Για σήμερα Κυριακή σας προτείνουμε: Καρυδόπιτα σιροπιαστή!

Για σήμερα Κυριακή σας προτείνουμε: Καρυδόπιτα σιροπιαστή!

Καρυδόπιτα

Μια κλασική και εύκολη συνταγή για ζουμερή, σιροπιαστή και μυρωδάτη καρυδόπιτα. Ιδανική για γιορτινό τραπέζι, μπορεί να σερβιριστεί μόνη της ή μαζί με παγωτό χειμώνα-καλοκαίρι.

Υλικά (για ένα μέτριο ταψί- περίπου 15 μερίδες)

500 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη ελαφρά στο μούλτι

2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό

1/2 φλιτζάνι βούτυρο τύπου Κερκύρας

5-6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

1/2 ποτήρι κονιάκ

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο

1 κ.γ. κανέλα

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες

1 φακελάκι φρυγανιά τριμμένη

λίγη καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Για το σιρόπι

1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό του)

3 φλιτζάνια νερό

2 φλιτζάνια ζάχαρη

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι το μείγμα να ασπρίσει (περίπου 10 λεπτά). Προσθέτουμε τη μαρέγκα, την κανέλα και το γαρίφαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπέικιν, τα καρύδια και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε στο μείγμα προσθέτοντας λίγο λίγο και το κονιάκ. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομαλό και παχύρευστο.

2. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με φρυγανιά ταψί, ρίχνουμε από πάνω τα χοντροκομμένα καρύδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι να δούμε αν έχει ψηθεί η καρυδόπιτα -αν βγει στεγνό τότε είναι έτοιμη. Την αφήνουμε να κρυώσει.

3. Βάζουμε να βράσει το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό και λίγο ξύσμα λεμονιού για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.

4. Χαράζουμε την κρύα καρυδόπιτα σε κομμάτια και τη σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το καυτό σιρόπι.

Πηγή: arttable.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό το Nutella Cheesecake δεν θα καταφέρετε να ΜΗΝ το φτιάξετε!

Τώρα που φθινοπώριασε φτιάξτε την ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ μηλόπιτα του κόσμου!

5 λαχταριστές συνταγές για light φθινοπωρινά γλυκά!