνωρίσει πώς να συμπεριφέρεται ως γιατρός στον ασθενή, με αληθινή γνώση της ανθρώπινης ψυχής”
“Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο”.
“Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων”.
“Αν είστε ένας ταλαντούχος άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι έχετε κερδίσει κάτι. Σημαίνει απλά, ότι έχετε κάτι να δώσετε πίσω”.
“Η συνάντηση δυο προσωπικοτήτων μοιάζει με την επαφή δυο χημικών ουσιών: και τα δυο στοιχεία μεταμορφώνονται ακόμα και από την πιο μικρή αντίδραση”.
“Το όνειρο είναι μια μικρή, κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ και ιερό σημείο της ψυχής, η οποία ανοίγει σε εκείνη την αρχέγονη νύχτα, που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει το συνειδητό «εγώ»”.
“Πολύ συχνά τα χέρια μπορούν να λύσουν ένα μυστήριο, που η διάνοια προσπαθεί μάταια να διαλευκάνει”.
“Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στον δρόμο σας, μην την διώξετε. Προσκαλέστε την μέσα, δώστε της μια θέση, συμπεριφερθείτε της όπως στους φιλοξενούμενους σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πει”.
“Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει”.
“Προσεγγίζουμε το παρελθόν για να μάθουμε τους γονείς μας και το μέλλον για τα παιδιά μας, τα οποία δεν θα δούμε ποτέ, αλλά θέλουμε να φροντίσουμε το μέλλον τους”.
“Ένας άνθρωπος που δεν έχει περάσει από την κόλαση των παθών του δεν τα έχει ξεπεράσει”.
Ο Καρλ Γκουστάβ Γιουνγκ θα πεθάνει στις 6 Ιουνίου 1961, στο σπίτι του, στο Κίσναχτ, στα 86 του. Το τεράστιο συγγραφικό του έργο, που εκτείνεται σε περισσότερους από 300 τόμους, τον στέφει ως έναν από τους πολυγραφότερους εργάτες της ψυχανάλυσης. Ακολουθεί ένα ντοκιμαντέρ με υλικό από τις λιγοστές συνεντεύξεις του στην τηλεόραση της εποχής, όπου αναλύει βασικά σημεία των αναζητήσεων του.