Μικρά μυστικά για ένα καλοστρωμένο τραπέζι
Η αισθητική και το καλό γούστο εκφράζεται στις μικρές λεπτομέρειες που προσέχει κανείς. Ειδικά αν κάνετε τραπέζι σε ανθρώπους που θέλετε να περιποιηθείτε ή να εντυπωσιάσετε, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Δείτε τι θα πρέπει να προσέξετε ώστε να στρώσιμο του τραπεζιού και το σερβίρισμά σας να είναι αντάξια των απαιτήσεων.
[babyPostAd]Πώς θα στρώσετε το τραπέζι
- Ξεκινήστε επιλέγοντας το τραπεζομάντηλο που θα στρώσετε ανάλογα με το ποιοι είναι οι καλεσμένοι σας π.χ. αν είναι επίσημο γεύμα ή όχι, αν υπάρχουν παιδιά στο τραπέζι, άρα και περισσότερες πιθανότητες λεκέδων. Τέλος, να είναι καθαρό και καλοσιδερωμένο, κατά προτίμηση χωρίς τσακίσεις.
- Ακολουθεί η διάταξη του σερβίτσιου και των μαχαιροπίρουνων. Τα πιάτα κατά βάση είναι δύο: ένα βαθύ και ένα ρηχό από κάτω. Το μαχαίρι τοποθετείται δεξιά με την κοφτερή του όψη στραμμένη προς το πιάτο, ενώ το πηρούνι μπαίνει αριστερά με την πετσέτα διπλωμένη στο πλάι του. Το κουτάλι πάντα βρίσκεται στο πάνω μέρος του πιάτου έχοντας τη λαβή του από δεξιά και το κοίλο μέρος προς τα πάνω. Πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από ένα ζευγάρια μαχαιροπίρουνα, ανάλογα με τον αριθμό των πιάτων που περιλαμβάνει το γεύμα.
- Η θέση των ποτηριών είναι στη δεξιά πλευρά του πιάτου πάνω από το μαχαίρι. Για τον αριστερόχειρα η σειρά αυτή μπορεί να αντιστραφεί.
- Τα ποτήρια του κρασιού είναι δύο στο τραπέζι. Συνήθως αυτό του λευκού είναι το μικρότερο απ’ όλα και χρησιμοποιείται πρώτο, στην αρχή του γεύματος μαζί με τα ορεκτικά και τις σαλάτες. Γι’ αυτό τοποθετείται πιο κοντά στο πιάτο. Με φορά από τα αριστερά προς τα δεξιά, ακολουθεί το ποτήρι για το κόκκινο κρασί, ενώ αυτό του νερού που είναι το μεγαλύτερο, τοποθετείται κοντά στα μαχαίρια.
- Για πιο επίσημες περιστάσεις προσθέστε στο τραπέζι σας βοηθητικά πιάτα για το ψωμί ή τη σαλάτα, αριστερά δίπλα στα πηρούνια ή σουπλά, δηλαδή μεγάλα διακοσμητικά πιάτα που παραμένουν στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος. Η χρήση σουπλά είναι προαιρετική, όμως η παρουσία τους στο τραπέζι προσδίδει μια επίσημη εμφάνιση.
Για το σερβίρισμα του κρασιού
Ανάλογα με τον τύπο του κρασιού επιβάλλεται να το σερβίρετε στην κατάλληλη θερμοκρασία.
- ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ: Πίνονται δροσερά έως κρύα, ποτέ όμως κάτω από 8 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία μπορεί να ανεβαίνει λίγο σύμφωνα με την παλαιότητα του κρασιού, όμως τα παλιά δυνατά λευκά δε σερβίρονται ποτέ κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου.
- ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ: Η σωστή θερμοκρασία τους είναι αυτή του περιβάλλοντος, δηλαδή περίπου 18 βαθμούς Κελσίου, διαφορετικά δεν αναδύεται το άρωμά τους και δεν προβάλλονται τα χαρακτηριστικά τους.
- ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ: Γενικά σερβίρονται σε θερμοκρασία 12 βαθμών.
- ΑΦΡΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ: Πρέπει πάντα να πίνονται δροσερά, δηλαδή σε θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 6-8 βαθμών Κελσίου.
Πηγή: flowmagazine.gr